Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gotowanie wody  (Przeczytany 4112 razy)
Paweł Dolatowski
Nowy
*

« : Listopad 14, 2005, 20:24:27 »

Mam kilka pytań dotyczących obnizenia twardości wody w akwarium:
1. Czy gotowanie wody dostatecznie zmniejsza twardość?
2. W jakich proporcjach należy podmieniać wodę gotowaną z wodą kranową w akwarium 60l? Czy proporcja 1:1 (kranowa:gotowana) nie jestza duża?
3. Czy gotowana woda nie szkodzi w jakis sposób rybom lub roślinom?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2005, 20:34:47 »

1.Dostatecznie do czego? Różne rybcie różne wymagania co do wody.
2.Miałem akwa 60l i podmieniałem 1/3 co 9-10 dni. Ale woda którą podmieniasz też musi być odstana.
3.Mi się wydaje, że nie. Ale ja zamiast gotowania kupiłbym preparaty zmiękczające wode.
Paweł Dolatowski
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2005, 22:57:48 »

Chodzło mi o hodowanie neonów i pielęgniczek ramireza, bo z tego co się orientuję szczególnie pielęgniczki potrzebują miękkiej wody do życia nie mówiąc już o rozmnażaniu.
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2005, 07:52:50 »

Ja w swoim kranie mam niestety 8 ph Sad ale to nie stoi na przeszkodzie aby hodować rybcie.Też mam ramirezki i pomimo 8 ph przystąpiły do tarła już w 2 tygodniu pobytu u mnie Smiley
W zaprzyjaźnionym sklepie aqwa powiedziano mi, iż oni trzymaje rybki w zwykłej kranówie i nic z tą wodą nie robią. Jeśli są to rybki z importu, to faktycznie dla dłuższego życia wymagają wody podobnej do tej ze swojego środowiska naturalnego, ale jeśli z hodowli w Polsce... też były chodowane na kranówie Smiley
Nie polecałbym żadnych chemikalii (już to usiłowałem stosować z mizernym skutkiem). Jeśli koniecznie chcesz, to raczej zastosuj szyszki olchowe.
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2005, 17:40:39 »

Ekhem, A$ wydaje mi się, że ph to odczyn a nie poziom twardości Smiley
A co do ramirezek moje się dobrze czują w twardej wodzie Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: