Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« : Styczeń 23, 2006, 15:30:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2006, 15:33:26 » |
|
Bo nie odróżnisz, dopiero jak para przystąpi do tarła, to masz szansę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2006, 22:40:36 » |
|
moze jednak ktos sie podejmie tego ? czy naprawde nie da sie tego tak zobaczyć?? nie którzy mówią ze po jakimś wzgórku tłuszczowym ale ja go nie widze:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2006, 23:55:15 » |
|
ja tez nie:(
|
|
|
|
|
|
60l- ogólne 220l-in progress
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2006, 00:14:47 » |
|
Tak jak mówiłem - dopiero po dobraniu się pary wszystko staje się jasne. A tak, to w sumie szanse niewielkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2006, 00:28:50 » |
|
pytam sie dlatego ze skalary ze zdjecia 4 (samiec) i 5 (samica) to para, a nie wiem jak z pierwszymi 3 i jezeli to byłby samce albo samice to dokupiłbym odpowiednią rybke:)
wiem ze rozpoznanie ich to jest cieżka sparawa, tyle co ja siedziałem i wpatrywałem sie w nie to tylko moje skalary wiedzą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2006, 01:46:10 » |
|
Jak już Ci się dobrała parka, to raczej powinieneś pozostałą trójkę odłowić i mieć nadzieję na tarło  A tak na marginesie - ładne te Twoje skalarki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2006, 10:19:30 » |
|
hehe dziex:) no właśnie tak zrbiłem bo ten samiec zrobił terror w akwa:) zaden inny skalar nie wypłyną z ukrycia a nawet jak tak to zaraz tam wrócił, no i troche poobgryzał innym ogonki i płetwy, a nie chciałem zeby były takie poobgryzane:)
i jeszcze jedno małe pytanko bo gdzieś czytałe albo słyszałem ze właśnie jezeli np; skalary są teroryzowane przez samca który właśnie przygotowuje sie do tarła to to moze prowadzic do jakichś chorób u ryb a nawet śmietci?? chciałbym sie zapytać czy to prawda?? to bedzie 3tarło moich skalarów (dwa poprzednie nie udane) i zadna ryba nie ucierpiała u mnie przez to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2006, 11:01:17 » |
|
ogolnie to teraz skalary sa tak zmodyfikowane genetycznie (przez nieodpowiednia selekcje) ze nawet samicy moze tak sie czolo powiekszyc ze wyglada zupelnie jak samiec :!: ale prawie niemozliwe jest odroznienie plci :!: jak masz dobrana pare to tylko ja zostaw w akwa :!: mozliwe jest wsrod skalarow ze samiec odbywajacy tarlo bedzie atakowal inne skalary co moze doprowadzic do ich smierci :!: moj kumpel mial w akwa 300 litrow ok. 6 - 8 skalarow i wszystkie je pozabijal samiec przystepujacy do tarla, ale to zalezy od osobowosci danej rybci :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2006, 11:43:33 » |
|
no u mnie nie jest taki zabijaka:) on sobie wybrał jedno miejsce w akwa i tam pływa a rybek które sa po drugiej stronie akwa nie rusza no chyba ze któraś wypłynie na jego wysokość i tak blizej niego to wtedy pogoni ją.
A przestraszyłem sie bo zauważyłem ze ten samiec obgryza opróz płetwy ogonowej takrze płetwy piersiowe u innych skalarów:( czy jezeli troche bedzie obgryziona to nie bedzie bardzo przeszkadzało ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2006, 15:20:36 » |
|
Widzisz, skalary w akwariach co prawda już sporo zatraciły ze swych instynktów, ale pamiętaj, że to nadal są pielęgnice. Dlatego podgryzanie przez jednego samca nie powinno dziwić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2006, 16:09:00 » |
|
troche przeszkadzac nie bedzie ale jak pletwy zostana zniszczone w 50% to jest duza szansa ze ten skalarek straci ta pletwe, a to juz mu bedzie przeszkadzalo :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|