Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik czy zbuduje gniazdo?  (Przeczytany 2708 razy)
macius96
Nowy
*

Pangio kuhlii

« : Lipiec 12, 2012, 12:58:32 »

Witam chciałem zapytać czy samiec bojownika będzie budować gniazdo w akwarium gdzie znajdują się inne ryby? Dokładniej zbrojnik lamparci, kiryski i bocje tygrysie. No i czy dojdzie do tarła. Chodzi o to że mam te rybki już od 2-3 lat. Miałem też stadko molinezji które zaatakowała jakaś choroba i padały jak muchy. W dzieciństwie pamiętam że rodzice mi kupywali bojowniki no i znowu mnie te piękne rybki zainteresowały.

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące."
Paulo Coelho
20stobrus09
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2012, 10:22:44 »

Bojownik buduje gniazdo w akwa towarzyskim i  odbywa tarło. U mnie  (w 160l) bojownik + 2 samice czuły się dobrze, odbywały tarło, wprawdzie potem samiczki zjadały ikrę, ale akcja była i się działo. Moje rybki to: platki, brzanki titeya, kiryski, otoski. Myślę, że możesz spróbować z bojownikami z tym, że weź pod uwagę odpowiedni litraż zbiornika, aby rybki miały komfort.
macius96
Nowy
*

Pangio kuhlii

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2012, 10:30:06 »

To fajnie ! Chcę się wyspecjalizować w hodowle tylko bojowników bo to piękne ryby. I chciałem zacząć jak najszybciej a mam same ryby w akwarium denne i smutno w tym akwarium. A nie mam ich gdzie oddać do zoologicznego nie chcą przyjąć bo boją się chorób a u mnie w rodzinie nikt już nie hoduje ryb właśnie tą bocje mi oddali a teraz ja nie mam co z nią zrobić. Właśnie się zastanawiam czy kupić samca od razu z samicą żeby miał zajęcie inne niż gnębienie ryb. Przeszukałem internet i masa ludzi trzyma bojownika z innymi gatunkami ryb to czemu w sklepie tego nie zrobią ?

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące."
Paulo Coelho
20stobrus09
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2012, 16:57:55 »

Myślę, że dlatego w większości sklepów zoo trzymają bojowniki w kubeczkach, bo tak jest sprzedawcom wygodniej. Rybki są wyeksponowane kolorystycznie i nie ma zagrożenia, że będą się stroszyć do innych ryb. W akwariach sklepowych nie ma roślin, korzeni itp., a więc wszystkie rybki są widoczne w toni i to dla bojownika byłoby okazją do ciągłego ganiania. Dotyczy to oczywiście samców, bo samiczki są trzymane razem z innymi gatunkami. Jeśli chcesz je hodować to zalecane jest trzymanie bojownika w haremie tj. samiec + 2 samice. W moim akwa lepszy był układ 1+1, wszystko funkcjonowało zgodnie. Natomiast po dokupieniu drugiej samiczki, po pewnym czasie, zaczęły się kłopoty, bo jedna gnębiła drugą. Nie znaczy to, że u Ciebie też tak będzie. Może będą żyły zgodnie, ale żeby się przekonać trzeba spróbować. Życzę Ci powodzenia w hodowli.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: