Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Karma ze śilmaków  (Przeczytany 2632 razy)
Wasili Zajcew
Nowy
*

« : Grudzień 30, 2005, 20:05:39 »

Czy karmienie rybek ślimakami(oczywiście martwimy [sam bym zabijam oczywiscie] nie zaszkodzy rybkom. Bo slyszalem ze można karmić tak rybki ale troche sie boje zeby ryby mi nie zachorowaly czy cus?HuhHuh

"NA WOJNIE NIKT NIE WALCZY SAM"
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2005, 22:59:21 »

jesli tylko rybki to lubia to nie widze problemu :wink: tylko raczej nie dawaj slimakow ze stawu bo roznosza choroby na bank.
Wasili Zajcew
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2005, 13:45:04 »

No tak bo to jest oczywiste. To zobaczye czy to ryby jedzą

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2005, 17:55:22 »

moje paletki jedza jak glupie mrozone malze. mieso to mieso , ludzie tez lubia slimaki :wink:
Wasili Zajcew
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2005, 19:33:16 »

heheheh no jasne przecież nikt nie mówił ze rybki to wegetarianki hhehehe Tongue

Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 01, 2006, 11:21:53 »

moje rybki jak om rozgniote zatoczka to wyjedza mieso i pluja skoruopkami:) krewetki tez uwielbiaj slimaki Smiley  biora i wydlubuje je ze skorupki... przynajmniej tak robio moje red cherry:)

112; i kotnik 12l
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2006, 14:10:54 »

. Ślimaki to dość dobry pokarm ziwrzęcy dla ryb. Watro jednak pamiętać że ich rozgniatanie (dotyczy zatoczków) często uwalnia jaja do wody - więc sprzyja ich rozmnażaniu.
Ja nie rozgniatam ślimaków bo w większej liczbie to syfi wodę. Obecność ślimaków w akwarium o dobrej równowadze jest nawet zaletą. W dobrze prowadzonym baniaku gdzie nie przekarmia sie ryb płatkami populacja ślimaków trzyma sie z reguły na stałym poziomie. W moim akwa mam dwa gatunki : zatoczki i świderki ,jedne i drugie sprzyjają w zwalczaniu drobnych glonów na szybach akwa. Zatoczki całą dobe a świderki nocą . Świderki pozatym zajmują sie odmulaniem zbiornikaw taki sposób, że  przekopując dno czynią żwir  czysty do 3-4cm w głąb. Stąd nie widze sensu przerabiania ślimaków na karmę.
Pozdrawiam

112,25
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2006, 18:02:41 »

ryby jak chcą to same jedzą Cheesy

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: