Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woelki problem  (Przeczytany 2535 razy)
We$oŁ
Nowy
*

« : Grudzień 27, 2005, 00:16:07 »

od jakiegos czasu zauwazylem ze jedna roslinka nie rosnie mi wogole , gdy sie grzlka zepsula Sad  byla zimna woda to roslina podskorzyla(wyrosly nowe pedy) wiec gdy kupilem nowa grzalke to dalem 23C i wtedy szybko zaczelo sie cos dziwnego robic z woda, robila sie biala, dna nie bylo widac od gory. odlalem polowe wody i szyba byla okropnie sliska, byl na niej jakis sluz (dziwne) .mam  akwarium od 2 lat i nigdy cos takiego nie zdarzylo mi sie

neony gupiki kiryski
We$oŁ
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2005, 23:10:54 »

eh to pewnie pierwotniaki?? co??
 :?

neony gupiki kiryski
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2005, 01:26:34 »

pewnie tak  :wink:

remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2005, 14:36:26 »

powinny przejś (poczytaj troche o nich :wink: )
Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2006, 08:24:29 »

Witam! Ja mam podobny problem w moim akwa, które mam od 2,5 roku. Ku mojemu zaskoczeniu niemal od pierwszego razu udało mi się z sukcesem go założyć, aż tu ok. 2 miesięcy temu woda z dnia na dzień stała się mleczna. Nic nie dają kolejne podmiany wody, woda raz jest bardziej przejrzysta raz zupełne mleko :? . Główna obsada mojego akwa to welonki (duże), które dziwnie się zachowują w takiej wodzie (siedzą po kątach ociężałe i tylko jak wsypuję pokarm ożywają). Już brakuje mi koncepcji by doprowadzić go do porządku i chyba  zdecyduję się na kompletną wymianę wody, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Nie chcę pogorszyć sytuacji. Może ktoś jest w stanie mi pomóc. Pozdrawiam  :wink:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2006, 13:00:29 »

jak duże jest to akwarium ??

Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2006, 15:20:03 »

Witam!
Moje akwarium ma ok. 120l. Nie jest ono zbyt duże, a wiem że najłatwiej jest utrzymać duże akwarium. :roll:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2006, 21:03:45 »

a nie przeklarmiasz swoich ryb ? Podłoże nie jest nazbyt zamulone ?

Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2006, 07:22:11 »

Witam!
Właśnie ograniczyłam im ilośc pokarmu, ponadto wymieniłam gąbkę w filtrze (ponoć była już za długo) i wydaje mi się, że woda powoli się poprawia. Narazie poczekam, może minie to zmętnienie, a jak sytuacja nie ulegnie poprawie to może całkowita wymiana wody? Co myslisz o takim rozwiązaniu?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2006, 13:29:05 »

całkowita wymiana wody niegdy nie jest dobrym rozwiązaniem, no chyba że chodzi o jakieś chemiczne zanieczyszczenie. Ale generalnie nalezy unikać całkowitej wymiany.

Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2006, 14:46:01 »

Witam ponownie!
Dziękuję za porady i w miarę możliwości postaram się  uniknąć calkowitej wymiany wody. Mam nadzieję, że mi się to uda. A tak na marginesie: pozdrawiam Sopot :wink: . Spędzilam tam zeszłoroczne wakacje. Było super, tylko pogoda trochę nie dopisała :cry: , ale mimo wszystko było fajnie.  :lol:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: