Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 250l wątpliwości  (Przeczytany 3038 razy)
Kadafix
Stały użytkownik

« : Styczeń 07, 2013, 21:10:34 »

Witam.
Chcę kupić nowe akwarium 250 l
http://allegro.pl/zestaw-100x50x50-akwarium-szafka-belka-t5-3x39w-i2927374226.html

Bardzo mi się podoba to, że jest w nim belka oświetleniowa, a nie pokrywa. Ale też mam co do niej wątpliwości- chodzi o wyskakiwanie ryb. Szukałem o tym w google i piszą tylko, że pokrywę powinny mieć ryby skoczne oraz labiryntowate. Niestety rzadko gdzie piszę czy ryba jest skoczna czy nie. A nie chciał bym stracić ryby przez wyskoczenie z akwarium.
Planuję obsadę
6x Skalar
2x Zbrojnik Niebieski
6x Kirysek Pstry
6x Kirysek Spiżowy
20-30 x Neon Czerwony/Rozbora Klinowa
1+3 Pielęgniczka Ramireza/Kakadu
?x Cierniooczek Kuhla

Krewetki Red Cherry

Czy te ryby mogą być w akwarium bez pokrywy ??
Oraz przy okazji czy ta obsada jest w porządku, nie będzie przerybienia i ile mogę mieć cierniooczków, gdyż nie znalazłem czy to ryba stadna czy może wystarczy kilka osobników.

Z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość w mych pytaniach, lecz kto pyta nie błądzi  Cheesy

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2013, 21:58:40 »

Ryby te wyskakiwać nie będą. Z obsady to albo skalary albo pielęgniczki. No i 6 skalarów na to akwa to trochę za dużo ...
Z cierniooczka też bym zrezygnował na rzecz kirysków. Reszta OK

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2013, 22:35:24 »

Obsada: skalary + neony lub inne małe kąsacze = temat rzeka. Sam zdecyduj czy je łączyć.
Wyskakiwanie ryb: jak przepychające się skalary zrobią w baniaku młyn, to kto wie czy inne rybki w panice będą szukać schronienia bardziej przy powierzchni czy przy dnie...
W sumie to nawet w spokojnym towarzystwie zdarzy się czasem jakiejś rybce wyskoczyć. Takie ryzyko przy odkrytej powierzchni wody zawsze istnieje.
Ja mam tylko spokojną drobnicę - kiryski, rodostomusy i zwinniki złote (wszystkie gatunki chyba raczej mało skoczne), a i tak pod akwarium zdarzyło mi się znaleźć zasuszonego rodostomusa. Akwarium jest przykryte szybą a nie pokrywą (ze względu na filtry kaskadowe nie chciałem ciąć pokrywy) i tym samym z jednej strony jest wąski fragment odkrytej powierzchni wody. Jak widać nawet tyle wystarczyło...

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2013, 16:35:33 »

No i 6 skalarów na to akwa to trochę za dużo ...

Możliwe, ale widziałem, że dużo osób ma właśnie 5-6 skalarów w takim litrażu, temu pytam.

Obsada: skalary + neony lub inne małe kąsacze = temat rzeka. Sam zdecyduj czy je łączyć.

Chcę je łączyć, lecz napisałem o nich ze względu na to czy są to skoczne ryby czy też nie.

Dzięki za odpowiedzi Smiley

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: