Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetakrium jakie ? , początki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetakrium jakie ? , początki  (Przeczytany 3739 razy)
Maraks
Nowy
*

« : Kwiecień 22, 2012, 18:57:47 »

Witam wszystkich.

Jako ze jestem nowy nie będę ukrywał że w tej dziedzinie jestem laikiem.

Chciał bym założyć sobie w domu krewetkarium.

Nie mam pojęcia jaki litraż oraz jakie urządzenia będą mi potrzebne do owej hodowli . W takim wypadku prosił bym aby mądrzejsi użytkownicy pomogli mi w tej kwestii .

Na jednym z portali aukcyjnych znalazłem cos takiego SHRIMP SET 30 L AQUAEL - nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie ?

dziękuje za pomoc
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2012, 11:55:49 »

Witaj, Shrimp set to fajna sprawa dla początkujących akwarystów. Masz tam prawie wszystko co potrzeba do krewetkarium: akwarium, filtr, grzałkę, oświetlenie. Musisz dokupić podłoże, jeśli masz zamiar hodować niewymagające rośliny wystarczy zwykły bazalt 1-3mm.
Crystal
Crusta Justa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2012, 11:05:39 »

Tak jak napisał kolega powyżej shrimp set to dobre rozwiązanie. Jeśli jednak sam chcesz skompletować sobie sprzęt to w zasadzie wystarczy Ci niewielkie akwarium, oświetlenie i najprostszy filtr np. gąbkowy. Zakładając, że będziesz zaczynał od najprostszych krewetek np. red cherry to podłoże nie ma większego znaczenia. Zazwyczaj krewetkaria obsadza się mchami ale też nie jest to wymóg absolutny i możesz sobie posadzić dowolne rośliny. Wszystko zależy od Twojej inwencji, oczekiwanych celów i zasobów finansowych. Krewetki mogą żyć w naprawdę małych zbiornikach, sa zwierzątkami stadnymi i lubię towarzystwo pobratymców. Ponadto dobrze znoszą zagęszczenie. Oczywiście czym mniejsze akwarium tym więcej wymaga od akwarysty uwagi i opieki bo łatwiej zostaje zachwiana równowaga biologiczna.

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2012, 21:30:43 »

Podpinam się do tematu.
Przez przypadek zostałem właścicielem nowego zestawu
http://allegro.pl/aquael-zestaw-akwariowy-shrimp-set-30l-podloze-i2375743597.html
Chciałbym założyć krewetkarium. Od Toli dostałem sporo Hydrocotyle sp japan. Bedzie to prawdopodobnie jedyna roślina w tym szkiełku. Czy takie podłoże wystarczy? http://allegro.pl/aqua-art-shrimp-sand-brazowy-4kg-rsl-i2327207885.html
Nie będę podawał CO2, nie będzie bimbrowni. Czy przy takim podłożu potrzebne będą kulki gliniane? Czy będzie potrzeba podawania jakichkolwiek nawozów lub chociażby EC?

gg - 4479432
capslock
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2012, 13:20:37 »

ja mam to podłoże i teraz bym go nie kupił ponieważ zbiera się na nim bardzo dużo mułu. za tą cenę możesz kupić inne dobre podłoże dla krewetek
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2012, 18:49:05 »

Szkiełko dostałem z tym podłożem. Mimo, iż radzono mi ziemię ogrodową przysypać piaskiem wsypałem wspomniane podłoże. Wszystkie moje bańki są z piaskiem więc chciałem mieć jedną z ciemnym dnem. Krewetkarium dojrzewa już tydzień więc nie będę nic zmieniał. Korzeń, bambus, liście dębu i szyszki olchy oraz kawałek lawy i 50% wody pochodzi z bardzo dojrzałego zbiornika. Wczoraj do szkiełka trafiły dwie małe ampularie, a dziś przyjdą jeszcze 3 gupiki. Prawdopodobnie w środę trafią tam krewetki i gupiki wylecą. Jak u mnie też będzie zbierał się muł to prawdopodobnie przysypię je piaskiem lub bazaltem.

gg - 4479432
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2012, 19:09:04 »

nie rozumiem problemu z mułem. Mam to podłoże w trzech krewetkariach i nic się z nim złego nie dzieje. Fakt, znam dużo lepsze rozwiązania dla krewetek, ale i ceny są odpowiednio większe. Pod mniej wymagające krewetki shrimp sand jest idealny.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: