Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świetlówki, proszę o pomoc  (Przeczytany 1195 razy)
roborob
Nowy
*

« : Grudzień 22, 2005, 23:58:24 »

Jestem nowicjuszem i mam kilka pytań.
Mam świetlówkę Philips  MASTER, TL-D 80 HF 16w/840 i proszę powiedzieć,taka świetlówka powinna być z przodu czy z tylu.
Jeżeli z tylu to, na jakiej odległości od tylnej ścianki?
Co lepsze statecznik elektroniczni czy elektronika z kompakta?
Dodam ze obecnie używam standardowej pokrywy z świetlówkom 15w/6500k/850lm, ale zamierzam na dniach wymienić tom standardową na Sylvana-Aquastar.
Metoda prób odpada, bo zamontowanie świetlówki philipsa jest związano z porobieniem dziurek w pokrywę.
Akwa-60x30x40

Z góry dzięki za pomoc
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2005, 15:14:24 »

Jeśli mają ci rosnąć rosliny to musisz dołozyć jeszcze jedną świetlówkę, teraz masz za mało swiatła. Jeśli chodzi o statecznik to nie opłaca się kupować do takiej świetlówki, lepiej wykorzystać elektronikę z kompaktu. Do 16W świetlówki zastosuj 20-21W elektronikę. Co do umiejscowienia to przy jednej świetlówce najlepiej na środku, przy dwóch symetrycznie (tyle samo od przodu co do tyłu przy zachowaniu takiej samej odległości miedzy świetlówkami). W razie czego swiatło zawsze możesz odbić za pomocą odbłyśników.

385 l - dyskowce
roborob
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2005, 01:49:38 »

Dzięki za poradę.
Ale chodzi mi o to ze nie wiem gdzie umieścić świetlówkę o dużej mocy światła (1400 lm,4000K).
No i nadchodzi nowe pytanie, czy mogę zastosować elektronikę z kompakta z świetlówkami t5.
Z góry dzięki.
 Cheesy Serdeczne życzenia wielu radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia, wszystkiego, co najlepsze w każdym dniu nadchodzącego Nowego Roku Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: