Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Co jaki czas nalezy wymieniac wklad w filtrze?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co jaki czas nalezy wymieniac wklad w filtrze?  (Przeczytany 7964 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #15 : Luty 12, 2006, 13:24:37 »

Pojemnośc akwarium nie ma nic do siły ssącej głowicy filtra. Ja ten filtr maiłem rozbudowany w następujący sposób:
2 komory połaczone szeregowo. Górna część komory położonej bliżej głowicy wypełniona włókniną kokosową, dolna torfem granulowanym. Dolna komora: górna część wypełniona żwirkiem amonowym, dolna włókniną (tą, która pierwotnie jest materiałem filtracyjnym w tym filtrze). Oczywiście przepływ odbywał się od dołu, czyli od włókniny do włókniny kokosowej. Niestety głowica 3W nie dała rady ssać wody przez tak sporządzony filtr - ma za małą moc. Dlatego zamiast komór filtracyjnych wsadziłem dużą gąbkę. Nigdy nie próbowałem w ten sposób rozbudowywać 8W, choć myślę, że jest on na tyle mocny ze dałby radę.

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 13, 2006, 01:48:56 »

Trudno powiedziać, lukas ma 2 razy większe akwarium od Ciebie, więc mozna przypuszczać, że w Twoim akwa takie rozwiązanie zda egzamin.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: