Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Najkrótsza grzałka lub przepływowa o mocy 150W-200W
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Najkrótsza grzałka lub przepływowa o mocy 150W-200W  (Przeczytany 3397 razy)
sebtul
Stały użytkownik

« : Styczeń 11, 2013, 21:34:04 »

Jakie znacie najkrótsze grzałki o mocy 150W - 200W? Ma to być porządna grzałka, z dobrym termostatem, najlepiej szklana ale niekoniecznie.
 Może też być cienka i szeroka, aby można ją było umieścić za tłem.

Co sądzicie o grzałkach przepływowych? Czy rzeczywiście są one mniej wydajne od wewnętrznych? Grzałki przepływowe o jakiej mocy należy zastosować do szkiełka 112l? Czy widzieliście takie grzałki 150W? Ja znalazłem tylko 200W i 300W.

Chciałbym się zmieścić w cenie max 150 zł grzałka wewnętrzna i max 200 zł grzałka zewnętrzna.

gg - 4479432
weekendrunner
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2013, 19:34:41 »

Pozwolę się podłączyć pod temat Wink ponieważ już wkurza mnie ciągłe odklejanie się przyssawek i dyndanie grzałek w akwarium jak im się podoba Wściekły już  zmieniałem przyssawki i ciągle to samo,po jakimś czasie dyndyndyndyn. Jak sie sprawują te grzałki przepływowe,czy faktycznie są bardziej prądożerne? Fakt że przez nią przepływa woda to ją szybciej schładza. Fakt że można ją schować i nic nie widać.
Jakie są wasze opinie na ten sprzęt.
A dla kolegi i dla mnie,może dobrym wyjściem byłby kabel grzejny,może jakieś opinie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 19:53:29 wysłane przez weekendrunner » Zapisane

malawi 300l
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2013, 23:55:14 »

A ja tak trochę może przekornie ... jesteście pewni, że potrzebujecie grzałki w akwarium ?

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2013, 01:58:29 »

Tak. Smiley
Na trzy szkiełka jakie mam jedno stoi w pokoju gdzie temperatura w okresie zimowym wynosi od 19 do 21*C. Zdarza się czasem, że spada na dwie - trzy godziny do około 14*C. W okresie letnim grzałki nie używam.

gg - 4479432
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2013, 02:59:30 »

Mam podobną temperaturę w pokoju, litraż baniaka też i grzałkę Weipro 150W z termostatem. Trzyma w miarę równo temperaturę (wahania do 0,5 st. C w ciągu doby) i jak do tej pory bez problemu ogrzewa akwarium do 26 st. W prawdzie niedawno pisałem o przerwie w jej pracy, ale jestem już pewien, że to wina gniazdka, a nie grzałki.
Grzałka ma ok. 30 cm długości, podobnej wielkości są też 200W. Jeśli to dla Ciebie nie jest zbyt duża wielkość, to mogę śmiało polecić.
Jak dla mnie grzałka jest całkiem porządna. Wcześniej miałem przez siedem lat Weipro 75W. Działała (i działa nadal bez zarzutu), ale zmieniłem ją, bo przy silniejszych mrozach była jednak trochę za słaba jak na moje 100L.
weekendrunner
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2013, 20:35:30 »

Smiley hehe u mnie właśnie zimą grzałka obowiązkowo choć często się nie włączają za to latem nawet zdało by się ochłodzić trochę.

malawi 300l
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2013, 19:59:03 »

Polecam Hydor ETH 200W.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: