Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « wszystkie choroby na raz????
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wszystkie choroby na raz????  (Przeczytany 7177 razy)
nalewka87
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2013, 18:49:58 »

filmiki z tego co sie u nas zaczyna dziac Huh
1(4)

1(3)

1(2)

1(1)

woda zmieniona dodalismy preparatu  esha 2000
 nasza ramirezka miala pryszcza na glowie i biale plamki jak na ospe ale tylko na twarzy
 jedna z ryb ma brazowa brode  i cos w stylu jakiegos guzka na tylnej pletwie niektore rybki sie czasami oceiraja o listka - rzadko, maja apetyt dobry dostaly zywy pokarm z checia zjadly  ,
nie maja zaczerwienionego odbytu ani zadnych wiekszych problemow z pletwami
najlepiej obejrzec te filmiki ;(
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2013, 19:16:19 »

Bardzo mało danych, nie ma nawet podstawowych takich jak temperatura. Moim zdaniem podczas upałów właśnie ona mogła ci podskoczyć, a w cieplejszej wodzie tlen się słabiej rozpuszcza, w połączeniu z przerybieniem (tak to wygląda) ryby zaczynają się dusić (przyducha). Większe rybki potrzebują więcej tlenu i na filmach widziałem, że gurami i to dwukolorowe co ci zdechło oddychało powietrzem atmosferycznym. Inne objawy ja bym zignorował. Zacznij napowietrzać wodę i obniż jej temperaturę - o ile się nie mylę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2013, 19:23:40 wysłane przez iro1979 » Zapisane

nalewka87
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2013, 10:24:10 »

Te rybki żyją na tych warunkach od zakupu w takiej ilości i temperaturze. W domu nie mamy upału jest obecnie 21.termometr funkcjonuje nie skacze temp i działa. Gdyby brakowało im powietrza nie lapaly by go wszystkie. Gdy śpią siedzą po krzaczkach bez łapania powietrza i wytrzymują tak. No a co do innych objawów to właśnie staram się ich nie ignorować bo skoro cos niezwykłego występuje to nie za każdym razem jest to przypadek. Dla mnie jest jasne ze są chore problem w tym ze nie wiem w jakim kierunku się skłaniać. Jak przeanalizuje podst objawy z książki to wskazuje na 5 nawet 6 chorób i to różnych. Dziwne byłoby ze rybki tyle się ucho wały a nagle brakowało by im tlenu, ja tu bardziej IDE w kierunku chorób. No bo jak tlenu braknie to się chyba dusza. Te nie padają po prostu tylko w wyniku czegoś a tu jakiś Babel a to jakieś wygryzione z boku a to łuski nie ma.ale nic jednoznacznego i te zgony to nie tak wszystko od razu i szybko tylko stopniowo.
No i pływają jakoś dziwnie w jeden narożnik a tam nic nie ma i nie pływają pod tafle wody tylko w lewy narożnik na połowie zbiornika a później Chmara ucieczka do tyłu.
Ichtio to bym powiedziała te ramirezkowe białe syfki kolei nie ma tego żadne inna ryba i tylko na budzi to miała
Ta brązowa broda?to narosle na ogonie?
Ta 1 odstająca łuską?
ocieranie się o kamienie?
Duże brzuchy?
Padł glonojad bez objawów-był jaśniejszy z jednej strony ale dopiero jak leżał zdechł
To stanie na głowie tej wczorajszej POM niebieskiej?
Jedna miała tylko jedna stronę brzucha wyjedzona poza tym bez objawów-zdechla
Jedna miała mętne oko
Jedna straciła oko-wypadło wygryzione -diabli wiedza
Jakas tendencja?
Ida te objawy w jakimś kierunku.... Co miałoby z tego wskazywać na brak tlenu... Nie siedzialyby wszystkie pod tafla albo nie skakalyby dużo ponad tafle?tak żeby powietrza złapać
Na terrmom w chwili obecnej 26- 27 C to jest juz za gorąco? W dzień jak wychodzi my do pracy to rolę te zaslaniamy
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2013, 08:20:21 »

Bardzo mało danych, nie ma nawet podstawowych takich jak temperatura. Moim zdaniem podczas upałów właśnie ona mogła ci podskoczyć, a w cieplejszej wodzie tlen się słabiej rozpuszcza, w połączeniu z przerybieniem (tak to wygląda) ryby zaczynają się dusić (przyducha). Większe rybki potrzebują więcej tlenu i na filmach widziałem, że gurami i to dwukolorowe co ci zdechło oddychało powietrzem atmosferycznym. Inne objawy ja bym zignorował. Zacznij napowietrzać wodę i obniż jej temperaturę - o ile się nie mylę.

- gurami to ryba labiryntowa tzn może oddychać powietrzem atmosferycznym
- to kolorowe to tęczanka  Grin

Obecnie u mnie temperatura też skoczyła z 24 do 28-29  ryby nie są jakoś specjalnie nerwowe
że o zdychaniu nie wspomnę. Jeśli chodzi o kulożęska - ospę rybią to myślę , że raczej nie
ją leczy się między innymi tymczasowym podniesieniem temp.

Na początek sprawdziłbym NO2 i ewentualnie NO3 - nawet paskami JBL .
Swojego czasu zaliczyłem małą katastrofę właśnie przez NO2 i zanim się zorientowałem
padłą 1/3 obsady ...

Potem pasożyty i tu już niestety więcej nie pomogę . ale liczę że ktoś uczony w piśmie
coś ci poleci , bo szkoda było by baniaka na pierwszym filmie wygląda na zdrowy , troche mix
ale fajny

pozdrawiam
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2013, 08:52:15 »

Spoko, ale miałem kiedyś gurami złote, bojowniki i prętniki karłowate (jak byłem młody), nie miałem takich sytuacji by ryby chłeptały w ten sposób powietrze, owszem nabierały powietrze, ale jak dobrze pamiętam to nie tak. Trwało to pół sekundy, a nie kilka sekund. Zobacz drugi film od góry, od 15 sekundy ten gurami nabiera powietrze do końca - 24 sekunda i nie wygląda na to by miał dość. Z wodą jest coś nie tak, nie jest klarowna. Może szykuje się zakwit wody. Ciężko powiedzieć. Jak pisałem strzelam bo za mało danych.
Ja bym zrobił częściową podmianę wody, zaczął napowietrzać i o ile to możliwe obniżyć temperaturę do 25 stopni. Obniżenie temperatury moim zdaniem powinno spowolnić procesy rozkładu na tyle by filtr zaczął nadążać bo moim zdaniem się nie wyrabia. Procesy gnilne też pobierają tlen z wody.
Nie wiem czy słusznie w braku tlenu szukam przyczyny, jednak u mnie jakby tak się działo właśnie w ten sposób bym zareagował i jestem optymistycznej myśli że by pomogło.
Nawet jak przyczyna tkwi w no2 - no3.

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2013, 10:23:32 »

Dokładna identyfikacja choroby jest trudna niestety. Ocieranie się o przedmioty może sugerować pasożyty, ale nie tylko.
Przede wszystkim każdą rybę z tak wyraźnymi objawami na Twoim miejscu natychmiast przeniósłbym do innego zbiornika na leczenie. Szkoda reszty obsady kiedy się zarazi Sad
Nawet jeśli nie posiadasz innego zbiornika, lepiej taką rybkę dobić niż pozwolić, żeby się paskudztwo rozniosło i padło więcej ryb (ta tęczanka która leżała na dnie założę się że już padła).
A w zbiorniku do leczenia - mocne przewietrzanie, minimalna ilość pokarmu (jeśli w ogóle ryba może jeść) i próbuj leki odpowiadające mniej więcej objawom.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
nalewka87
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2013, 18:01:27 »

Hej ta teczanka padła juz nad ranem wyjelismy ją i w pewnym momencie brzuchem w górę przestała ruszać skrzelami tak jakby dostała zawału paraliżu itp.zesztywniala i się*zmyla * juz po wszystkim przy naszej pomocy. Rybki stopniowo sobie zdychaja. Ramirezka padła podczas urlopu i w sumie 4 szt chyba jedna hegela zbledla na amen. Zjadła z apetytem swój ostatni posiłek i godzinę później dobiegała się do niej gurami :-) cwana bestia.
Podczas transportu wypłynęła nam na laminacik i chyba z 10 sekund w panice jej szukalismy a bestia podskakiwala za drzwiami i pomyślał by kto ze zalatwilismy rybę i ze się wy kończy szybko po upadku i przebywaniu poza woda a ona się ma najlepiej ze wszystkich. Ale gdzieś doczytalam ze właśnie może tlenem atmosferycznym oddychać dłużej niż inne ryby wiec może dlatego nic jej nie jest. Ma wzorowe kolory płetwy jest elegancka aktywna i łapie vwode nawet po zainstalowaniu napowietrzacza. Mamy teraz JBL a 300 .
Co do wody ...z pasków wynika w chwili obecnej ze wszystko ok .może pH 7.5 mogłoby być ciekawsze. Teraz kupilismy kilka nowych sadzonek i oskubalismy akwarium zasadzilismy mecha :-)  i jest nowy żwir i trochę mniej go mamy. Trochę za dużo i za duże ryby wiec trawa wypływa wciąż ale walczymy by cos pozostało. Trochę podjada gurami rośliny ,no ale zobaczymy.
Na przestrzeni czasu padały ryby różnych objawów i powoli zaczynamy się zastanawiać czy to może nie ze starości. Gdy zobaczyliśmy teczanke w zoologicznym to nas zastkalo takie to male a nasze wybarwione i gigantyczne juz od dawna.
nalewka87
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 08, 2013, 17:39:45 »

Hej do wszystkich aktywnych w tym temacie co sadzicie na temat posocznicy czy choć cześć z tych objawów pasuje i może przez to ze SA stare tak zdychaja bo stare rybki na posocznice zdychaja .czy posocznica zmienia parametry wody? I jak zdezynfekowac akwarium w razie co .
Co robić z roślinami i jak zdezynfekowac żwir...  Huh
Czy jak kupimy nowe ryby a nie zdezynfekujemy to  zachoruja? Bo chyba nie jest jednoznaczne czy to bakteria czy wirus proszę o info nie chce zakładać kolejnego tematu
nalewka87
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2013, 09:21:36 »

http://img39.imageshack.us/img39/6640/54uy.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/3990/irxg.jpg
Kolejna rybka może jednak ktoś ma jakieś wskazówki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: