Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Parę rzeczy do wyjaśnienia dla początkującego.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parę rzeczy do wyjaśnienia dla początkującego.  (Przeczytany 2178 razy)
lobo1985
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2013, 20:28:52 »

Witam.

Posiadam zbiornik 112L. Chciałbym się upewnić w sprawie kilku informacji:

1. Pierwszą podmianę wody zrobić po około 2 tygodniach od założenia zbiornika
2. Podmianę robimy z wody odstanej przez noc lub 24 godziny. Nalewamy do wiadra zimną wodę a nie ciepłą z kranu.
3. Jeżeli tylko się da to nie wyłączamy filtra bo dłuższy przestuj sprawia że giną w nim zawarte bakterie
4. Zmętnienie wody w pierszych dwóch tygodniach to powszechne zjawisko które ustępuje w większości przypadków samoistnie w ciągu kilku dni lub tygodnia/dwóch

Jeżeli w czymś się mylę lub macie jakieś ciekawe informacje i chęć podzielenia się to zapraszam Smiley

P.S czy gdy wystąpią pierwsze glony to i tak mogę wpuścić rybki w tym otoski i jest szansa że je poprostu zjedzą? Walkę z glonami zaczynać od razu czy przeczekać z nadzieją że się to samo unormuje?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2013, 22:01:56 »

1. Po co chcesz robić od razu podmianę?
2. Wcale nie musi odstawać. A dlaczego zimną a nie ciepłą?
Czy z kranu to zależy czy w kranie jest woda o odpowiednich parametrach dla ryb które będziesz chciał mieć.
3. Tiaaa a świstak siedzi i zawija. Zawsze mnie zastanawiało że bakterie w filtrze zdechną po wyłączeniu, niby dlaczego? A niby bakterie do kupienia w sklepie w butelce, leżą miesiącami i tam nie zginą.
To bzdura że bakterie nitryfikacyjne zdechną po wyłączeniu filtra. No chyba że zalejesz filtr wrzątkiem, lub zastosujesz chemikalia. Bakterie nitryfikacyjne w akwarium osiedlają się na każdej powierzchni, nie tylko w filtrze. Czy to szyba, podłoże, rośliny, drewno, statki, zamki, u-booty. Niezależnie od tego czy filtr jest włączony czy nie, one pracują, jedyny warunek muszą mieć tlen. No chyba że są to bakterie denitryfikacyjne, czyli rozkładające azotyny na czysty azot, wtedy potrzebne są warunki beztlenowe.
4.Tak. Jednak ja zakładając nowe akwarium nie czekam na dojrzewanie, przyspieszam sobie ten proces. Jak dotąd nie miałem nigdy zakwitu pierwotniaków.

Co do glonów. Wszystko zależy od tego jakie glony wystąpią, jest ich kilka gatunków. Nie każde zjedzą otoski. Poza tym, na glony najlepsza jest przyczyna.
Ja jestem inny i uważam że glony to naturalne zjawisko w wodzie. Jeżeli nie ma ich zbyt wiele to po co je tępić ?
Akwarium to nie laboratorium gdzie muszą być wysoce sterylne warunki.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lobo1985
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2013, 22:45:00 »

1. Nie to że chcę robić tak szybko podmiane tylko szukałem informacji kiedy zacząć podmiany. Często na forach pisano, że po 2-3 tygodniach
2. Co do tej zimnej wody. Ktoś napisał że przy nalewaniu ciepłej może się dostawać sporo miedzi z rur Smiley
3. Mówiąc szczerze tak też myślałem ale może chłopski rozum tutaj to za mało. Ale okazuje się że to bujdy Smiley
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2013, 23:51:52 »

1. Moim zdaniem, po wpuszczeniu ryb. Jak szybko to zależy od tego jakie gatunki i ile sztuk. Są ryby które lubią częściej podmienianą wodę, są takie które lubią tak zwaną starą, rzadziej podmienianą.
2. Nie jestem chemikiem więc nie wiem. A dlaczego ciepła woda zwiększa się dostawanie większych ilości miedzi?
Z tego co wiem, nowa instalacja miedziana może zawierać więcej związków, natomiast stara już nie. jednak jak pisałem wyżej, chemikiem nie jestem i mogę się mylić.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: