Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Twarda woda??  (Przeczytany 1978 razy)
kgoka
Nowy
*

« : Listopad 10, 2005, 18:20:22 »

Witam serdecznie.

Mam kilka pytan w zwiazku z twardoscia wody.
TwO - 20n
TwW - 19n

Akwarium 112l zostalo zalozone okolo 2 tyg temu. W akwarium: 2x korzeń , 2x morskie muszle, + troche roslinek.
Obsada 3 dorosle black molly (+ gromadka maluchow), gupik 2x, bojownik.

Tydzien temu wpuscilem 4 skalary. Niestety w ciagu 48 godzin padly. Na poczatku byly bardzo ozywione, potem osowiale az zdechly... Sad
Probujac dociec dlaczego tak sie stalo zaczalem badac parametry wody i okazuje sie ze twardosc wody jest bardzo wysoka. Czy wlasnie to moglobyc przyczyna tego ze one zdechly? (z tego co wyczytalem to twardosc optymalna wody dla skalarow to 8n). Poza tym zywot swoj skonczyl jeszcze jeden gupik, neonka, bojowniczka.

W zwiazku z powyzszym narazie wstrzymalem sie z zakupem jakichkolwiek dodatkowych zyjatek, dopuki nie dowiem sie czy wina lezy po stronie parametrow wody.

Jesli to wina twardosci wody to co moge zrobic zeby skutecznie i tanio ja zmiekczyc?

Jeszcze jedna sprawa, co prawda nie pasujaca do tego dzialu ale tak przy okazji: mam oswietlenie świetlówkami 2x 18W i zauwazylem juz w moim akwarium rozkwit glonow Sad czy jest to moze wina zbyt mocnego swiatla czy tak juz poprostu jest?

Pozdrawiam serdecznie i bede wdzieczny za wszelaka pomoc Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2005, 20:56:00 »

Wszystko źle, za szybko i niewłasciwie. Akwa musi dojrzeć, cykl azotowy ustabilizować, a na to potrzeba czasami nawet 6 tygodni (zazwyczaj 4 wystarcza). Masz Twardą wodę a dodatkowo wkładasz muszle, ktróre tą twardość jeszcze podnoszą. W zasadowej wodzie (pH pow. 7.0) i  nieustabilizowanym akwa związki amonowe łatwo przechodzą w trujący amoniak i to najprawdopodobniej było przyczyną śmierci ryb.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2005, 20:57:27 »

cześć .bardzo fatalnie dobrałeś te obsadę -skalary i molinezje ale to nie temu zdechły .akwa jest jeszcze niedojrzałe i dlatego masz takie kłopoty i rozkwit glonów.
kgoka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2005, 22:45:52 »

obsada...hmm poprostu chcialem bardzo miec skalary...a molinezje mialem ze starego zbiornika...(poczatkujacy jestem dopiero)

wiec z waszych wypowiedzi wynika ze musze cierpliwie poczekac az akwa dojrzeje i powyciagac wszystkie muszelki...

Ale dalej twardosc wody pozostaje nierozwiazana...mam z tym jakos walczyc czy nie jest to az takie wazne??

Pozdr
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2005, 00:13:29 »

Jesli to wina twardosci wody to co moge zrobic zeby skutecznie i tanio ja zmiekczyc?

wlej wodę destylowaną lub zwykłą przegotowaną wodę (polecam pierwszą metodę)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: