Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kubełek do 128l - dylemacik :)  (Przeczytany 2223 razy)
Spicy99
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 18, 2012, 14:07:41 »

W najbliższym czasie planuje start zbiornika 128l. W zamierzeniu ma to być ozdobny ogólniak Smiley Jeżeli chodzi o obsadę to docelowo będą to dwie ławice ( >10szt. każda) neona i razbory + ok. 2 gatunki ryb podobnych rozmiarów w mniejszej liczebności.
Roślinność - m.in. sporo gatunków szybkorosnących

Ze względu na niestety ograniczony budżet zmuszony jestem przeznaczyć na filtrację max 150zł. Od razu odrzucam wszelkiego rodzaju chinszczyznę  ;-)

Waham się pomiędzy dwoma możliwościami:

NOWY AquaEl Multikani (oryginalnie jeden modów + dokupiony drugi)
UŻYWKA JBL E700 http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-jbl-e700-i2282815344.html (innych używanych w tej cenie na allegro nie znalazłem)

Cenowo wychodzi podobnie. Nie wiem jaka będzie rzeczywista pojemność multikani. Może ktoś się orientuje jaką pojemność ma 1 moduł? (google wzruszył ramionami)

Czy zdecydować się na AquaEla NOWEGO
Czy używanego JBL-a?
Jestem także otwarty na inne sugestie.

Z góry dzięki za pomoc!

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2012, 14:22:53 »

Odpowiedź na pW.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2012, 18:00:12 »

Ja brałbym multikani.
W tym jbl'u niby wszystko działa, ale nie działa pompa zasysająca wode - drobiazg, ale jednak.
Niby jest gwarancja, ale jej nie ma.
Niby w zestawie jest wszystko, ale wkłady to tylko gąbki.
Żeby po otrzymaniu przesyłki nie okazało się, że wszystkie złączki, rurki itp. także występują w wersji mini.
Sam JBL e700 to dobry filtr i odpowiedni do Twojego zbiornika, ale w tym konkretnym przypadku aukcje omijałbym z daleka.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2012, 20:02:49 »

Ja brałbym multikani.
W tym jbl'u niby wszystko działa, ale nie działa pompa zasysająca wode - drobiazg, ale jednak.
Niby jest gwarancja, ale jej nie ma.
Niby w zestawie jest wszystko, ale wkłady to tylko gąbki.
Żeby po otrzymaniu przesyłki nie okazało się, że wszystkie złączki, rurki itp. także występują w wersji mini.
Sam JBL e700 to dobry filtr i odpowiedni do Twojego zbiornika, ale w tym konkretnym przypadku aukcje omijałbym z daleka.

Co ty za bzdury wygadujesz ??!!

Mam takiego JBL'a i pompa pięknie wodę zasysa nigdy nie było z nią problemów i pierwsze słyszę by komuś w JBL nie działała jak trzeba.
Gwarancja Miodzio,  mi nigdy nic się nie zepsuło w kuble ale kumplowi pękł wirnik przy czyszczeniu, i jak zgłosił, to bez zbędnego szemrania przysłali mu nowy do domu.
W zestawie tylko gąbki ? ja mam gąbki i cerramikę, a jeśli to komuś mało mam wewnątrz gąbek i miejsce na węgiel, który kosztuje na allegro grosze.

Jedyne co to proponował bym zakup z pewnego źródła lub oryginalnie zapakowaną nówkę.

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2012, 20:29:52 »

Anubis-RE, chyba umknął Ci mały szczegół. Użytkownik miał na myśli kubełek z powyższej aukcji Wink

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2012, 21:17:34 »

Co ty za bzdury wygadujesz ??!!

Mam takiego JBL'a i pompa pięknie wodę zasysa nigdy nie było z nią problemów i pierwsze słyszę by komuś w JBL nie działała jak trzeba.
Gwarancja Miodzio,  mi nigdy nic się nie zepsuło w kuble ale kumplowi pękł wirnik przy czyszczeniu, i jak zgłosił, to bez zbędnego szemrania przysłali mu nowy do domu.
W zestawie tylko gąbki ? ja mam gąbki i cerramikę, a jeśli to komuś mało mam wewnątrz gąbek i miejsce na węgiel, który kosztuje na allegro grosze.

Jedyne co to proponował bym zakup z pewnego źródła lub oryginalnie zapakowaną nówkę.
Dziecko, żelazna zasada - czytaj ze zrozumieniem, a następnie zabieraj głos.
Już nie pierwszy raz widze, że masz z tym ogromny problem.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2012, 23:41:47 »

skoro dopiero planujesz restart, polecam poszukanie jeszcze na allegro i forach akwarystycznych-tu często zdarzają się niesamowite okazje i zakup dobrego kubła do 150zł to nie problem.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 20, 2012, 00:29:55 »

MRS Przepraszam, faktycznie opacznie to zrozumiałem, po dwóch pracach i zmęczeniu albo nie doczytałem poprawnie, albo po prostu źle nad interpretowałem. Przepraszam.

Natomiast Podtrzymuję to co napisałem na temat JBL'i i szczerze je polecam.

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2012, 09:35:50 »

A czy ktoś się orientuje jaką pojemność ma HW 302? Bo w sieci nie mogę się doszukać takiego info Wink

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2012, 11:43:38 »

A czy ktoś się orientuje jaką pojemność ma HW 302? Bo w sieci nie mogę się doszukać takiego info Wink
Miałem ten filtr i z tego co pamiętam, pojemność to ok 4l.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: