Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « start zboirnika z barwiącym korzeniem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: start zboirnika z barwiącym korzeniem  (Przeczytany 2847 razy)
Benny
Nowy
*

« : Lipiec 27, 2012, 13:20:12 »

Witam
Jestem w trakcie kompletowania osprzetu i zakładania 200 litrowego akwarium. Jakiś czas temu kupiłem w sklepie akwarystycznym korzeń. Sprzedawca stwierdził że po uprzednim dokładnym umyciu i wymoczeniu nada się do użycia w akwarium ale na pytanie czy korzeń był już w jakiś sposób preparowany, powiedział że nie. Gagatek bardzo ładny ale niestety 80-cio centymetrowy przez co nie ma szans na gotowanie w garnku. Od kilku dni jest moczony w gorącej wodzie zmienianej dwa razy  na dobę by zatonął i wypuścił z siebie jak najwięcej barwnika.  I tu się zaczyna moje podstawowe pytanie. Czy można już wystartować akwa (bez rybek) i w nim odbarwiać korzeń? jaka jest maksymalna częstotliwość i ilość podmienianej wody żeby nie zaszkodzić roślinkom i czy można zacząć już podmiany przed wpuszczeniem ryb do zbiornika?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2012, 14:29:47 »

Baniaczek możesz startować, rybki dopiero po około 3 tygodniach ,ale to nie jest reguła (zależy to od wielkości zbiornika, podłoża, wody którą nalejesz, roślin, i innych).
Korzeń może barwić jeszcze jakiś czas, tak że proponuje robić podmiany przez te 3 tygodnie odstaną wodą lub wodą RO. Jeśli po tym czasie korzeń jeszcze będzie barwił wodę, to i tak nie powinien mieć większego wpływu na życie jakie wsadzisz do akwarium, chyba, że pozytywny wpływ Wink.

Po pewnym czasie korzeń nie będzie już aż tak bardzo barwić wody. Na zabarwienie wody prawdopodobnie wpłynie też węgiel aktywny w filtrze, ale nie jestem na 100% pewny, czy Tobie pomoże, lepiej chyba poczekać i robić podmiany co 4 dni po 40% a po 3 tygodniach zmienić na 30% raz na tydzień.

Pozdrawiam
Anubis-RE

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2012, 14:37:33 »

http://www.akwarium.net.pl/wiki/FAQ#Jak_przygotowa.C4.87_korze.C5.84_.3F

Byłbym ostrożny jednak z wpuszczaniem ryb, spotkałem się z korzeniem ze sklepu, który po dłuższym przygotowaniu i tak zaszkodził rybom.
Dlatego po tych 3 tygodniach na Twoim miejscu kupiłbym 1-2 rybki i jeszcze kilka dni poobserwował.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Benny
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2012, 15:23:00 »

I tak nie mam gara tak ogromnego żeby korzeń wygotować.  Moczył się w Ciepłej wodzie przez prawie tydzień i to mu może wystarczy. Na razie wystartuję zbiornik z samymi roślinkami i korzeniem, bo chciałbym porządnie je urządzić i roślinkami obsadzić.
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2012, 09:49:04 »

Zawsze można wygotować w misce czy wannie, ale bez soli. Trzeba tylko zrobić grzałkę. Chciałem narysować schemat ale lepszy będzie cudzy film Tongue
. Robiłem kiedyś takie grzałki, zasada jest prosta, im mniejsza przerwa między blaszkami tym szybciej woda się nagrzewa, blaszki powinny być cienkie i duże. Przewody lepiej montować tak jak na filmie w większej odległości by miedź się nie utleniała, a jeszcze lepiej na przeciwległych częściach blaszek by prąd przepływał przez całą długość blachy. Blacha ze stali nierdzewnej bo zwykła szybko koroduje po kilku minutach gotowania jest cała we rdzy. Pobór mocy ogromny Wink.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: