Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Holender A-Z  (Przeczytany 6554 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #15 : Maj 24, 2006, 16:53:15 »

No co nikt nie wie?? Niemożliwe. Prosze o odpowiedź.

I co sądzicie o obsadzie roślin?

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2006, 11:05:22 »

butla ,ta o poj. 1000cm3 czy ml, jest do bani- za droga, za takie pieniądze można nabić butle 4-6kg. rośliny spoko tylko bałbym się czy nie będą za wysokie do 50l. spróbuj i napisz jak wyszło.
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #17 : Maj 27, 2006, 11:22:36 »

1.Jakie masz świetlówki ??
Jesli masz miejsce na 3 to polecam Philips TLD 850 lub 860 choć lepsze będe TLD 950 i 960 + roślinną na tył zbiornika
Ile Watt lub lumenów na litr ??

Jeśli chodzi o filtr to mam aquaela 500 i ma on pełną regulację przepływu w rączce nie wiem czy Twój filtr ma też taką opcję

Jeśli chodzi o rosliny to hemiantus jest bardzo swiatłolubny jakies o,7 Watt na litr

Jeśli chodzi o butlę to poszukaj miejsca gdzie je nabijają gdzies w okolicy(u mnie 1,5 kg jest za 60 PLN + reduktor z allegro i masz CO2)

Sam się przystawiam do roślinniaka. Niestety ciągłe braki czasu.
W kazdym razie życzę powodzenia.

PS. nie wiem czy korzystałeś na holenderskie.pl z kalkulatora oświetlenia- mozesz dzięki niemu dobrac sobie obsade roślinną do posiadanego oswietlenia.  Jeśli chodzi o rosliny to kupiłem sobie kiedyś na allegro 4 anubiasy i rosną one do dzisiaj bez problemów sprzedawcą był kerimj nie wiem jak z innymi roślinami ale te przyszły zdrowe i rosną.

Polecam też otoski do tego akwa i krewetki.

Nie mam wielkiego doświadczenia z zielarstwem akwarystycznym i mogę się mylić więc proszę bardziej doświadczonych o korektę

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2006, 11:25:26 wysłane przez fawqlec » Zapisane

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2006, 18:35:19 »

Do jakiego 50 litrów?HuhHuhHuh Przecierz mam 112  Roll Eyes Roll Eyes

Co do nabijania butli to nie wiem, pewnie gdzieś z 60 km z tąd. I nie mam zamiaru tam jeździć, zresztą kto by mnie zawiózł.

Swiatło będzie 0,5 wat na litr wody. Dorobiłem trzecią swietlówke w pokrywie.
-Sun glo 20wat
-Sylvana Aquastar 18wat
-Philips TDL 850 czy cos takiego 18wat

a i są jeszcze odbłyśniki
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2006, 18:38:18 wysłane przez Komandos » Zapisane

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 04, 2006, 19:48:38 »

heh. Miałem mieć 5 a wyszło że mam 9 sztuk krewetek amano hehehe mimo że jest ich tyle to musze mieć szczęście żeby jedną zobaczyć.

co myślicie o tym abym dodał do nich jeszcze z 5 krewetek red cherry. Czy to dobre połączenie?? wprawdzie amano w nocy chodzą a redki w dzień, więc chyba by sobie nie przeszkadzały.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 04, 2006, 19:54:19 »

Podrośnięte Amano mogą niestety spozyć Red Cherry. Nie jest to regułą, ale bywa niestety. Musza to byc jakies większe krewetki. U nas są szkliste z amano a w krewetkarium tylko tzw. krewetki karłowate, czyli red cherry i cristal red.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2006, 20:08:17 wysłane przez malzonka » Zapisane
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 04, 2006, 21:55:30 »

przecież amano to roślinożercy Roll Eyes one nie polują na innych. Tak mi sie wydaje

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2006, 04:40:14 »

Też tak mi się wydawało. Nie jest tak, że polują na inne krewetki, ale jak im się napatoczy to nie omieszkaja skorzysztać z okazji. I to tez nie wszystkie osobniki tak urozmaicaja dietę.
Gustaw
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 07, 2006, 20:21:07 »

Tak czytam i czytam różne opinie i rady i niemogę się nadziwić nad zawiłościami, a to wszystko jest w zasadzie prostrze.
Np. z CO/2 głownym regulatorem intensywność filtrowania czy napowietrzania ! A kluczem względnej równowagi "biologicznej" niezbędnej do optymalnego wzrostu roślin i ryb i ich dobrego samopoczucia co odzwierciedleniem  intensywne "naturalne" barwy !
        Oczywiście przy "Holenderskich" zbiornikach niezbędne dokarmianie CO/2, ale także ostrożnie z nadmiarem roślin, mogą zawyżać odczyn, co niekorzystne dla całego biotopu.
        Muszę kończyć, czekają nasze koty i ptaki ( Amadyny wsp.) ryby już nakarmione.
              Pomyślności  -  Gustaw  #  Gdańsk: 07.06.2006r. papa
Gustaw
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 07, 2006, 20:38:58 »

(Dopisek do "klucza" równowagi bio;ogicznej) wg. moich norm "Na każde 3 cm. długości ryby = 10 L. wody" oczywiście przy cotygodniowym oczyszczaniu dna z "max" 20 % wymianą wody i nieprzekarmianiu ryb, pokarm powinien być zjedzony chętnie w ciągu max. 15 min.

Gustaw  z  Gdańska.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: