Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za roslinka ?  (Przeczytany 1839 razy)
scigany
Zainteresowany
**

« : Styczeń 01, 2006, 19:52:35 »

witam, mam zapytanie, poniewaz nabylem ostatnio akwarium z nim roslinki, no i nie wiem za bardzo jak sie nazywa ta roslina, pozatym ma ona takie "pekniecia" na powierzchni igiel, nie wiem czy tak ma byc
[/list]

112l
Neony, Krewetki ... i duzo roslin
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2006, 20:38:22 »

Moim zdaniem jest to rogatek sztywny ale jkiś nietypowy Smiley (być może przy mocnym świetle rósł) :wink:
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2006, 13:31:44 »

Tak to z pewnością Ceratophylum demersum czyli Rogatek sztywny. Roślinaka prosta w hodowli , właściwie nie znam łatwiejszej Wink  W bardzo mocnym świetle końcówki tej roślinki czerwienieją. Rośnie baardzo szybko. Jest świetna jako kryjówka dla narybku. Chemicznie broni sie przed niektórymi gatunkami gonów stąd zwalcza je w akwarium. Do tego wyciąga z wody krzemionke, którą wykorzystuje w swojej budowie wewnątrz komórkiwej (buduje tzw skleryty) Stąd bardzo nie sprzyja rozwojowi okrzemek. Wg mnie każdy kto chce sie bawić poważniej w awarystykę powinien mieć rogaka. pomimo to rośliny tej często się niedocenia.
Rogatek jest rośliną kosmopolityczną i występuje wszędzie na ziemi z wyjątkiem miejsc zimniejszych. w polskich stawach jest często plagą nie do opanowania. W akwarium spotykamy jego tropikalne wersje.
Karajowy rogatek w akwarium często zanika z powodu zbyt dużej temperatury lub zgodnie z cyklem zimowym zanika by odrodzić sie wiosną z tzw. pączków zimujących. Forma tropikalna (prawie niczym sie nie różniąca wyglądem) rośnie cały rok , czasem kwitnie ( bardzo malutkie i niepozorne kwiatki)

Tymi prążkami nie masz się co przejmować
Pozdr.

112,25
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2006, 19:16:27 »

czerwienieją?Ja mam w akwa 112l 2x18W i mi czerwienieją Cheesy i rośliny bąbelkują mi strasznie a niektórzy twierdzile że przy tym świetle to słabo mi roślinki będą rosły więc jak to jest :?  Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2006, 23:36:54 »

Cytat: remol;]
czerwienieją?Ja mam w akwa 112l 2x18W i mi czerwienieją Cheesy i rośliny bąbelkują mi strasznie a niektórzy twierdzile że przy tym świetle to słabo mi roślinki będą rosły więc jak to jest :?  Smiley

Jeśli piszesz o rogatku - to ta roślina ma słabe wymagania świtlne. co ciekawe jest w stanie przetrwać w cimnościach około 3miesiące (oczywiście nie piękna ale w postaci pączków, które gotowe są znów odbić) Sprawdzałem to doświadczalnie. Terazm mam pełne akwaium rogatka wyhodoanego z dwóch 2 centymetrowych kawałków. Rogaek zawsze będzie piął się pod powierzchnie tam nateżenie światła jest dużo wyższe niż na dnie nawet w słąbo oświetlanymbaniaku. Stąd może byc i cały czerowny jak i bomblować...

Pozdr.

112,25
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2006, 09:53:14 »

1)ile czasu minelo od zalozenia akwa???
2)jakie rosliny masz?
3)czy bablowanie wystepuje codziennie (w jakich godzinach) czy tylko po podmianie wody?

jabol-radek jablonski
GG: 1949249
Tlen: radekjab
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2006, 22:07:59 »

akwa ma ok 1 miesiąca Smiley podmieniam co tydzień ok 20-30l wody
daje co2 z bimbrownie przez drzewo lipowe,z nawozów to tylko żelazo i czasami KNO3.Roślin mam sporo (nie chce mi się wszystkich wymieniać)ale do najbardziej wymagających roślin u mnie w akwa zaliczył bym chyba cabombe(narazie rośnie dobrze Smiley )Rośliny bąbelkują ok. po 6-8 godzinach od włączenia akwa(akwa włączone po 12-13godz.) bo po tym czasie woda staje się maksymalnie natleniona bo mam sporą obsade w akwa Smiley
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2006, 23:29:46 »

akwa ma ok 1 miesiąca Smiley

.....stukne do ciebie za jakies 6-10 tygodni Smiley jesli nadal bedzie tak jak opisujesz to bedzie mozna nazwac "cudem w bialymstoku" Smiley

jabol-radek jablonski
GG: 1949249
Tlen: radekjab
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2006, 22:23:51 »

hehe dalej bąbelkują i sprawiłem sobie 3 wywłuczniki Smiley zobaczymy co będzie.Narazie rosną mi roślinki zarąbiście  Cheesy  :shock:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: