Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa  (Przeczytany 3158 razy)
Kadafix
Stały użytkownik

« : Maj 25, 2013, 15:35:20 »

Witam. Dziś oglądając akwarium cioci (moje byłe akwarium) zauważyłem, że neony innesa posiadają białe plamki. Od razu pomyślałem że to ospa. Znam już winowajce- nowo zakupione zbrojniki albinosy, które nie dawno trafiły do akwarium (nie było warunków zrobienia kwarantanny). Niestety, kupując je, ciocia na białych rybach nie zauważyła ospy. Na razie podkręciłem temperaturę do 29 stopni. Dopiero w poniedziałek będzie możliwość kupienia leków. Czy zostawić tak podwyższoną temperaturę, w poniedziałek kupić leki i wlać je, czy najpierw poczekać i w poniedziałek dopiero podwyższyć temperaturę i od razu wlać leki.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2013, 19:32:41 »

Zrób kąpiel rybkom w nadmanganianie potasu. Weź nawet słoik bo kąpiel to tylko z 30 minut. Zwalcza wszystko co żyje na skórze ryb. Może ciotka ma w apteczce i nie będziesz musiał czekać. Woda powinna być lekko różowa więc 1 ziarenko w słoiku to max i wyjmij je jak woda się odpowiednio zabarwi. Nie może być fioletowa - lekki róż, jak przesadzisz to odlej trochę wody i dolej czystej. Pakujesz do słoika rybki i czekasz 30 minut, potem z powrotem do akwarium. Moim zdaniem nie będzie trzeba powtarzać zabiegu. Robal zdechnie.
Sam kąpiel robiłem skalarowi bo coś zaatakowało mu oko, kąpiel pomogła, ale przesadziłem z mocą roztworu. Popaliło mu delikatnie płetwy i śluz na skórze. Skalar żyje, oko jest zdrowe, źrenice jednak choroba zaatakowała na tyle że pewnie nie odzyskał 100% wzroku bo została mu mała biała plamka. Płetwy odrosły i śluz się zregenerował, już po tygodniu poza plamką w oku nie było śladu po chorobie.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2013, 19:34:46 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2013, 20:34:37 »

Zrób kąpiel rybkom w nadmanganianie potasu. Weź nawet słoik bo kąpiel to tylko z 30 minut. Zwalcza wszystko co żyje na skórze ryb. Może ciotka ma w apteczce i nie będziesz musiał czekać. Woda powinna być lekko różowa więc 1 ziarenko w słoiku to max i wyjmij je jak woda się odpowiednio zabarwi. Nie może być fioletowa - lekki róż, jak przesadzisz to odlej trochę wody i dolej czystej. Pakujesz do słoika rybki i czekasz 30 minut, potem z powrotem do akwarium. Moim zdaniem nie będzie trzeba powtarzać zabiegu. Robal zdechnie.
Sam kąpiel robiłem skalarowi bo coś zaatakowało mu oko, kąpiel pomogła, ale przesadziłem z mocą roztworu. Popaliło mu delikatnie płetwy i śluz na skórze. Skalar żyje, oko jest zdrowe, źrenice jednak choroba zaatakowała na tyle że pewnie nie odzyskał 100% wzroku bo została mu mała biała plamka. Płetwy odrosły i śluz się zregenerował, już po tygodniu poza plamką w oku nie było śladu po chorobie.

Dzięki wielkie za poradę, nie mam nadmanganianu potasu. Ale nadal nie wiem tego co chciałem. Czy zostawić podkręconą wodę do 29 stopni i w poniedziałek wlać lek, czy dopiero w poniedziałek podwyższyć temperaturę i wlać.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2013, 21:08:19 »

29 C niewiele ci da bo forma przetrwalnikowa kulorzeska ginie w temp ok 32 c.  Jedyne co osiagniesz to nieznaczne spowolnnienie rozwoju choroby. jesli nie masz pod nosem marketu ze sklepem zoologicznym, czekaj. ryby pkwinny wytrztymac.
ps. sorry a bledy, pisze z telefobu.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2013, 11:37:15 »

Dzięki wielkie za pomoc Wink Jest to moje 1 spotkanie z jakąkolwiek chorobą w akwarium(oby ostatnie  Grin),  temu tak dopytuje.

PS. Też pisałem z telefonu ;p

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: