Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Korzeń-czy nie ma innego sposobu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzeń-czy nie ma innego sposobu  (Przeczytany 3646 razy)
Ycki
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2004, 16:34:55 »

Przeczytałem na farum ze aby korzen nie barwił wody należy go wygotować.Ale mój korzeń jest za duży :cry: i na pewno nie zmieści mi się do zadnego garnka Smiley Dlatego powiedzcie mi czy nie innego sposobu???
antylopek
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2004, 16:48:23 »

ja bym zrobił tak wlozył go do jakiejś miski i co chwila polewal go wrzątkiem z dodatkiem soli i gdzieś po 3-4 razach wystudzic go i umyć w chlodnej wodzi żeby sul odpłyneła Cheesy
Ycki
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2004, 09:16:37 »

Całkiem dobry pomysł tylko czasochłonny, ale chyba nie mam innego wyjscia Cheesy  dzieki za rade
Kotek szprotek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2004, 15:27:15 »

Mój korzeń też sie nie mieścił tzn mojego brata ale robilem tak:najpier połowe korzenia a połowa wystawała a potem na odwrót o ile masz taką możliwość.Bo za 1 razem też zabarwił wode.
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2004, 06:52:06 »

A ja chętnie bym taki korzeń widział u siebie - niestety moje nie farbują :x

Pzdr
Andrzej

360L +200L
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 24, 2004, 21:06:29 »

Ja swój korzeń załatwiłem znowu tak że wpakowałem go do możliwie wysokiego wiadra choć i tak jedna trzecia wystawała i zalałem gorącą wodą z solą. Po tygodniu "kiszenia" w tym wiadrze i tej wodzie woda była prawie czarna. Znów więc wlałem gorącej solanki odwracając korzeń do góry nogami i za tydzień woda znów ciemna. I tak przez bite dwa miesiące ale, w końcu to nie był korzeń byle jaki bo z olchy,jednakże będąc upartym i cierpliwym zlikwidowałem prawie całkiem to jego "barwienie".
Chelman
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2005, 02:06:39 »

Ja kupuje zawsze korzenie z torfowiska. Tez nigdy sie nie mieszcza w garnku.....a wiec wkladam je dwa razy po kolei do zmywarki na gorace pranko. Smiley Zamiast kostki z srodkiem wsypuje samej soli do zbiorniczka na proszek.

Korzen tonie przewaznie od razu. Czasami musi sobie jeszcze z dzien w wodzie odstac.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2005, 08:03:06 »

ee nie każdy ma zmywarkę a ja mam tylko mój korzeń nie wlezie do żadnej bo ma 120cm długości. nie ma wyjścia jak go tylko wsadzić do akwa i podmieniać wodę, po 6 miesiącach będzie klarowna.
Chelman
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2005, 11:43:15 »

No i nie kazdy ma korzen o dlugosci 120 cm. Wink

Po prostu podalem jeszcze jeden mozliwy sposob ktory w moim przypadku sprawdzil sie calkiem dobrze.
Kozik
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2005, 18:44:59 »

można jeszcze spróbować go przeciąć na pół  przygotować a później w miejscu przecięcia zrobic dwa otwory, włożyć klin i połaczyć obie połowy za jego pomocą Smiley

450 l : tęczanki (czerwona,trójpręga,neonowa,boesmani),  kirys spiżowy, bocja wspaniała, zbrojnik niebieski

125 l : skalary
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: