Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: T8 kontra T5 [wybór świetlówek]  (Przeczytany 1602 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Wrzesień 15, 2005, 12:18:11 »

Mym pytanko do osób bardziej znających się na rzeczy. Jak mają się do siebie świetlówki 24W [T5] do 36W [T8] , przy założeniu, że widma obu są identyczne ??
Czy 180zł za kompletną belką wodoszczelną T5 (24W) to dużo czy mało ??

@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2005, 13:49:55 »

witam co do porownania swietlowek to nie wiem a co do ceny to czy nie taniej wyszlo by zrobic samemu belke? u mnie koszt belki osiagnal 130 pln za : statecznik swietlowke starter i kable.
listwe mialem drewniana tylko ja pomalowalem lakierem bezbarwnym i wszystko ok:)

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2005, 21:18:28 »

t5 24 w ma długość 55 cm a t8 36w ma 120cm to taka róznica.lepiej wziac t5 54w to masz wtedy więcej światła przy podobnej długości. a 180 zł to faktycznie dużo lepiej jest w pokrywę wmontować chyba ze chcesz mieć otwarty zbiornik.minusy t5 to koszty w porównaniu do t8 ale chodzi ciszej dłużej oszczędniej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2005, 21:58:42 »

Cytat: @rti
(...)czy nie taniej wyszlo by zrobic samemu belke? u mnie koszt belki osiagnal 130 pln za : statecznik swietlowke starter i kable(...)

to sporo - mi wyszło ok 200zł na zrobienie całej pokrywy z trzema 36W rurami.
Cytat: kafarski
(...)t5 24 w ma długość 55 cm a t8 36w ma 120cm to taka róznica(...)

Cheesy to akurat wiem, chodziło mi raczej o moc świetlówki, bo wydaje mi się że mocy T5 nie można przeliczać tak samo jak mocy T8 (czyli 24W T5 to nie to samo co 24W T8 [gdyby taka istniała]). Ale jak pisałem wcześniej, taką informację chyba gdzies usłyszałem i chcę to sprawdzić, dlatego o to spytałem.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2005, 20:43:04 »

link do t5-tek jak ktoś chciał wiedzieć więcej o nich
http://www.lighting.pl/vademecu/swietlowki_T5.htm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: