Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe ryby padły  (Przeczytany 3150 razy)
daniel-ex
Nowy
*

« : Marzec 12, 2012, 17:46:41 »

Witam Wszystkich

Szykuję się do założenia sporego akwarium. Postawiłem narazie aqua box 18l. Zeby przypomnieć sobie jak to jest mieć rybki. I poległem. Mialem 4 neony, oraz 4 jakieś małe, których nazwy nie znam. (kupiłem w duńskim sklepie). Mam też krewetki - które żyją. Reszta niestety nie. Zaczęły padać jedna za drugą od samego początku. Na początku myślałem że to wina filtra, ponieważ znajdowałem martwe "zassane" ryby. Jednak teraz nie wiem. Czy to wina choroby czy rzeczywiście filtr jest za dużej mocy. A nie powinien, bo kupiłem razem z akwarium w zestawie.
Jak przygotować teraz akwarium do wpuszczenia nowych ryb?

Pozdrawiam
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2012, 18:25:01 »

Zasadnicze pytanie-kiedy wpuściłeś ryby? Od razu czy później?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
daniel-ex
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2012, 19:03:40 »

Raczej od razu. Po ok 2 godz neonki, a po dwoch dniach kolejne. Dodałem na początku jakiś preparat do wody.

Dziekuję za odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2012, 19:11:55 wysłane przez daniel-ex » Zapisane
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2012, 19:23:11 »

Raczej od razu. Po ok 2 godz neonki, a po dwoch dniach kolejne. Dodałem na początku jakiś preparat do wody.
To masz już odpowiedź. . Zbyt szybko wpuściłeś ryby
 Nie będę się rozpisywał o podstawach. Na forum było wielokrotnie wałkowane, poszukaj,poczytaj.
Poza tematem- 18L nadaje się tylko na krewetkarium, jesz zbyt małe by trzymać w nim ryby.

Mój baniaczek
daniel-ex
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2012, 23:15:32 »

Wiele razy tak robiłem i nigdy nie było problemów, więc nie brałem tego pod uwage. Czytam cały czas, ponieważ szykuje się na większy zbiornik. Wiem że akwarium jest za małe dla tych ryb. Miały być tam dopóki większe nie wystartuje. A potem tylko krewetki z roślinkami. Czy powinienem wyczyścić dokładnie akwarium, zanim nwpuszcze nowe ryby?
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2012, 18:44:51 »

witam ja moja przygode z akwarium zaczynalem od ksiazek bo nie mialem zamiaru uczyc suie na bledach i meczyc niewinne stworzonka
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2012, 19:23:54 »

witam ja moja przygode z akwarium zaczynalem od ksiazek bo nie mialem zamiaru uczyc suie na bledach i meczyc niewinne stworzonka
Kolego daruj sobie te idiotyczne nic nie wnoszące posty w każdym wątku.
Nie masz nic do powiedzenia na konkretny temat to nie zabieraj głosu, bo tylko śmietnik na forum robisz.
Naucz się edytować posty, bo co czytam nowy wątek to widzę Twoje  głupie wypowiedzi jedna pod drugą.

Mój baniaczek
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2012, 08:42:06 »

Wiele razy tak robiłem i nigdy nie było problemów, więc nie brałem tego pod uwage. Czytam cały czas, ponieważ szykuje się na większy zbiornik. Wiem że akwarium jest za małe dla tych ryb. Miały być tam dopóki większe nie wystartuje. A potem tylko krewetki z roślinkami. Czy powinienem wyczyścić dokładnie akwarium, zanim nwpuszcze nowe ryby?

Pomijając już to, o czym wspomniał Tobie emperor (czyli nie odpowiednie warunki dla neonów) weź również pod uwagę, że ryby które nabyłeś mogły też być osłabione, mogły mieć infekcje, pasożyty lub inne czynniki wpływające na ich formę, jeśli do tego wpuszczasz rybki bez kwarantanny, jedne po drugich, do niesprzyjających im warunków to musisz się liczyć ze stratą ryb.

Możliwe też, że rybki doznały szoku na skutek zbyt różniących się parametrów wody od tych w której wcześniej przebywały. Jeśli dysponujesz tylko jednym akwarium to zadbaj by przed wpuszczeniem warunki dla danych ryb były choć w minimalnym stopniu zapewnione (i nie chodzi tu o warunki, w których pływają, bo w worku też pływać będą nie krócej jak u ciebie w akwarium nim padły)

Zacznij od zmiany akwarium na większe.

Pozdrawaim.

Edit: Dopiero teraz zauważyłem, że post już stary, ale może komuś posłuży na wyobraźnię.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2012, 08:46:03 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2012, 21:22:19 »

z takiego baniala 18l możesz sobie fajną solniczkę zrobić z jedną krewetą xD pooglądaj na youtube tooo łatwweeeee.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: