sugarfree
Nowy

|
 |
« : Luty 19, 2006, 19:52:31 » |
|
No i mam problem. W moim akwarium pojawiły się dziwne, brązowe kępki które porastają mi lawę , oraz tło strukturalne. Na lawie rosną na jej wierzchniej części, na tle strukturalnym stworzyłe sobie falujący , kilkumilimetrowy dywan. Obrastają też chętnie grubsze liście moich roślinek otaczając ich brzegi "lamówką"Zakupiłem 10 krewetek ale zaginęły natychmiast-chyba są za tłem strukturalnym (pytanie-karmić je tam czy jak?)Zaciemniłem na kilka dni akwarium , stosowałem tez chemię-nic!Ratujcie moje akwarium i moje krewety. Proszę o pomoc!
|
|
|
|
|
|
240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2006, 20:14:25 » |
|
krewetki nie lubią chemii za bardzo - zdychają. mogły i twoje zdechnąć. masz jakieś rybki które lubią glony? masz jakieś testy?- byłoby łatwiej coś powiedzieć po zmierzeniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2006, 22:25:25 » |
|
zamiast krewetek zakup otoski, duuuzo otoskow zeby szybko sie z tym uporaly :!: to sa najlepsze zjadacze glonow :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2006, 22:49:18 » |
|
Tak oczywiście otoski na krasnorosty :evil:, nawet kosiarki za nimi nie przepadają chociaż mają czym je "gryść". Krasnorosty lubią starą i zanieczyszczoną organicznie wodę (gnijące liście, resztki pokarmu - przekarmianie również), nie lubią natomiast wody kwśnej i z garbnikami. Oczyść akwa z wszelkich zanieczyszczeń, obniż trochę pH do ok. 6.8 i dodawaj napar z szyszek olchy, kory dębu lub torfu, tylko ostrożnie bo można przesadzić i "poparzyć" ryby.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2006, 13:43:06 » |
|
dobrze sobie z nimi radza tez bocje ( :?: ) tak bynajmniej slyszalem :!: a za otoski przpraszam  :wink: moj błąd :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
Ewelinka23
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2006, 14:04:51 » |
|
A nie jest to przypadkiem jakas odmiana okrzemkow... :?: A jak okrzemki to otoski... :!: :wink:
|
|
|
|
|
|
www.malawiforum.plZAPRASZAMY DO DYSKUSJI MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPYAkwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 20, 2006, 17:02:33 » |
|
A od kiedy to okrzemki tworzą falujące dywany ? 
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
sugarfree
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2006, 23:38:36 » |
|
zrobię jak mówisz czyli obniżę ph -zobaczymy. ale nie znoszę tego brunatnego świństwa-nie mogę patrzeć
|
|
|
|
|
|
240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2006, 00:46:16 » |
|
Samo zakwaszenie nie pomoże, musisz regularnie oczyszczać akwa z materii organicznei i podmieniać wode. Nie pozwolić aby pokarm pozostawał nie zjedzony, karmić małymi porcjami i nie za czesto. Dodaj trochę garbników, tak jak pisałem teraz jest sezon na szyszki olchy, poszukaj jakieś w pobliżu - to tanie i skuteczne rozwiązanie, ew. kora dębu.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
sugarfree
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2006, 09:03:53 » |
|
Szyszki olchy,hmhmh... no tak raz nazrywałem szyszek olchy, ale to ma być czarna olcha i tu jest problem, bo ja nie rozpoznam czarnej od zwykłej. Raczej kupię taki gotowy granulat, takie kulki w woreczku i włożę do filtra. Wprowadzę też kilka kosiarek , może to , że z nich zrezygnowałem spowodowało pojawienie się tych krasnorostów o ile są to krasnorosty, choć są tak charakterystyczne, że je chyba rozpoznałeś . Bardzo dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2006, 16:21:10 » |
|
masz wczesniej napisane ze kosiarki tez nie przepadaja za krasnorostami wiec wyrzucisz tylko pieniadze :!: zrob tak jak radzi ci sebastian :!: czestsze podmiany mniejsze karmienie :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|