Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aquael Comfort Zone Gold 150W - test  (Przeczytany 1674 razy)
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« : Grudzień 19, 2012, 23:00:58 »

Aquael Comfort Zone Gold 150W  

W tej recenzji najważniejsze będą dane techniczne, dokładność pomiarów itp.

Dane techniczne:
-długość 31 cm
-zakres temperatur 18 - 32 stopni Celsjusza
-diodka oznaczająca pracę urządzenia
-tolerancja regulacji +-1 stopień Celsjusza
-złote styki
-elektroniczny przekaźnik
-cena około 75 zł (detaliczna producenta to 64,60 zł)

gdyby ktoś chciał popatrzeć na opisy na stronie producenta proszę:
http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=376&Itemid=413&lang=pl

Teraz trochę z oględzin:
Pudełko jest ładne, etc. na wysyłkę poczta się nie nadaje, cieszyłem się, że grzałka była cała, zwiększyłbym grubość kartonika.
Grzałka sama w sobie mi się podoba, łatwo można ją ukryć w baniaku, te złote elementy dodają jej klasy.
Przyssawki u mnie trzymają dobrze, choć czytałem, że u paru osób nie są za specjalnie czepliwe, łatwo montują się w uchwycie, który równie łatwo montuje się na samej grzałce.
Grzałka zakończone jest osłonką, bardzo podoba mi się to rozwiązanie.
Regulator jest ładnie opisany (co nie jest niestety standardem, a szkoda), daje się z lekkim oporem przestawiać co pół stopnia.
Dioda w grzałce mogła by robić za nocne oświetlenie, ładne oświetla mi cały baniak Tongue

Testowanie:
Grzałka pracuje w 119l brutto, tak na oko będzie lekko poniżej setki
Temperatura ustawione 29 stopni
Testowałem na kilku termometrach w rożnych miejscach baniaka, o dziwo mam 3 termometry o bardzo zbliżonych wynikach pomiarów, co mi niezmiernie pomogło.

Nie zmierzyłem czasu nagrzania baniaka, bo to były zaledwie 2 stopnie różnicy, dosyć szybko udało się grzałce ustalić ta temperaturę, różnica na termometrach nie przekraczała 0,5 stopnia, potem testowałem już tylko na jednym.

Częstotliwość pracy uznałbym za dosyć częstą, termostat ładnie pilnuje temperatury, wahania termometru oscylowały między 28.5 - 29,5, zarówno w dzień jak i w nocy, niższej temperatury nie byłem w stanie zmierzyć, w domu mam ciepło, a świetlówki robią swoje...

Termometr elektroniczny kuchenny pokazywał również taki zakres temperatur.

Grzałka ustawiona jest centralnie na szybie tylnej, termometry w trzech rogach akwarium, przy końcowym pomiarze w najodleglejszym końcu baniaka.

Mam w planie testowanie z grzałką Aquaszuta o tej samej mocy w dwóch wiadrach 25l

podsumowując:
Produkt godny polecenia i to nie dlatego, że go dostałem do testowania, tylko dlatego, że jest sprawny, na mój gust dokładny, o żywotności dam znać jakby coś się stało. Cena moim zdaniem tez niewygórowana.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2012, 08:47:37 wysłane przez 3runer » Zapisane

Betta splendens
Betta unimaculata
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: