Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « prętnik trójbarwny - jego barwy....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prętnik trójbarwny - jego barwy....  (Przeczytany 4529 razy)
A$
Stały użytkownik

« : Sierpień 11, 2005, 20:31:56 »

Słuchajcie, czytam i czytam i sam już nie wiem. Różne źródła podają różne wersje ubarwienia prętnika trójbarwnego. Czy on, mam na myśłi samca, jest czerwono-czarny tylko w czasie tarła, czy też poza nim? Jak to jest z tymi barwami?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2005, 21:53:58 »

Poza tarłem też, ale w czasie tarła barwy wyraźnie intensyfikują się.

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2005, 02:04:59 »

Cytat: A$
Słuchajcie, czytam i czytam i sam już nie wiem. Różne źródła podają różne wersje ubarwienia prętnika trójbarwnego. Czy on, mam na myśłi samca, jest czerwono-czarny

A gdzie żeś ty takie prętniki trójbarwne widział? Ubarwienie o jakim mówisz ma pretnik ale KARŁOWATY. Trójnbarwny jest srebrny w pomarańczowoczerwone ukośne pasy albo(jak u mojej żony w akwa)srebrnoniebieski prawie bez pasów.Zobacz tu http://www.akwarium.org.pl/galeria/arti/lazcowce/colisa_lalia_5.html

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2005, 06:48:30 »

[/quote]
A gdzie żeś ty takie prętniki trójbarwne widział? Ubarwienie o jakim mówisz ma pretnik ale KARŁOWATY. Trójnbarwny jest srebrny w pomarańczowoczerwone ukośne pasy albo(jak u mojej żony w akwa)srebrnoniebieski prawie bez pasów.Zobacz tu http://www.akwarium.org.pl/galeria/arti/lazcowce/colisa_lalia_5.html[/quote]

:oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

Jak mam bić się w piersi??? Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa... oczywiście że chodziło mi o prętnika KARŁOWATEGO, a czemu wpisałem trójbarwny Huh? chyba dlatego że też bym chciał mieć i tego  Cheesy
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2005, 11:43:08 »

Bubo Bubo – rybka z twojego linka to prętnik trójbarwny (Trichogaster chuna , dawniej Colisa chuna lub Colisa sota). Na tej stronce jest ona błędnie podpisana jako prętnik karłowaty (Colisa lalia), który wygląda zupełnie inaczej. A$ miał rację opisując wygląd prętnika trójbarwnego.

A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2005, 07:25:11 »

Drugi raz w piersi nie będę się bił, sprawdziłem sam dokładnie w książkach i jednak dobrze pisałem o trójbarwnym Smiley ale nadal mam pytanie - od czego zależy to ubarwienie i kiedy ono sie pojawia? mam parkę (ponoć) i obie rybcie są szarawe.. co zrobic aby nabrały kolorków? może jakiś pokram albo inne dziwo potrzeba do nabrania przez nie rumieńców Huh Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2005, 09:16:24 »

Samiec nabierze  kolorów jak tylko osiągnie dojrzałość płciową. Widocznie twoje rybki są jeszcze bardzo młode. Samica niestety nigdy nie będzie tak piękna jak samiec, a w jej ubarwieniu przeważać będzie kolor beżowo-brązowy. U strych samic mogą pojawiać się żółte znaczenia na płetwie odbytowej. Ile czasu potrzebuje samiec na pełne wybarwienie tego jeszcze nie wiem, ale posiadam ok. 18 tygodniowe samczyki prętników trójbarwnych z własnej hodowli i one jeszcze nie są w pełni wybarwione – ale już zaczynają powolutku nabierać rumieńców.

A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2005, 09:53:16 »

Lukas, wielkie dzięki za info; mam pytaie -czym je karmisz?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2005, 10:17:15 »

Karmię je (zresztą tak samo jak i inne moje ryby labiryntowe) mieszanina pokarmów mrożonych. Rozmrażam po jednej kostce: ochotki (przepłukać przed podaniem rybom!), wodzienia, artemii, cyklopa, czerwonego planktonu, jaj krabów i pokarmu, który nazywa się Discus MIX (mieszanina skorupiaków z czosnkiem i czymś tam jeszcze). Jak mam to już wszystko rozmrożone to zalewam to ok. pół szklanki letniej lub zimnej przegotowanej wody. Całość mieszam i stopniowo wlewam do akwarium. Raz dziennie podaję też pokarm płatkowany w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów witamin. Część ryb labiryntowych lubi też od czasu do czasu skubnąć jakiegoś glona, żeby sobie urozmaicić dietę. Zaobserwowałem to zwłaszcza u gurami mozaikowych i prętników trójbarwnych, dlatego raz w tygodniu proponuję podawanie im tabletek roślinnych dla zbrojników (przylepić do szyby, labiryntowe niechętnie pobierają ten pokarm z dna). Ja podaję tabletki roślinne częściej ale to dlatego, że mam zbrojniki i kosiarki, które wymagają takiego pokarmu.

A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2005, 07:20:42 »

Lukas, jeszcze raz wielkie dzięki. mam podobną obasdę do twojej tyle, że ilościowo zapewne mniejszą - 1 gurami złote, 2 prętniki trójbarwne, 2 Ancistrusy i 2 kosiarki - wszystko jeszcze etap przedszkola, bojak podrośnie będę musiał powiększyć akwa. Glonojadom podaję tabletki Tetry dla nich (gurami bardzo chętnie wyżerały im to nawet z dna), zaś reszcie mieszankę Tetra Menu (gurami rosły jak na drożdżach i musiałem 3 szt. oddać), a teraz na przemian z Krill Flake Tropicala. Czasami dodaję im cos w żelu, ale szybciej opada na dno niż rybeczki orientują się że to pokarm, a ja mam obawy żeby nie zalegał. Zresztą nawet ten płatkowany pokarm opada, ale po 10 min na dnie nie ma parktycznie nic - czyszczą wszystko do zera (gurami i prętniki).
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2005, 12:41:23 »

Obsada moich wszystkich akwariów (240, 70 i 25) to: 3x gurami dwuplamisty złoty, 5x gurami mozaikowy, 6x prętnik  trójbarwny, 2x prętnik karłowaty, ok. 10x bojownik syjamski, ok. 15x gupik, 1x kiryśnik czarnoplamy, 3x kosiarka, 1x zbrojnik niebieski, 1x Synodontis multipunctatus. Mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem  :wink:

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: