Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « biale male narosla(kropki) na dekoracjach drewnianych?POMOCY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: biale male narosla(kropki) na dekoracjach drewnianych?POMOCY  (Przeczytany 2306 razy)
Iwi
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2006, 19:22:03 »

Czy mozecie mi pomoc, co to moze byc, od jakiegos czasu pokazaly mi sie w akwie na kokosie i dekoracjach drewnianych male biale kropki, ale troche wypukle, jak krostki. Najpierw myslalam ze to ospa wiec zastosowalam Ichtiosan i podnioslam temp. wody o 3 stopnie. Korzenie i skorupe kokosa wyparzylam we wrzatku a naloty zdrapalam. Ps to nie schodzilo zbyt latwo. Ale po ok 4 dniach pokazalo sie to znowu i tym razem tez na roslonach. Co to jest??? Wode mam czysta, co tydzien wymieniam 20%, parametry ph 7,5 tw 10, to 13, azotany tez sa ok.
Akwa 112l. mam 4 miesiace. I w zyciu nie mialam z tym do czynienia.Moze to jakis grzyb? Ryby sa z tego co widze Ok. Mam 19 neonkow, 2 brzanki rekinie i parke Kakadu, a no i 3 kiryski i glonojada.
Prosze o fachowa rade bo w zoologicznym nie wiedza.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2006, 19:28:03 »

hehehe :lol:  :lol:

A od kiedy to kokosy i drewno chorują na ospę??

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2006, 19:33:54 »

he he he no tez prawda no ale coto w takim razie jest??? Jakis czas temu mialam ospe w akwie po wprowadzeniu nowych rybek...
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2006, 20:37:16 »

to pewnie jakiś syfek sie zbiera i tyle.

Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2006, 18:10:29 »

Hmm no nie wiem, staram sie dbac o moje rybcie no i zeby mialy czysto.
A moze to sa jakies jajeczka pazkudnych slimakow, ktore sie rozmnazaja w gigantycznym tempie... Tylko jedno by mi sie nie zgadzalo, jesli zdrapie je paznokciem wieczorem to rano sa one znowu dokladnie w tym samym miejscu. Hmm dziwne.
No i jak sie tego pozbyc???
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2006, 17:42:19 »

Czy to wygląda jak takie białawe farfocle?? takie malutkie jakieś grzybki nie grzybki?? Takie dziwne białe frędzle??

Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2006, 17:52:21 »

Jak fredzle to nie, bardziej jak jajeczka biale 0,5 milimetrowe
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2006, 17:57:34 »

Ps Komandosie uswiadom mnie tak apropo po co dodaje sie soli do akwa? Czy tylko jak cos sie dzieje? Czy moze zapobiegawczo co jakis czas zamiast np chemi? A jesli tak to w jakich ilosciach i czy trzeba ja wczesniej jakos rozpuscic...
Bo wiesz ja mam rybki dopiero od wrzesnia i wtajemniczam sie w to coraz bardziej.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2006, 18:37:29 »

Sól dodaje się jak już coś sie dzieje. Np:
Jest w akwarium spokuj to nie dodaje się soli bo to źle wpływa na roślinki, jeśli zaatakuje jakaś choroba ospa czy pleśniawka, sypie się 1 łyżkę na 5-10 litrów wody (w zależności od potrzeby) i leje się odpowiedni lek. Po 3-4 dniach trzeba wody sporo podmienić wlać świeżej i jeśli choroba nei znikła to znowu dać soli i lek. I tak aż choroba minie. Sól najpierw sie rozpuszcza w letniej wodzie i dopiero sie wlewa do akwarium.

Pytasz sie czy zapobiegawczo. Hmm no to patrz. Na okres choroby podwyższa sie temperaturę, lecz zapobiegawczo nigdy się temperatury nie podnosi bo to szkodzi rybom i roślinom, tak samo jest z solą.

Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2006, 18:44:01 »

Ok to juz wszystko wiem, Wielkie dzieki!
Ps A moze wiesz cos o roslinkach? :roll:  Przeczytaj jeszcze jak masz chwilke moje pytanie na stronie roslin. POZDROWIONKA
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: