Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Komoda  (Przeczytany 5253 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 14, 2012, 08:59:41 »

Mam belki hagena nad dwoma zbiornikami i jestem z nich bardzo zadowolony-estetyka wykonania+niezawodność.

Jeśli chodzi o nawozy ferki to:

-AQUATILIZER

-AQUASHADE

-BALANCE N

Jest jeszcze BALANCE K ale IMHO lepiej i taniej zrobić go samemu z K2So4.

Dawkowanie to 1ml dziennie na 100L wody, więc są bardzo ekonomiczne. Zestaw trzech nawozów kosztuje 180zł, ale w akwarium 100L starczy na 1,5 roku Smiley

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 14, 2012, 13:14:11 »

Chodys, potas dawkuję 3x8 ppm na tydzien, fosfor staram się utrzymać na poziomie 1, a azot 10-20,ale z tym to różnie bywa,przeważnie jest więcej. Ale to już nie ważne bo nowy baniak juz zamówiony, spróbuje na ferce teraz.
Vento, myślisz że na sam początek mogę dawać pełne dawki nawozu? Woda będzie zlana ze starego akwa, filtry tak samo.
A wiesz może jakie jest stężenie w tym BALANCE K, żeby samemu zrobić?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 14, 2012, 14:26:58 »

Przypuszczam, że stężenie ma takie samo jak reszta gotowców potasu, czyli około 45g K2So4 na 500ml wody destylowanej.

Przy starcie polecam sam potas przez dwa tygodnie, a potem start od połowy dawek i obserwację roślin-jak nie ma glonów i zielsko rośnie prawidłowo, to można dawać całe dawki sugerowane przez producenta.

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 14, 2012, 16:45:58 »

Aha, to dzięki bardzo za pomoc.
Wątek trochę zszedł z tematu działu, ale chyba nikogo to nie uraziło:P
miskama
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 15, 2012, 12:34:35 »

macie jakieś mierniku do wodu mierzące stezenia azotu i reszty, ja dopiero zaczynam, wiec zbieram infoco jeszcze powinnam kupic.

ogrodzenia-warszawa.pl - ktoś zna, korzystał?
mikus85
Mikołaj
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 20, 2012, 19:23:40 »

Podepnę się pod temat aby nie tworzyć niepotrzebnie podobnych wątków Wink

Mam zamiar przystosować komodę pod akwarium 200-240L. Chcę wzmocnić plecy ale nie na całości a tylko w częściach gdzie są szafki. Niestety aby wstawić płytę w środkowej części gdzie są szuflady musiałbym je skrócić o grubość płyty czego nie chcę robić. Dodatkowo pod środkowymi pionowymi płytami mam zamiar wstawić dodatkowe drewniane nogi i pewnie jakieś półki w szafkach. Czy taki zabieg wystarczy czy może jeszcze gdzieś wykonać wzmocnienia? Ostatecznie pod akwarium przyjdzie też dodatkowy blat ponieważ blat po odjęciu żłobienia ma 39cm a standardowo akwaria mają 40cm.

Poglądowy rysunek, kolorem czerwonym zaznaczyłem planowane wzmocnienia.

mała aktualizacja do pytania. Czy stawiać akwarium długości 120cm na szafce która ma 135cm centralnie czy na brzegu aby ciężar był rozłożony na 3 ściankach?
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2013, 23:10:13 wysłane przez mikus85 » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: