Wiele razy tak robiłem i nigdy nie było problemów, więc nie brałem tego pod uwage. Czytam cały czas, ponieważ szykuje się na większy zbiornik. Wiem że akwarium jest za małe dla tych ryb. Miały być tam dopóki większe nie wystartuje. A potem tylko krewetki z roślinkami. Czy powinienem wyczyścić dokładnie akwarium, zanim nwpuszcze nowe ryby?
Pomijając już to, o czym wspomniał Tobie emperor (czyli nie odpowiednie warunki dla neonów) weź również pod uwagę, że ryby które nabyłeś mogły też być osłabione, mogły mieć infekcje, pasożyty lub inne czynniki wpływające na ich formę, jeśli do tego wpuszczasz rybki bez kwarantanny, jedne po drugich, do niesprzyjających im warunków to musisz się liczyć ze stratą ryb.
Możliwe też, że rybki doznały szoku na skutek zbyt różniących się parametrów wody od tych w której wcześniej przebywały. Jeśli dysponujesz tylko jednym akwarium to zadbaj by przed wpuszczeniem warunki dla danych ryb były choć w minimalnym stopniu zapewnione (i nie chodzi tu o warunki, w których pływają, bo w worku też pływać będą nie krócej jak u ciebie w akwarium nim padły)
Zacznij od zmiany akwarium na większe.
Pozdrawaim.
Edit: Dopiero teraz zauważyłem, że post już stary, ale może komuś posłuży na wyobraźnię.