Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Noi moja mieczyczka po długiej chorobie padła!!!Pomocy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Noi moja mieczyczka po długiej chorobie padła!!!Pomocy  (Przeczytany 3772 razy)
vailet
Nowy
*

« : Luty 27, 2004, 09:37:12 »

:cry:  :cry:  :cry: Męczyła się ponad tydzień i żadne lekarstwa nie pomogły mimo, że żadnych objawów zewnętrznych nie miała, była tylko wychudzona i nic nie jadła noi chowała się po kontach. Ale dzisiaj myśleliśmy z mężem, że wszystko już wróciło do normy. Zaczęła jeść robaczki, dostała brzuszka, nomalnie zaczęła pływać, a za 10 minut pływała, ale do góry brzuchem.
Mam pytanie, reszta moich mieczyków skupiła się przy grzałce, czy im jest zimno??? Temperatura w akwa jest 25 - 26 stopni
Może przeszkadza im zamulona woda, z którą nie możemy sobie poradzić mimo, że filtr chodzi non stop, a może kupić sobie odmulacz, bo jest trochę syfku na dnie. Myślimy o wymianie całowicie wody, o porządnym wypłukaniu kamieni w soli i wlaniu odstanej wody z solą kuchenną, ale nie wiemy, czy dobrze zrobimy???
Wczoraj też nam padła żałobniczka, dosłownie w ciągu kilku minut, ale nie wiemy dlaczego, bo zachowywała się normalnie, a tydzień wcześniej czarna milinezja, też nie było żadnych objawów choroby i również w kilka minut.
Proszę poradździe mi coś
Serdecznie  pozdrawiam
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2004, 10:45:30 »

Sam filtr nie wystarczy odmulacz jest konieczny. Przynajmniej co 2 tygodnie należy czyścić dno akwarium. Jeżeli tego nie robisz to przyczyna jest juz znana. Tym bardziej, że mieczyki to rybki które maja szybka przemiane materi i trochę brudzą. Syf na dnie z kolei bardzo przeszkadza rybom i może być przyczyna chorób. Jeżeli nie stwierdziliście jednak żadnej poważnej choroby to w żadnym wypadku nie wymieniajcie całej wody w akwarium. Czy filtr jest w miarę wydajny. Poza tym należy płukać go (wkład) w zaczerpniętej wodzie w akwarium, lub w wodzie odstanej, a nie bezpośrednio pod kranem. Czyszczenie pod bieżącą wodą kranową niszczy bowiem bakterie znajdujące sie na gąbce, a odpowiadajace za filtracje biologiczną.  Skoro jednak woda nie jest zbyt ładna sam filtr sobie nie poradzi. Róbcie częste podmiany wody, tak co 3-4 dni 20%, i dbajcie aby filtr nie był zapchany, a po pewnym czasie woda pewnie się wyklaruje. W utrzymaniu czystości w akwarium po cześci pomagaja także rośliny, które przyswajaja  do swojego wzrostu odchody rybek (może więc zwiekszcie ich liczbę). Gdy teraz zmienilibyście wszystko od nowa ryby mogłyby i tak padnąć, gdyż trudno byłoby im przystosować sie do nowych warunków i świeżej wody, która zdecydowanie różniłaby sie od poprzedniej i rybki osłabione poprzez poprzednie zaniedbania mogłyby takiej zmiany nie wytrzymać.
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2004, 10:48:47 »

Aha napisz coś więcej na temat akwarium które masz (litrarz, oświetlenie jakie ryby, filtr, temperatura) to moze jeszcze coś wiecej sie wymyśli.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2004, 10:50:05 »

Mieczykówka mogła paść dlatego że po długiej diecie (jaką sobie sama sprawiła) nagle dużo zjadła i...

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2004, 11:48:29 »

Akwa mam 60L, a rybki: 3 mieczyki, 4 gubiki, 2 molinezje, 1 żałobniczkę, 4 neonki, 2 glonojady i 2 kiryski. Temperatura w akwa utrzymuje się między 25/26 stopni. Z roślinek mam moczarkę argentyńską i kakumbe i jeszce jakąś tam liściastą (kwaśną), żeby nie podjadały, bo reszta roślinek małych padła, bo je podjadały. Oświtlenie mam w pokrywie zwykła jarzyniówka firmy NARVA 15WAT, filtr chyba biologiczny, bo są trzy pojemniki z gąbką, kamieniami i na pokrywie jej napis PEARL, więc chyba tej firmy mam akwa. A grzałkę mam z termostatem
Serdecznie pozdrawiam
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2004, 15:07:23 »

Miałam taki sam zestaw. Pisałam już o nim w krórymś poście na tym forum lub na http://www.akwarystyka.com.pl/. Filtr zupełnie się nei sprawdził a po wyliczeniu litrażu okazało się ze to nie jest wcale 60 a 45 litrów :!:  :evil: (to było moje pierwsze "poważniejsze" akwarium)Filtr zmianiłam po ok 2 miesiącach bo widziałam ze ten wbudowany sobie nie radzi. Co do oświetlenia to też nei jest najlepsze. Ok dosyć narzekania na stare akwarium. To było tak na marginesie Smiley Powodzenia w akwarystyce.Pozdrawiam
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2004, 00:38:04 »

Vailet podawaj rybom jakiś roślinny pokarm uzupełniajacy, np. bio vit, lub spirulinę tropicala. Mieczyki i molinezje potrzebują bowiem takich pokarmów do swojej diety, jeśli im ich nie podajesz to dlatego zabieraja się za roślinki. Poza tym jak pisałem wcześniej mieczyki, molinezje i gupiki to żyworódki, którym należy regularnie sprzątać w akwarium.
A jako uzupełnienie szaty roślinnej proponuje Ci jeszcze microsorium i anubias nana (mało wymagające, a piękne).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: