Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirez chory  (Przeczytany 2517 razy)
KPTSK
Nowy
*

« : Grudzień 10, 2005, 16:48:11 »

Mam problem z chorym Ramirezem ( w sumie jest 5 ).Wszystkie są zdrowe jest z nimi wszystko dobrze a jeden od dwóch dni siedział przeważnie sam gdzieśpo kątach.Teraz patrzę a on leży już na boku.Kolory ma dalej w normie dosyć szybko oddycha.

aha zaponiałem jeszcze dodać, że nie robiłem testó no2 ponieważ ich nie mam....
Rybka ma chyba nabrzmiałe skrzela i w dodatku nie pamiętam której ale którejś z Ramirez (możliwe że tej) były takie jakby troche galareta  

Z leków mam w domu chyba tylko : preparat Tetry Gold omed....  ; nadmanganian potasu i Penicillinum i to przeterminowane.

Co robić?HuhHuhHuh
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2005, 18:11:52 »

Odizoluj
 muszę sprawdzić w książce może znajde co to

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2005, 18:14:42 »

Opisz objawy bardzo dokładnie może to ICHTIOFONIAZA
Jeśli tak to raczej musisz zmienić wode żwirek itp. w książce pisze że rybkę trzeba zabić ale puki co odkaź czymś wodę chorą rybkę odłów i opisz ją dokładnie

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
KPTSK
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2005, 19:30:52 »

Niestety rybka padła....;-(, ale ja walczę dalej o to co ją zabiło i jak ewentualnie ratować pozostałe ryby z akwa.Jak narazie reszta ryb czyli pozostałe 4 Ramirezy , 19 Neonów inessa i Bojownik są OKI.

Co do opisu to chyba jednak przesadziłem z tymi skrzelami, chyba jednak miała normalne ale oddychała bardzo szybko.Pod koniec rybka leżała ju ż na boku i pływała tak jak by bez kontroli(ale podejrzwam że bło to spowodowane już tym że nie miała siły).

Mam tą rybkę teraz wyjętą z akwa i oglądałem ją przez lupę i nic nie widzę (typu jakieś pasożyty).Co proponujesz teraz???

Zdobyłem środe Tropical Ichtiosan.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 10, 2005, 19:47:33 »

Przyjrzyj się skrzelą ewentualnie je otwóż mogą tam być przywry lub grzyby. sprawdź czy nie ma tam guzków mogą buć krwawe

remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2005, 15:48:51 »

A co do ryb to może coś w akwa u ciebie nie tak jakie parametry czy coś(pewnie nie mierzysz :wink:  Cheesy )
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: