Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « biale robaczki na sciance akwa/ niewiele/
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: biale robaczki na sciance akwa/ niewiele/  (Przeczytany 2399 razy)
Ren
Nowy
*

« : Czerwiec 26, 2005, 20:46:28 »

czytalam na portalach akwa o malenkich bialych "robaczkach", ktore moga zyc w akwa, ale nie jestem specem, wiec nie wiem czy te ktore dzis zauwazylam w moim akwa "karmowym" sa pozyteczne czy nie..
nie moge zdjecia przedstawic. sa one biale dlugosc ok 1, 2 mm, na grubosc ok polowy nitki zwyklej
slizgaja sie, jesli mozna tak powiedziec po sciance akwa od dna do polwy... nie moge w nich nawet pod lupa wyodrebnic zadnych czlonow, wygladaja jak male wezyki bez buziek:)) ale z ogonkami:)0 sorry za taki opis
zauwazylam je dzis przy okazji zauwazenia POJAWIENIA SIE w koncu!! cal nie czekalam..
czy ktos moze mi powiedziec na podstawie mojego opisu czy te robaczki, nie-robaczki sa zagrozeniem dla rybek? czy to moga byc chorobotworcze elementy?
a moze to dowod na to, ze akwa sie ustabilizowalo i pojawia sie zycie w roznych przejawach??
rybcie zywe, glodne wiecznie
prosze o porade
dziekuje i pozdrawiam:)) :idea:

REN
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2005, 22:27:16 »

ren jesli msz gupiki to one sie nimi zajma.mialem takie troche czasu temu w slimakowni i wpuscilem pare gupci na wyrzerke bo paskudnie wygladaly.jesli twoje nie chca ich jesc to nie karm ich przez dzien dwa .moze zglodnieja...i polakomia sie na  twoje robaczki
pozdrawiam
Ren
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2005, 16:28:55 »

Bardzo Ci dziekuje, bo sie obawialam, czy sa normalne:)))tzn ta sytuacja:)
Pocieszyles mnie wydaje mi sie, ze gupiczki cos zjadaja z szyb, moze wlasnie te robaczki:) nie jest ich duzo na szybach, moze w podlozu.. sie zakamuflowaly:)
nie sa wiec one szkodliwe?
a czy jesli mam ciezarne gupikowe, moge je przeglodzic tez? nie bedzie to niekorzystne dla nich i potomstwa?
dziekuje Ci jeszcze raz pozdrawiam
Ren :lol:  Cheesy  :!:

REN
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2005, 17:54:10 »

gupiki to sobie znajda cos zawsze bo sa zawsze glodne Smiley tylko tak mowilem o przeglodzeniu bo moje nie zawsze chcialy szukac jedzenia jesli codzien cos dostawaly na talerz :wink: teraz to nawet gloncie z kamieni skubia.nie przesadzaj z gupikami bo sie pogubisz w liczeniu ich.kup moze jakiegos malego drapieznika zeby je selekcjonowal czasem.
pozdro
Ren
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2005, 18:11:31 »

wiesz, mam 4 gupiki tylko, bo to z przeznaczenia akwa karmowe:), wiec ile sie uchowa to sie uchowa a reszta na karme tak planuje, ale nie wiem czy bede miec sumienie, tak mi szkoda slimakow dawac czerwonolickowi...
dzieki, moje samczyki zazeraja sie robzaczkami, glodze je dzis pierwszy dzien:))
tylko nie chce odmulac dna, bo mi wciagnie male slimaczki a musze je miec na karme, ale kiedy sie doczekam jakichs przyzwoitych rozmiarow moich swiderkow??
pozdrawiam:))) :roll:

REN
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2005, 19:28:18 »

ślimaki na karmę??
hmm a jak to zrobić?

U mnie w akwarium jest ich bardzo niewiele, jak znajde jednego to cód, ale i tak go rozgniatam po czym rybki go wcinają.
Masz jakiś inny pomysł :?:

Ja mam hodowle ślimaków w słoiku tych zatoczków. One dużo srajo a to jest świetny nawóz do roślin w moim przypadku dla drzewek pomarańczy

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2005, 20:53:36 »

slimaki daje kolcobrzuchom ale o dziwo duze ampularie daja se rade tylko te male ida pod noz :twisted: zatoczki sa najsmaczniejsze
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: