Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co2 w nocy  (Przeczytany 6182 razy)
chemik666
Nowy
*

« : Luty 28, 2013, 20:09:35 »

Witam,przeczytałem już mase artykulow i sam już nie wiem czy odlaczac na noc czy nie ma sensu?Niby w nocy trzeba napowietrzac ale jak mam dość spory ruch tafli to chyba zbędne?A dozowanie w nocy podobno stabilizuje ph a jak 10 h jest wlaczane potem wylaczane to chyba jeszcze bardziej je rozjedzie.Wielu ludzi dozuje 24h i sobie chwali tak samo jak ci co dozuja 12..
A wy jak macie u siebie?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2013, 20:13:47 »

zależy jaki masz dyfuzor. Jak dający mgłę gazową to nie bardzo kostka lipowa i dzwon może być.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2013, 20:17:11 »

Do mgly to raczej nie podobne,mam szklany dyfuzor.Mam i kostke lipowa ale tez do mgły nie podobne,chyba sam zrobie ze strzykawki i lipy.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2013, 20:22:33 »

to ile CO2 jest w wodzie zależy głównie od sposobu dostarczania CO2 (dyfuzory) bo wpływa to na skuteczność nasycenia  wody dwutlenkiem węgla oraz od ilości węglanów w wodzie. Jeśli jesteś chemikiem (domniemam z nicu) to wiesz że węglany działają jak bufor im więcej ich w wodzie tym ph jest bardziej stabilne ale rozpuszcza się też mniej wtedy CO2.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
daruń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2013, 21:08:38 »

Z mojej praktyki, dozuję CO2 24g/h do trzech lat. Nie mam problemów ze skokami ph, rośliny rosną aż za dobrze, rybom to również nie przeszkadza. Wylot z filtra tuż pod powierzchnią wody więc ruch powierzchniowy załatwia sprawę napowietrzania.

akwarium 90l
15x Rodostomus
10x Neon Czarny
sporo roślin
ex 600
HT 75
eheim 100
15w aqua glo+15wflora glo+9w pollux+ 8w aqua glo
akwarium 45l
20 neon inesa
4  kirysek albinos
roślin różnych troche
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2013, 10:22:39 »

jeśli dobrze ustawisz ilość dozowanego co2, to spokojnie możesz zostawiać włączone na noc. Trzeba podregulować tak aby roślinom w dzień było ok, a ryby nie miały rano przyduchy.
Jak mam tak od kilku lat i wszystko gra.
Rodzaj dyfuzora nie gra tu roli-czy rozpuszczający gaz w drobną mgłę, czy w większe bąbelki-wszystko kwestia regulacji.

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2013, 18:49:59 »

Nie wiem kogo się zapytać odnośnie co2. Kupiłem easycarbo i daje to to, ale czy jest sens skoro mam ryby co produkują co2? Co2 to chyba do akwarium holenderskich, a nie takich z obsadą ryb.
Druga sprawa jak okaże się, że potrzeba. Bimbrownia niewielki koszt i duży kłopot z dawkowaniem, butla spory wydatek i mały problem z dawkowaniem. Chciałem opracować coś innego. Skoro rośliny potrzebują co2 w dzień i go oddają w nocy to czy teoretycznie jak podłączę 2 akwaria o podobnym litrażu jedno do patrzenia drugie do hodowli roślinek np. w szafce przy czym to akwa w szafce będzie miało odwrócone cykle dzień noc względem tego do patrzenia. Do tego pompa, która bez przerwy będzie pompowała wodę między akwariami. Koszt inwestycji to akwarium + oświetlenie + pompa i jakieś wężyki + programatory czasowe. Potem teoretycznie powinno wszystko działać bezobsługowo, w cenie prądu potrzebnego dla pompy i oświetlenia i dodatkowo będzie produkować rośliny np. na handel XD. Byłoby trzeba tylko nawozy podawać. Czy coś takiego może zadziałać? Czy może odjechałem za bardzo XD
schemat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d5f88af2255386c.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2013, 21:17:26 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2013, 22:11:49 »

mam ryby co produkują co2

Jakie to ryby? Cheesy
Co do planu nie mam pojęcia czy to będzie działać ;c

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2013, 02:00:24 »

Skalary, ramirezy, neony i inne  Good !. Wszystko co oddycha powietrzem rozpuszczonym w wodzie produkuje co2 Wink. Pierwotnie myślałem by kupić parę rybek takich co wędkarze na żywca biorą by robiły co2, ale rybki by się męczyły, a druga sprawa że zabierają tlen całą dobę, a roślinom w nocy tlen jest potrzebny. Dlatego zastanawiam się czy dałoby radę zsynchronizować akwa z akwa roślinnym. Koszt początkowy może i większy od butli, ale potem by na siebie zarabiało. Rybkom też by się żyło lepiej miałyby mniej inhibitorów populacji rozpuszczonych w wodzie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2013, 07:21:54 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2013, 10:02:04 »

Wszystko co oddycha powietrzem rozpuszczonym w wodzie produkuje co2 Wink.

Tak, ale niestety nie w ilościach potrzebnych dla roślin. Chyba że masz słabe światło i niewiele nawozisz.

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 20, 2013, 10:47:44 »

Nie jestem pewny, ale chyba nadmiary co2 i tak się wytrącają z wody. I wydaje mi się, że jeśli chodzi o ryby i rośliny w zbiorniku to przy dużym zasiedleniu chyba występuje przyducha, skądś to pojęcie się przecież wzięło (nie, nie u mnie XD). Więcej co2 w wodzie nie ma żaden doświadczony akwarysta z butlą który ma w zbiorniku również rybki, więc można osiągnąć poziomy co2 wyższe bez butli. Wiem też że to nie jest tak że rybka wdycha tlen 100% i wydycha 100% dwutlenek węgla. W wodzie tlenu jest mniej niż w powietrzu, a z tego co pamiętam to w powietrzu tlenu jest 21% około i jak człowiek wydycha zużyte powietrze to tlenu jest około 18%, chyba że źle pamiętam. Przetwarza więc tylko 3% objętości powietrza.
Żeby nie było Wink, widzę różnice po podaniu easycarbo (podaje już miesiąc), tylko czy nie uzyskałbym podobnych rezultatów zwiększając obsadę? Lub czy ten mój pomysł to niewypał z tym drugim akwa?
edycja:
Znalazłem w necie. Mój pomysł nie wypali z tego względu, że jak roślina pobierze dwutlenek węgla w dzień to odda go tylko 20% w nocy. Mój sposób prowadziłby do szybszego powstania braków co2 w akwarium.
Tylko strasznie mnie boli to, że trzeba kupować coś co jest praktycznie wszędzie. To tak jak kupowanie powietrza :/. Na zimę za dobry węgiel zapłacę 800zł za tonę, a tu za jakąś lichą butelczynę co na 2 miesiące starczy płacę ze 20zł, nie wiem ile tam jest 100 czy 200ml. To ponad 100x drożej.
Może po prostu wrzucać do akwarium coś coby sobie gniło, np. pod podłożem? Proces gnilny produkuje dużo co2 i przy okazji uwalnia substancje zawarte w materiale. Czyli co2 i nawóz w jednym.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2013, 14:23:13 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 20, 2013, 21:06:37 »

Nigdy same ryby i rośliny nie wydalą Ci tyle CO2 aby było go więcej niż w zbiorniku w którym dozowanie jest co2 z butli. W akwa z normalną obsadą stężęnie CO2 oscyluje w granicach 4-7ppm. Wątpie aby przekroczyło 10ppm (w zbiornikach roślinnych zaleca się 15-30ppm a jeśli nie ma przyduchy to i więcej)
A przyducha jeśli występuje (bo najczęściej zachodzi kiedy przesadzimy z dozowaniem CO2) to najczęściej w zbiornikach mocno zarybionych, za małą powierzchnią tafli wody nieporuszającej się. I związane jest to bardziej z niską zawartością tlenu niż dwutlenku węgla.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2013, 21:10:10 wysłane przez Spicy99 » Zapisane

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: