Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 24, 2005, 15:15:47 » |
|
Wybralem se ryby ale nie wiem czy je moge miec totak : 10 neonkow inessa , 4 otoski , 4 molinezje ostropyskie. Przeczytalem ze te molinezja muszamiec 40 l wiec chyba moge miec ! Jeszcze raz powtarzam o oswietleniu i o roslinach , jakie moge miec to tych rym rosliny i ile muszemiec swiatlo w W . Dzieki za wszystkie posty .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 24, 2005, 22:44:22 » |
|
Witaj! Moze napisze Ci od poczatku co i jak, poniewaz czytajac co napisales wnioskuje ze nie wiesz o co chodzi z podmianami i odmulaniem. 1. Jesli masz wyczyszczone akwarium to : -sypiesz zwirek -sadzisz rosliny -ukladasz dekoracje np korzenie lub lupiny z kokosa -montujesz filtr , grzalke -zalewasz woda 2. Akwarium musi dojrzewac przez 1 tydzien lub nawet 2 (wszytskie uzadzenie w tym czasie maja pracowac) 3. Mozesz wpuscic pierwsze rybki ( obserwuj czy z nimi wszystko jest dobrze, jesli tak to mozesz wpuscic reszte obsady) 4. Wybierz sobie 1 dzien w tygodniu, w ktorym bedziesz robil podmiany jednoczesnie odmulajac dno! ( Nie wylewasz CALEJ wody!! jak to robiles do tej pory) 5. Zrob sobie odmulacz! ( jesli nie wiesz jak to przeczytasz o tym w dziale " Zrób to sam"). Odmulajac dno sciagasz wode z akwa( jakies 10L-15L), nastepnie wlewasz swieza odstana wczesniej! 6. Co do swiatla to najlepiej jakbys zamontowal dodatkowa swietlowke (koledzy z tego forum doradza ci jaka, ja az tak bardzo sie na tym nie znam) Wedlug mnie dodatkowe 15W wystarczy! 7. Przydaloby sie kupic nawoz do roslin, najlepiej PGC ( Planta Gainer Classic lub Symfonie Zlota) Mozesz tez sprobowac Sera Florena (ja sam go uzywam). Zycze powodzenia!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 25, 2005, 08:55:25 » |
|
Bardzo dzieki wszystkim !!! Rozumiem ze jak mam robic te podmiany to tez te preparaty wlewac czyli nawozy , utlaniacze itp. ?Jeszcze raz dziueki wszystkim !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 25, 2005, 17:53:55 » |
|
Jeszcze raz powtarzam o oswietleniu i o roslinach , jakie moge miec to tych rym rosliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 24, 2005, 16:40:42 » |
|
Odwidzialomi sie z ta obsada :roll: :lol: Teraz mysle nad bojownikami (1 samiec i 3 samice ) aha i czy moge z bojownikami trzymac jakies ryby denne :?: Pomozcie mi wybrac obsade : 1 obsada : 10 neon inessa, 4 molinezje ostropyskie, 4 otoski, 4 kiryski 2 obsada : 1 bojownik (samiec), 3 bojowniki (samice), i cos na dno (naglony)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 24, 2005, 16:45:15 » |
|
Druga obsada byłaby lepsza, możesz nawet jeszcze dodać ze jedną, dwie samice. O ryby denne się nie martw - bojki im nic nie zrobią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 24, 2005, 17:17:43 » |
|
a na przykalad jak by bylo trlo to malych nie zjedza czy trzeba je do osobnego akwa :?: Niech ktos jeszcze powie na temat bobsady :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AqBazyl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 26, 2005, 17:03:46 » |
|
A tak żeby urządzić akwa 54 litry max 6 rybek żeby były jakies koloru czerwonego, niebieskiego, takie większe a na dno jakieś bocje czy otoski???
|
|
|
|
|
|
Akwarium- oaza spokoju....
NIENAWIDZĘ SPAM`u
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 28, 2005, 16:33:04 » |
|
mam jeszce jedna propozycje :? : 10 neonow inessa , stadko(?) rozbory klinowe , 4 otoski, 4 kiryski . Co otym sadzicie :?: Tylko niewiem ile tych rozbor bo 10 to chyba by bylo za duzo :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 30, 2005, 19:07:11 » |
|
Ja bym dał 12 neonek i 8 razbor  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 30, 2005, 19:14:44 » |
|
Ok chyba tak zrobie :!: ale rozumiem ze na dno te otoski i kiryski tez  Aha i jak zmiekczyc wode dla neonkow i rozbor ?? Bomam bardzoi tywradza wode :? i jakie tesy sprawdzaja twardzosc wody czy ph :? :?: :?:] Poczytalem ijuz wiem chybajak zmieczyc wode , przes torf :? :?: To teraz czego sienie dowiedzialem : 1. Jak ten torf zastosowac 2. Ile go trzeba na 54l 3. Ile musi byc w wodzie :?: Dzieki :!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 12, 2005, 13:49:12 » |
|
Mysle nad tym abo zamiast bojka samca dac 3 samice , co wy na to sadzicie albo chociarz 2 :?:  :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|