Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: SKALAR DO 90L?  (Przeczytany 3370 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Luty 08, 2013, 22:58:25 »

Mam akwa o dł 60cm szer. 30cm i wys. 50cm - wiem że niewielkie ale jak by sie w nim czuły skalary - 3-5szt? Proszę o opinie

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2013, 23:07:48 »

Czuły by się źle. Minimum 200l wg mnie. Niby akwarium ma te 50 cm wysokości, ale jednak tylko 60 długości.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2013, 23:15:08 »

No włąśnie - dł. 60cm dośc mała ale miejsca trochę jest. Pytam bo coś mówi mi że nie ale jednak ciągnie ku tym rybom.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2013, 23:25:33 »

No włąśnie - dł. 60cm dośc mała ale miejsca trochę jest. Pytam bo coś mówi mi że nie ale jednak ciągnie ku tym rybom.

Znam ten ból, takie super rybki a za małe akwarium :p Sam marze o skalarach i zbrojnikach L w 200l akwarium, ale fundusze trochę nie pozwalają chwilowo (niedługo 18 lat pyknie, prawo jazdy i jakiś samochód, i jeszcze do tego remont pokoju) więc zostaje mi moje 72l, lecz zastanawiam się nad sprzedażą tego akwarium, odczekać trochę ten czas i uzbierać kasę i wtedy większy baniaczek, bo 200 musi być Cheesy Nie odpuszczę sobie Skalarów i zbrojników bo to jedne z najfajniejszych ryb :p

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2013, 10:09:34 »

Mam akwa o dł 60cm szer. 30cm i wys. 50cm - wiem że niewielkie ale jak by sie w nim czuły skalary - 3-5szt? Proszę o opinie
Pterophyllum scalare w warunkach akwariowych dorastają do 20cm wysokosci i 10-15cm długości.
Sam sobie odpowiedz na swoje pytanie.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2013, 10:39:47 »

lecz zastanawiam się nad sprzedażą tego akwarium, odczekać trochę ten czas i uzbierać kasę i wtedy większy baniaczek, bo 200 musi być Cheesy

Wbrew pozorom taka dwusetka to tez nie jest jakiś gigant. Prawda, ze jak się ma niewielki baniak i nagle postawi się 200 litrów to wygląda jak basen, ale fakt jest taki, że z każdym dniem akwarium zaczyna się kurczyć. Bynajmniej u mnie tak było. Następne szkiełko jakie postawiłem to akwa 450 litrów. Z początku myślałem, ze w pokoju się nie zmieści, a teraz ... .

Moja rada jest więc taka ... jak masz możliwość ... miejsce i kasa ... to bierz większy zbiornik niż te marne Grin 200 litrów ... nawet 375 to będzie już coś.

pozdrawiam
asmi
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2013, 13:04:29 »

No cóż...  zatem trzeba będzie żone pomęczyć o zgode na wieksze.... Wink

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2013, 18:51:52 »

lecz zastanawiam się nad sprzedażą tego akwarium, odczekać trochę ten czas i uzbierać kasę i wtedy większy baniaczek, bo 200 musi być Cheesy

Wbrew pozorom taka dwusetka to tez nie jest jakiś gigant. Prawda, ze jak się ma niewielki baniak i nagle postawi się 200 litrów to wygląda jak basen, ale fakt jest taki, że z każdym dniem akwarium zaczyna się kurczyć. Bynajmniej u mnie tak było. Następne szkiełko jakie postawiłem to akwa 450 litrów. Z początku myślałem, ze w pokoju się nie zmieści, a teraz ... .

Moja rada jest więc taka ... jak masz możliwość ... miejsce i kasa ... to bierz większy zbiornik niż te marne Grin 200 litrów ... nawet 375 to będzie już coś.

Ja mam tak duży pokój że schodzę z łóżka i jestem prawie na końcu pokoju :p Wiem, że im większe tym lepsze, lecz mi w zupełności 200l starczy. Najważniejsze, że będę mógł w nim trzymać skalary i zbrojniki. Reszta rybek to będzie taki dodatek. Szczerze mówiąc, to mi nie licząc skalarów i zbrojników to bardziej ekscytuje roślinność niż ryby, gdyż marzy mi się prawdziwe roślinne ;p A większe akwarium to znów większe koszty i miejsce, a u mnie każdy cm się liczy :p

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2013, 19:40:10 »

Eeee..Panowie...odpuściłęm skalary zatem. Będa neonki i haremik kakadu. Cóz robic - baniaka nie powiększę Sad

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: