Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Wyposażenie i oświetlenie prośba o pomoc ...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyposażenie i oświetlenie prośba o pomoc ...  (Przeczytany 4876 razy)
JacekCich
Nowy
*

« : Luty 14, 2014, 21:43:23 »

Witam serdecznie.
Jest to mój pierwszy post, więc od razu przystąpię do opisu problemu.
Buduję akwapaludarium o takich wymiarach  
W części roślinnej znajdować się będą storczyki oraz inne światłolubne.
I tutaj pytania techniczne:
- planuję dać oświetlenie ( http://www.zoolight.pl/product-pol-1500-Zestaw-2x35W-T5-74cm-Aquastar-Grolux.html ), czy taki zestaw wystarczy do oświetlenia akwarium. Odległość od światła do wody będzie 1m.
- mam dwa stateczniki philips HF-S 249 TL5 II o mocy 49W
Czy do tych stateczników mogę podłączyć świetlówki AQUASTAR + GROLUX 39W z tego zestawu ? Co do tego, to zdania uczonych są podzielone. Pisałem do pomocy w w/w sklepie ... odpowiedzieli, że nie. To samo pytanie w sklepie elektrycznym, odpowiedź tak. I bądź tu mądry.
-  teraz pytanie o ledy. Dostałem 'tablicę' 88 led o oznaczeniu 350LD400 szukałem w necie informacji o takich ledach, ale bez skutku. Mimo wszystko, planuję dać taką kolejność w pokrywie oświetlenia, patrząc od przodu: led,aquastar, grolux. Wasza opinia na ten temat ?
-  jeżeli chodzi o obsadę roślinną oraz rybną akwarium. Co polecacie ?

To chyba tyle na początek. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2014, 14:30:07 wysłane przez JacekCich » Zapisane
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2014, 15:02:21 »

A nie lepiej zamiast świetlówek dać lampy HQI 70W ? Nie wiem jak to będzie wyglądać w akwapaludarium, ale w akwarium świetlówki zaleca się do akwarium o wysokości max 60cm. Co prawda tu będzie tylko 30 cm wody, ale akwarium ma aż 130 wysokości.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
JacekCich
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2014, 15:44:15 »

70 Wat świetlówki i do tego ok. 90 Wat ledów chyba wystarczy do oświetlenia części wodnej paludarium. Na zdjęciach widziałem wyższe gabloty i rybki też mieli.
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2014, 18:10:15 »

70 Wat świetlówki i do tego ok. 90 Wat ledów chyba wystarczy do oświetlenia części wodnej paludarium. Na zdjęciach widziałem wyższe gabloty i rybki też mieli.

Nie chodzi mi o ilość wat, lecz o wysokość. Nie znam się na tym za dobrze, ale lampy HQI lepiej przenikały przez wodę, a świetlówki im głębiej tym mniej światła dochodziło.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2014, 09:43:00 »

Osobiście zastosowałbym z jedną-dwie świetlówkę do doświetlania tła, resztę jako płytę nad akwa z ledami 1-3W soczewkowanymi na ok 30 stopni.
Jeśli masz jeszcze jakieś zdolności elektroniczne mógłbyś tanio zrobić sterownik i symulować pory dnia barwą światła.
światło będzie mocno kierunkowe dzięki czemu doświetlisz wszystko.
Jedyne nad czym się zastanawiam czy przez silne światło kierunkowe nie będą dziwnie wyglądały rośliny.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2014, 09:47:18 wysłane przez szakallo » Zapisane

JacekCich
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2014, 11:11:40 »

Tak, w pierwszej wersji myślałem dać świetlówkę nad samym lustrem wody. To jednak wymaga zamaskowania jej jakimś 'konarem'. Pytanie. Czy do rozmiarów akwa, jedna świetlówka wystarczy ? Jaką byście dali ?

Chyba jednak zostanę przy oświetleniu, patrząc od przodu:
- ledy 350LD400 (z tego co się dowiedziałem mają barwę 4000K, dają po oczach zdrowo.)
- Grolux
- HQI 6500K lub lampa ledowa
- Aquastar
Wszystko będzie schowane ładnie w pokrywie na górze paludarium.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2014, 12:51:50 wysłane przez JacekCich » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: