Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 2273 razy)
Hekkate
Zainteresowany
**

« : Lipiec 15, 2006, 19:44:56 »

Witam.
Akwarium mam już od wielu lat, ale nadal jest ono malutkie (ok 34 litry) i 3 roślinki, które słabo rosną. Specjalistką nie jestem niestety  Embarrassed i dlatego chciałabym się dowiedzieć czegoś o oświetleniu, a mianowicie czy jest jakiś szczególny kolor światła najlepszy dla roślin, bo słyszałam, że czerwony. Poza tym czy do takiego maleńkiego akwarium wystarczy zwykła żarówka 18W (świetlówki nie mam, tylko taką prowizorkę)?
Pozdrawiam. Smiley
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2006, 11:24:23 »

powiem tak: przy swietle zarowkowym rosliny rosna lepiej, ale po pierwsze zarowka strasznie nagrzewa wode, a po 2 sa straty energii wlasnie na to wydzielanie ciepla...trzeci problem to to ze swiatlo zarowkowe nie rozchodzi sie rownomiernie !!! najlepiej to zrob sobie sam pokrywe ze swietlowkami !!! nie jest to drogie, ani zbyt trudne a zawsze bedzie lepiej !!! znajdziesz opis budowy w dziale "zrob to sam" no i musisz pamietac o tym zeby miec co najmniej 0,5W/ litr wody papa

8317910

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2006, 13:34:48 »

Czyli kolor światła nie ma wpływu na rozrost roślin?
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2006, 14:01:05 »

Napewno ma. Kolor czerwony dobrze wpływa na rosliny. Napewno rosliny lepiej rosną przy czerwonym świetle niż żółtym  Roll Eyes
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2006, 15:44:13 »

A na jak długo włanczać oświetlenie dziennie?
Lepiej, żeby świeciło się w dzień czy nocą?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2006, 08:48:36 »

no to chyba logiczne jest ze w dzien jest dzien a w nocy noc Huh w dzien pal swiatlo 10-12 godzin

8317910

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2006, 09:06:21 »

No to oczywiście, że jest logiczne. Zapytałam o to w trochę innym celu. Chodziło mi o to, że w dzień i tak mają coś światła dziennego, a w nocy jakby się świeciło to miałyby cały czas jakieś oświetlenie tylko nie wiedziałam czy to dobry pomysł, ale najwidoczniej jest zły.  Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2006, 09:59:13 »

Kiedyś rybcie też muszą spać Wink Ja mam tak że oświetlenie mam włączane z automatu (sterownik) i przez czas w którym jest najwięcej oświetlenia dziennego (niestety akwa stoi na przeciwko okna Sad - nie ma gdzie indziej postawić) to jest wyłączane (jakies 2-3 godzinki) a pozniej świeci się nieco dłużej), ale na noc wyłączone.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2006, 20:31:16 »

Jeśli chodzi o kolor widma swiatła potzrebnego dla roślin to w głównej mierze korzystają one ze światła niebieskiego a potem w mniejszym stopniu z czerwonego. Pomiędzy tymi widmami jest kolor zielony z którego rosliny nie korzystają - stąd są włąśnie zielone (czerwone gatunki sa wynikiem przewagi barwników - karotenoidów nad zielonym chlorofilem - w akwa takie rośliny w większości wymagają dobrego mocnego ośwoietlenia)

Zarówke można zamienić na świetlówke energooszczędna a jeszcze lepiej na dwie o mniejszej mocy. jakies 2X8 W wtedy owiswietlisz akwa bardziej równomiernie.

Warto pomyśleć nad pokrywą i z rurami do niej. Swietne są świetlówki sky white.

Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: