Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Kirysy i otocyklusy! Prosze o szybka odpowiedz!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysy i otocyklusy! Prosze o szybka odpowiedz!!  (Przeczytany 2814 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 14, 2006, 21:23:37 »

Witam, wiec zalozylem moje pierwsze akwa. Kupilem 2 kirysy panda(wiem, troche malo...), 10 neonkow, 2 otosy (w sklepie nie mieli wiecej...)wiec:
 kirysy panda zdechly mi...
 Neony ciagle trzymaja sie w grupie, przy dnie ;/
, a jeden otosek se normalnie zyje, tylko czasem szybko plywa do gory i z powrotem na dol ;<, a drugi troche mniej aktwyny...
 Pomozcie, jestem zrozpaczony...
Czy jak mam filtr tetra i jak dysza jest nad lustrem wody, to czy filtr moze sie zepsuc? (dysza 1cm nad woda).

PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ!
pH: 7,6-8
Two: 15<
Tww: 10
Akwarium imo dobrze zarosniete, 2 kokosy, jutro zrobie foty.
Rybki karmione tetra rubin.

p.s. Zauwazylem, ze jak wylacze filtr, neonki troche chetnie plywaja w akwa... (sprawdzalem i to samo jest gdy filtr jest nad woda i w wodzie...)
PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ! PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ!
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2006, 21:36:13 »

masz wysokie pH w akwarium. jeśli są wahania w ciągu dnia ,to na pewno nie odpowiada to neonom. przy pH 8 bardzo niebezpieczny jest amoniak- nawet małe stężenie może zabić wszystkie ryby. postaraj się o czystą i odpowiednia dla nich wodę.pozdrawiam.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2006, 16:51:34 »

Powinienes zakwasić wodę, na dłuszą metę najlepszy bedzie CO2, na krótszą środki ph minus, pod warunkiem że nie masz zbyt dużo fosforanów, można również zastosować kwas, ale to metoda bardziej dla zaawansowanych.

385 l - dyskowce
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2006, 20:24:17 »

Nawoze co2 z bimbrowni, ale mysle ze moj dzwon jest nienajlepszy ;/. poczekamy. Kupuje na allegro dyfuzor z kostki lipowej, mam nadzieje ze to pomoze...

p.s.
jak wymienialem wode i czyscilem filtr dzisiaj, troche mi sie z nim przedluzylo, (dziewczyna zadzownila Wink ) podchodze, patrze  Shocked a neonki se na luzie plywaja, po calym akwa?! Cholera! To co mam wylaczac filtr? przeciez to bez sensu...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2006, 20:26:54 wysłane przez frytek » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2006, 20:48:41 »

jaki masz ten filtr? zrób te fotki co obiecałeś Wink
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2006, 10:48:55 »

Filtr tetry wew. (nie pamietam nazwy, wiem ze koncy sie na 600 xD), wczoraj byly swieta, wiec nie chcialo mi sie chodzic po sklepach. Zrobilem test czy mam skoki ph i mialem takie samo (testery zoolek, uzywalem 4,5-9 pH)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2006, 12:35:11 »

filtr jest do 100litrów .ma dużą wydajność ok.500l/h więc może robi pralkę w akwarium 64litry i dlatego neony nie chcą pływać.możesz podłączyć do niego deszczownicę- byłby mniejszy zamęt. dajesz co2 a pH mimo to nie spada. zmiękcz tę wodę to będzie lepiej, o ile akwarium już dojrzało. czy mierzyłeś też NO3?
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2006, 12:38:19 »

Jeśli chodzi o filtr to może za mocno jest odkrecony i nonki za racji ich wieku nie maja silay na tyle aby plynac w "pralce"
Jeżeli chodzi o otoski to ta ryba jest biowskażnikiem sytuacji w akwa-jezli leza na dnie i dyszą to oznacza ze cos jest nie tak z woda. Choduje otoski juz troche czasu i sam sie przekonalem  Wink
Kup tetra bactozym i wsadz do filtra. Proponował bym kupić torf np: granulowany sera.

Pozdrawiam
PS: kafarski wyprzezdiłeś mni  Cheesy

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2006, 18:32:28 »

Nie miezylem no3, ale chyba po swietach kupie tester... zmiekczam wode woda destylowana.
Pomocy!! Jeden neonek mi zdechl!!  Sad Pomozcie mi, prosze! Co mam zrobic?
Filtr na minimalnych obr chodzi. Akwa dojzalo, wczoraj podmiane robilem wody, po 3 tyg od startu akwa. 5 neonkow z innego sklepu nie ma paskow, ale one plywaja po akwa, a 4 (mialem 10 neonkow...) z innego sklepu maja paski... Po drugie w pierwszym sklepie widzialem jak szlaufem z kranu lali wode do akwa z paletkami, a w drugim facio dal wode do torebki z Malawi... Sad((( POMOZCIE!!

p.s. Podniesc temp wody? Nie moge lac lekarstw, poniewaz mam krewetki.
p.s.2
Jeden neonek jest Cry z biala plamka na plecach! i tylnia pletwa podgryziona!! Sad(((. Do tego jest przechylony do dolu ;(((!!

o ile stopni zwiekszyc, jezeli temp 25C?

tego neona, jakgdyby cos wyzeralo... Co mam zrobic?! boje sie, ze to przeniesie sie na inne. Prosze o pomoc!!

i zdechl...

i otos mi zaczyna zdychac!! pomocy!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2006, 10:51:10 wysłane przez frytek » Zapisane
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2006, 12:27:25 »

Musze odswiezyc temat. Chodzi o to, ze poklulcilem sie z kolega (raczej dzieciak, niz akwarysta, poniewaz ma 4 sumy po 10 cm w 60l...) i mowil, ze KIRYSY oddychaja powietrzem (tym co jest nad tafla wody...) Czy to prawda? Ja jestem pewny, ze nie, ale mam wrazenie, ze chyba moze cos w tym byc, bo wszystkie kirysy moje, rozpedzaja sie szybko do gory i odrazu na dno... Ale ktos mowil, ze to przez male akwa.

I poklucilem sie tez z mama (czemu wszyscy mysla, ze sa tacy super z dziedziny Akwarium?), ze wode sie wymienia raz na 3 miesiace i to cala. Napiszcie tutaj jakies dobre argumenty, ze sie wymienia 20% co tydzien, bo ona mi nie wiezy i ciagle mnie krytykuje! ("jak chcesz to i sobie co dziennie wymieniaj wode, bla bla bla")
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2006, 13:17:06 »

Nie kłóć się tylko rób swoje. Kiryski z pewnością nie oddychają powietrzem atmosferycznym Wink A mamie możesz dać do poczytania artykuł dla początkujących z głównej strony tego serwisu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 21, 2006, 11:59:10 »

kiryski w dużej mierze oddychają jelitowo - w tym celu "połykają" powietrze atmosferyczne (dlatego co jakiś czas podpływają pod powierzchnie)
Wode podmienia się w ilości 20 do 50% co tydzień.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: