Szkoda, że nie zamieściłeś wszystkich pytań w jednym poście, bo odpowiedź na wszystkie 3 jest w zasadzie taka sama.
Istnieje bardzo dużo roślin rosnących w standardowym 2x30W.
Pomyśl jakie chcesz mieć rośliny, zadaj pytanie na forum (jest tu sporo specjalistów od roślin) i ktoś coś Ci doradzi.
Kolejny raz - szkoda pieniędzy na modyfikacje nie wiedząc co ma w zbiorniku rosnąć.
Więc dopisując do tego tematu jak i do tematu o filtracji. Nie wiem jeszcze dokładnie jakie miały by w zbiorniku pływać rybki i jakie tam rosnąć rośliny.
Na pewno chciałbym aby było to akwarium ogólne z różnymi rybkami na każdą strefę, na pewno nie jakieś bardzo wymagające ze względu że to mój początek.
To samo tyczyło by się roślin nie muszą być jakieś super wymagające, wystarczyło bo aby zapełniły też trzy strefy dna. Więc może na początek standardowa pokrywa dała by radę a z czasem może bym coś do niej dołożył.
Akurat w pokrywie 200l o wymiarach 100x40x50 efekt niedoświetlónych boków nie powinien występować gdyż świetlówki są krótsze tylko o 10cm od długości baniaka. Co nie zmienia faktu że pokrywy alumiiowe lub te ze spienionego PCV są lepsze od ABSów choćby pod względem łatwiejszego dostępu do środka zbiornika. Najistotniejszym znaczeniem jest jednak to co chcesz uprawiać jak to napisał mrs bo 60W w zbiorniku 200l nie jest to aż tak dużo ale wcale nie jest tak mało. Zamiast dokładać mógłbyś wymienić te 2x30W w T8 na 2x45W w T5 i wtedy miał byś praktycznie 0,5 W/litr i świetlówki, które lepiej potrawią doświetlić dno co jest bardzo istotne przy zbiornikach wyższych pow. 50 cm i roślinach pierwszoplanowych np. trawnikowych. Mało tego łatwiej przecież wepchnąć więcej świetlówek T5 niż T8 jak byś w przyszłości potrzebował jednak mocniejszego oświetlenia.
Jakie to są pokrywy ze spienionego PCV ? Jeśli chodzi o zamianę świetlówek 30W T8 na 45 T5 , to czy można tak sobie zmienić ? Oprawki będą pasowały? A tym bardziej czy statecznik będzie odpowiedni ? Jak już odpisałem koledze wyżej nie planuję na początek jakichś bardzo wymagających roślin. Więc 2x30w w standardzie na początek może by mi wystarczyło, mógłbym jeszcze zamontować odbłyśniki lub wykleić pokrywę taśmą odbłyskową. A z czasem za pomocą klipsów dołączyć dodatkowe świetlówki. Widziałem takie zestawy na dokładkę na allegro (statecznik, kable z oprawkami, klipsy) może byłby to dobry pomysł. ?