Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oczliki - jak hodować?  (Przeczytany 3907 razy)
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« : Październik 19, 2012, 07:31:02 »

Mam małe akwarium 30L na kotnik, kwarantanne itd, ale bez osprzętu więc na razie stoi zalane wodą nie wykorzystane z przeznaczeniem. Wczoraj zrobiłem tam porządek i okazało się, że mam co najmniej 2 oczliki LOL w dodatku samca i samicę. Jak to hodować? Nie chce ich zgładzić temperaturą, czy potrzebują napowietrzania? Chciałbym je rozmnożyć. Aktualnie w tym zbiorniku poza nimi są ślimaki 3 gatunki.
Edit:
Właściwie to chodziło mi o to jak im nie zaszkodzić bo teraz spojrzałem znowu i mam tego dość sporo (nie para tylko tabun Cheesy)
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2012, 07:52:48 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 19, 2012, 08:14:46 »

Po czym rozróżniłeś samiczkę od samca Cheesy  Cheesy Cheesy

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2012, 08:46:53 »

hehe to może zabrzmieć śmiesznie, samica ma jaja Cheesy. Po obu stronach ma pakiety jaj, a samiec nie ma.
Wczoraj wsadziłem do tego akwarium korzeń dębu. Wykopałem go ze 3 miesiące temu, okorowałem na ile to było możliwe, moczyłem z tydzień w wodzie, wygotowałem w solance, suszyłem w piekarniku w temp 90stopni, potem wywaliłem na dwór by może trochę się nim jakieś żyjątka zajęły - chodziło mi o to by dojadły tą korę jakieś ślimaki czy coś. Widzę teraz na tym korzeniu meszek - chyba zaczyna gnić. Czy takie gnicie korzenia można przetrzymać? Nie chcę go wyjmować bo przyczepiłem do niego roślinki. Rybkom nie zaszkodzi bo ich tu nie ma, są tylko te oczliki i ślimaki no i rośliny. Ślimaki to sobie dadzą radę, ale czy to nie zaszkodzi oczlikom i roślinom? Niby w naturze w wodzie nie jedna rzecz gnije.

Edit.
Korzeń usunąłem tego samego dnia co zauważyłem gnicie. Teraz gnije w misce, a w "kotniku" woda się wyklarowała w 3 dni. Populacja oczlików się zwiększyła - teraz nie ma problemu z wypatrzeniem kilku sztuk w przeciągu paru sekund.
Dzisiaj zwiększyłem obsadę o rozwielitki, około 40 sztuk. Mam nadzieje, że jedzenia starczy dla wszystkich, a w akwarium są jeszcze 3 rodzaje ślimaków.

Edit.
Dzisiaj doczyściłem korzeń i jak uda mi się go wygotować to zrobię drugą próbę. Dodam zdjęcie jak będę zadowolony z efektu
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2012, 08:03:06 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: