mianbo
Nowy

|
 |
« : Lipiec 17, 2012, 17:51:17 » |
|
Witam, włąśnie jestem świeżo po restarcie baniaka. - posiadam nawoy z linia AquaArt / Carbo,Potas,Green,Clasic,Ferro / czy powinienem któryś podawać od razu czy odczekać około miesiąca aż wszystko dojrzeje? Mam nowe podłoże z JBL AquaBasic a na nim JBL manado
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna XXWK
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2012, 21:50:24 » |
|
Nie jestem super ekspertem w tematyce akwarystycznej, akwaria mam dla przyjemności i cieszenie wzroku, nigdy nie bawiłam się na zasadzie, że koniecznie musi mi się udać rozmnożyć jakieś ryby itd, w sumie akwarystyką zaraziła mnie szwagierka, która ma świra na tym punkcie, nie mniej miałam kiedys problem z roślinkami, później się okazało że będzie konieczny restart i według jej rady nawóz był dawany od razu przy restarcie. Nie wiem, może to też zależało od nawozu, bo kupiłam taki jak ona mi poleciła, abyś wiedział o czym piszę podam Ci link ( nawóz i od tamtego czasu (również jak zakładałam drugi baniaczek) używam go i nie mam specjalnych problemów z roślinami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2012, 05:36:02 » |
|
Podaj link do nawozu. Jestem ciekaw co stosujesz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neonowazarowka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2012, 10:30:32 » |
|
Podaj link do nawozu. Jestem ciekaw co stosujesz
Też jestem ciekawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2012, 11:41:04 » |
|
Przecież jest podany link - linkiem jest słowo <nawóz> po słowach podam Ci link .... Nie wiem, może to też zależało od nawozu, bo kupiłam taki jak ona mi poleciła, abyś wiedział o czym piszę podam Ci link ( nawóz i od tamtego czasu (również jak zakładałam drugi baniaczek) używam go i nie mam specjalnych problemów z roślinami PS. Też kupuję nawozy od Romstera i są OK.
|
|
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2012, 18:58:46 » |
|
Na początku podawaj potas w zalecanych dawkach, resztę nawozów zacznij stosować za około 2-3 tygodnie, również wg zaleceń. Carbo podawał bym już w drugim tygodniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz81
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2012, 19:05:07 » |
|
witam ja rowniez jestem po restarcie,mam potas,symfonie zlota i co2,dodam ze podloze na bazie ziemi uniwersalnej,co w takim wypadku z nawozeniem?
|
|
|
|
|
|
 akwa 200l 4 blue diamond red cherry
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2012, 19:07:30 » |
|
Potas wspomaga rośliny podczas ukorzeniania się więc na początku zawszę go stosuję w większych ilościach nawet jeśli podłoże jest typu soil lub po prostu ziemia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2012, 20:01:33 » |
|
Byś czytał wszystko, to byś zauważył, że Pietach już wytłumaczył gdzie znajduje się link, który jednak Joanna podała.
|
|
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
andrzejkowal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2012, 20:02:51 » |
|
Pietach stosujesz nawozy od romster2 ale które bo on ma ich kilka w ofercie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 12, 2012, 20:33:55 » |
|
Nawóz podstawowy oraz makro+Fe Na moje 300 litrów podaje około 6-7 ml podstawowego i 15ml Makro+Fe Efekty widać w moim wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2012, 20:43:05 » |
|
Szacunek i gratulację. Jestem w szoku że takie masz efekty na tym prostym i tanim nawozie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2014, 09:53:30 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2012, 07:46:38 » |
|
E tam...nic nadzwyczajnego. Na forum są dużo ładniejsze akwaria roślinne - bardziej zadbane i z ładniejszą aranżacją. Moje jest takie pół-dzikie. Jak najmniej wkładam ręce do środka - roślinki rosną sobie po swojemu. Nie przesadzam co chwilę z lewej na prawą czy o 5cm w bok. Jak się za mocno zagęści wycinam pół wiadra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna XXWK
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 25, 2012, 10:54:03 » |
|
Nie loguję się codziennie to fakt, Ci którzy przeczytali mój post dokładnie (co część użytkowników zrobiła, co wynika z późniejszych postów) zauważyli że link podałam. Nie mniej na pytanie co i jak podam link całkowicie oddzielnie, może będzie łatwiej znaleźć http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwaryjnych-rosliny-gratis-i2555492000.htmloraz http://allegro.pl/makro-fe-i2732187429.htmlTeraz mam nadzieję, że linki są bardziej wyraźne i nikomu nie umkną, mam tylko wielką nadzieję, że nie zostaną one dla odmiany uznane za spam i admin nie zbanuje mi konta, bo ponowienie i ich uwypuklenie czynię na wyraźną prośbę innych użytkowników forum. Ponadto faktycznie sprzedającym jest romster2, do którego jak wcześniej inne osoby napisały również nie mam zastrzeżeń co do poziomu i jakości i towaru oferowanego w sklepie jak i do poziomu obsługi. A co do samego sprzedawcy, to ostatnio zauważyłam, że można u niego dodatkowo kupić roślinki z własnej hodowli, które patrząc na zdjęcia są naprawę bardzo ładne, w przeciwieństwie do pewnych ofert 100 roślinek za 10zł, gdzie o ich "jakości" mogłabym dyskutować. Mam nadzieję, że nie będzie już do mnie pretensji, że o czymś piszę i nie podaję konkretów. A co do czasu mojego spędzanego na forum, no cóż, mam go tyle ile mam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|