Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Dziwny nalot na roslinkach,,,, HELP!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny nalot na roslinkach,,,, HELP!  (Przeczytany 2149 razy)
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« : Styczeń 02, 2006, 22:06:54 »

Hej:]

Mam taki problem: na moich moczarkach i kabombach w nowo założonym akwa (ok 3 tyg) pojawia sie pomarańczowo brązowy nalot.. może niekiedy i takie niteczki tego koloru. Co to jest i jak się tego pozbyc??

-akwa 275l
-120 watt+odblysniki Arcadia original tropical, freshwater, i 2 hageny flora glo(12 godzin)
-co2 z butli z reaktorem membranowym
-w nocy napowietrzanie (co2 nie wylaczam na noc ze wzgledu na brak zaworka zwrotnego-juz raz zalalem wezyk woda)
-nawóz tropica master grow i tropical ferro aktiv
-obsada na razie mala - 11 ryb - 5 danio pregowane, 4 gloncie i 2 mieczyki
ph-7.0~7,2
kh-8~9
temp 25~27C

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Cheesy Dawid

kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2006, 21:47:11 »

Przyczyna
-zbyt duże stężenie niektórych składniko chemicznych w wodzie np.azotanów
-zbyt duże lub niewłaściwe oświetlenie

Jachu
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2006, 02:22:44 »

a ja bym powiedział ze małe stężenie azotanów bo mało ryb ma i mocne światło Smiley
Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2006, 20:13:22 »

Ja mam identyczną sytuację jak Dawid. :?  Akwarium 112 (3 bojowniki, 5 razbor, 2 kirysy, 1 zbrojnik) założone 4 tygodnie temu i w tej chwili na liściach pojawił się taki sam osad, a niektore liscie nurzańca i moczarki mają również sporo białego osadu, że o glonach nitkowych nie wspomne. :x  Roslinki te rosną przy wylocie z filtra - nie wiem czy to ma jkieś znaczenie, ale właśnie tylko na tych sie pojawił glon.
Powiedzcie co zrobić z tym osadem, co to jest i jak sie pozbyć? Przechodziłam ospe ostatnio i sie zastanawiam czy ten osad może mieć z tym cos wspólnego - stosowałam Ichtiosan. A może powinnam jakiś nawóz też roślinkom zafundować?Huh :roll:  .... albo jakis inny cudny środek...
Pozdrawiam i czekam na pomoc
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2006, 18:39:50 »

Najpierw delikatnie z solą akwariową i łyżeczka na 10l wody tylko uwaga lubią od niej padać ślimaki .

Jachu
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2006, 18:48:30 »

ten brązowy osad to okrzemki. Ich pojawienie się jest normalnym elementm dojrzewania zbiornika. Powinny same ustąpić za jakiś czas. Pojaiwają się też kiedy oświetlenie jest zbyt słabe.

Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2006, 10:17:12 »

Nie wiem czy jest słabe oświetlenie, w sklepie mi doradzono 2x18 W /112 l. i takie też mam,  temp.26. Za to nitkowych glonów mi przybywa z dnia n a dzień, Jak mam sie pozbyć tych glonów Huh Czy sól akwariowa to jedyny sposób (bo mam ślimaki, a wszystkich przeciez nie dam rady usunąć)Pomózcie i doradzcie coś bo jeszcze troche a roślin spod nich nie dojrzę... Może ta temperatura jest za wysoka Huh.... Cholera wie.... Woda jest średnio twarda (14 n). Azotany jak zmierzyłam to wskazal 0 mimo iz od trzech tygodni mieszka 6 rybek, a dwa dni temu byla podmiana 30% wody. Powiedzcie, czy to możliwe żeby nie było azotanów przy takiej ilości rybek? Jak te glony wytępić?
Pozdrawiam
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2006, 11:45:07 »

TetraAqua Algetten -tabletki do długotrwałego zwalczania glonów
oraz do stosowania w celach profilaktycznych. Substancje czynne znajdują się w osłonce, a proces ich uwalniania sią trwa w sposób ciągły przez okres 4 tygodni . Już po 4 do 7 dniach wyraźnie spada liczba glonów.

TetraAqua AlguMin-Łagodny biologioczny środek do zapobiegania i zwalczania  glonów w początkowej fazie rozwoju .Posiada szerokie spektrum działania , dzięki czemu jast skuteczny w zwalczaniu więkrzości gatunków glonów .
Dzięki płynnej postaci preparatu substancje czynne są szybko i równomiernie rozprowadzane po całym akwarium.

TetraAqua Algizit-Preparat w postaci tabletek. Działa szybko i skutecznie nawet w przypadku szczególnie dużej ich ilosci. Zawiera substancje czynne powodujące natychmiastowe zniszczenie i zatrzymanie rozwoju glonów. Nie powoduje przebarwienia wody.

Lampa UV najleprza na wszystkie pływające.

Jeśli zbiornik stoi w miejscu mocno nasłonecznionym , będziesz miał ciągle kłopoty z glonami

Jachu
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2006, 22:05:54 »

Cytat: Wodniczka
Nie wiem czy jest słabe oświetlenie, w sklepie mi doradzono 2x18 W /112 l. i takie też mam,(...)

To bardzo mało, w zasadzie absolutne minimum , przy którym będą rosły jedynie najwytrzszymalsze rośliny.
Cytat: Wodniczka
Azotany jak zmierzyłam to wskazal 0 mimo iz od trzech tygodni mieszka 6 rybek, a dwa dni temu byla podmiana 30% wody. Powiedzcie, czy to możliwe żeby nie było azotanów przy takiej ilości rybek?

Skoro masz tylko 6 rybek, i jeszcze nie dawno robłaś 30% podmianę wody to nic dziwnego ze azotany sa na poziomie zero Smiley

Co do walki z glonami to myśle ze przede wszystkim należałoby porpacować nad roślinnością. Jak wygląda jej stan teraz ? Czy masz dużo roslin ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: