Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Skalary samiec czy samiczka???? foto
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary samiec czy samiczka???? foto  (Przeczytany 4726 razy)
Sebekk_pol
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2006, 15:30:59 »

Mam 5 skalarów i nie moge za chorobe odróżnić samców od sami moze ktos mi pomoże?Huh

1

2

3

4

5

jezeli któreś zdjęcie jest za słabe to prosze napisać spróbuje zrobić nowe[/b]

interesuje mnie płeć pierwszych 3 skalarów, jezeli ktos byłby takim szpecem to bardzo bym prosił o pomoc w odróżnieniu ich Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2006, 15:33:26 »

Bo nie odróżnisz, dopiero jak para przystąpi do tarła, to masz szansę.
Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2006, 22:40:36 »

moze jednak ktos sie podejmie tego ? czy naprawde nie da sie tego tak zobaczyć?? nie którzy mówią ze po jakimś wzgórku tłuszczowym ale ja go nie widze:(
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2006, 23:55:15 »

ja tez nie:(

60l- ogólne
220l-in progress
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2006, 00:14:47 »

Tak jak mówiłem - dopiero po dobraniu się pary wszystko staje się jasne. A tak, to w sumie szanse niewielkie.
Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2006, 00:28:50 »

pytam sie dlatego ze skalary ze zdjecia 4 (samiec) i 5 (samica) to para, a nie wiem jak z pierwszymi 3 i jezeli to byłby samce albo samice to dokupiłbym odpowiednią rybke:)

wiem ze rozpoznanie ich to jest cieżka sparawa, tyle co ja siedziałem i wpatrywałem sie w nie to tylko moje skalary wiedzą
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2006, 01:46:10 »

Jak już Ci się dobrała parka, to raczej powinieneś pozostałą trójkę odłowić i mieć nadzieję na tarło Smiley A tak na marginesie - ładne te Twoje skalarki Smiley
Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2006, 10:19:30 »

hehe dziex:) no właśnie tak zrbiłem bo ten samiec zrobił terror w akwa:) zaden inny skalar nie wypłyną z ukrycia a nawet jak tak to zaraz tam wrócił, no i troche poobgryzał innym ogonki i płetwy, a nie chciałem zeby były takie poobgryzane:)

i jeszcze jedno małe pytanko bo gdzieś czytałe albo słyszałem ze właśnie jezeli np; skalary są teroryzowane przez samca który właśnie przygotowuje sie do tarła to to moze prowadzic do jakichś chorób u ryb a nawet śmietci?? chciałbym sie zapytać czy to prawda?? to bedzie 3tarło moich skalarów (dwa poprzednie nie udane) i zadna ryba nie ucierpiała u mnie przez to.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2006, 11:01:17 »

ogolnie to teraz skalary sa tak zmodyfikowane genetycznie (przez nieodpowiednia selekcje) ze nawet samicy moze tak sie czolo powiekszyc ze wyglada zupelnie jak samiec  :!:  ale prawie niemozliwe jest odroznienie plci  :!:  jak masz dobrana pare to tylko ja zostaw w akwa  :!:  mozliwe jest wsrod skalarow ze samiec odbywajacy tarlo bedzie atakowal inne skalary co moze doprowadzic do ich smierci  :!:  moj kumpel mial w akwa 300 litrow ok. 6 - 8 skalarow i wszystkie je pozabijal samiec przystepujacy do tarla, ale to zalezy od osobowosci danej rybci  :!:

8317910

Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2006, 11:43:33 »

no u mnie nie jest taki zabijaka:) on sobie wybrał jedno miejsce w akwa i tam pływa a rybek które sa po drugiej stronie akwa nie rusza no chyba ze któraś wypłynie na jego wysokość i tak blizej niego to wtedy pogoni ją.

A przestraszyłem sie bo zauważyłem ze ten samiec obgryza opróz płetwy ogonowej takrze płetwy piersiowe u innych skalarów:( czy jezeli troche bedzie obgryziona to nie bedzie bardzo przeszkadzało ??
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2006, 15:20:36 »

Widzisz, skalary w akwariach co prawda już sporo zatraciły ze swych instynktów, ale pamiętaj, że to nadal są pielęgnice. Dlatego podgryzanie przez jednego samca nie powinno dziwić.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2006, 16:09:00 »

troche przeszkadzac nie bedzie ale jak pletwy zostana zniszczone w 50% to jest duza szansa ze ten skalarek straci ta pletwe, a to juz mu bedzie przeszkadzalo  :!:

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: