Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 06, 2006, 19:51:21 » |
|
Czy w 50 l , swietlowka 14W+odbłyśniki< sporo dają>, przy pH 7, 5 i TwO: 17 stopni moge miec moczarke argentynską, nurzańca, Rotala rotundifolia, ludwigie, anubiasa nana, Limnophila sessiliflora?? prosze o szybka odpowiedz, bo chce zamowic na allegro:D
|
|
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
MARCIN141115
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2006, 20:04:26 » |
|
14W na takie akwa to troche malo gdybys dodal jeszcez jedan 14 to by bylo ok a taki niewiem napewno anubias bedzie rusl i jet jeszcez mozliwos ze nurzaniec a reszta niewiem niech sie eksperci o roslin wypowiedza :!: :!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2006, 20:06:24 » |
|
nie moge dolozyc swietlowki, dlatego dalam odblysniki, moge zrezygnowac z tej czerwonej, bo ona wiecej swiatla potrzebuje
|
|
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2006, 20:08:00 » |
|
czesc. możesz kupić wszystkie. najgorzej będzie chyba z rotundifolia ,może nie masz za wysokiego akwarium to powinno być ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2006, 20:53:08 » |
|
Rotala rotundifolia zarówno odmiana zielona jak i czerwona potrzebuje wiecej światła i nawożenia CO2, co do ludwigi to trudno powiedzieć, zalezy jaka odmiana.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2006, 22:14:34 » |
|
Z tej czerwonej zrezygnowalam i ludwigii. Kupilam 1 anubiasa, 1 nurzańca. 4 moczarki i 3 cos tam na L ( kurcze, tak to jest jak sie ma skleroze  ) hehe...a mam jeszcze pytanie odnośniea anubiasa. Co do anubiasa, to czym go przytwierdzic do korzenia? zylką, czy nitką? pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2006, 23:21:01 » |
|
żyłką albo nitką :wink: będzie dobrze. czym ci łatwiej i wygodniej. dobrze użyć nitki lnianej- po pewnym czasie zgnije gdy roślina się ukorzeni na dobre, a ryby się nie udławią jeśli się rozwiąże niechcący. szkoda że nie mieszkasz na mojej ulicy to bym ci podrzucił trochę z moich 'sianokosów'.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2006, 14:59:08 » |
|
Mam jeszcze pytanie...bo w akwa mam temp. 29*C i cos mi sie zdjae ze to troche przyduza temp. Temperatura wzrosla po przyklejeniu folii aluminiowej...hm...ona chyba cieplo utrzymuje. Nie wiem czy grzałke wyłączać w dzień, a włączać w nocy. Mysle ze byly by wtedy zbyt duze wahania temperatury. Czy moze byc dla roslin temp. 29-30*C?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN141115
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2006, 19:26:23 » |
|
a moze kup se termostat i ustaw na 26* i bedzie ok ja za termostat dalem 30 zl. a jak cio sie tak grzeje to uchyl lekko pokrywe i gorace powietrze bedzie ulatywac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2006, 20:54:34 » |
|
Ok, moze zakupie ten termostat:) ...  ale to nie teraz, bo po zakupie roslin to ni ma jak:D dzieki za odpowiedz:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|