|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2006, 15:15:25 » |
|
To nie takie proste odpowiedzieć na pytanie jaki filtr najlepszy. A chyba to nawet nie możliwe.
Jest tak dlatego, że filtry są bardzo różne a producentów dziś jest całkiem sporo. Trzeba by je wszystkie porównać aby coś powiedzieć w tym temacie. Niestety mentalność ludzi najczęściej jest taka, że chwalą swoje. Tzn. jeśli ktoś kupi dany produkt to potem twierdzi, że jest najlepszy bo działa i jest z niego zadowolony. Ale często też dlatego, że nie ma zamiaru przyznać się do tego, że być może dokonał nie najlepszego wyboru. To chyba takie trochę podświadome działanie. Drugim zjawiskiem przeze mnie zaobserwowanym jest podtrzymywanie zdania większości. Ktoś usłyszał, że dany produkt (tu filtr) jest dobry od kiku osób to potem powtarza wszem i wobec, że właśnie tak jest mimo, że tego filtra na oczy nie widział.
Taką opinię filtrów najlepszych bardzo długo utrzymywały Eheimy, może nawet jest tak do dziś. A prawda jest taka, że po prostu przez pewien czas dostępność filtrów kubełkowych innych firm była bardzo ograniczona.
Pamiętajmy, że każdy producent bardzo często dziś modernizuje swoje produkty i wprowadza nowe. Dlatego szczególnie irytuje mnie określanie niektórych firm złymi na podstawie kilku błędów z przeszłości. Tak jest trochę z produktami polskimi. A przecież produkty niemieckie miały o wiele więcej czasu na poprawienie swych błędów. Nie ukrywajmy, że akwarystyczny rynek na zachodzie zawsze był daleko przed naszym. Ale może wreszcie zaczynamy go doganiać ? :roll:
Natomiast opinia, że filtry Tetry są najlepsze jest IMHO bardzo na wyrost, ponieważ takie kubełki to ona dopiero od bardzo niedawna zaczęła produkować. Tak samo jest z Serą. Te dwie firmy były bardzo znane dotychczas, ale z produkcji pokarmów i preparatów.
Przepraszam, że taki wywód tu zrobiłem :oops:
Wracając do pytania to najtańsze dobre filtry to byłyby zewn. przelewowe. Ale jeśli to ma być kubełek to można się zastanowić nad AquaSzut AquaSystem2, AquaEl Unimax 150, Eheim Classic 2213, Hagen Fluval 105, JBL Cristal Profi 120, TetraTec Ex 600. Każdy z nich wart jest rozpatrzenia.
|