Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Paraliż kosiarki  (Przeczytany 3896 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Grudzień 19, 2011, 20:55:51 »

Jedna z moich kosiarek ma problemy z pływaniem, wygląda to jakby miała sparaliżowany "ogon" w dodatku na grzbiecie od płetwy grzbietowej do płetwy ogonowej zrobiła się lekko biała Sad Strasznie to miejsce smakuje samicy zb. niebieskiego ponieważ często ją atakuje i próbuje to miejsce jeść ale tylko ta ryba się tak w stosunku do niej zachowuje inne dają jej spokój. Pierwszy raz zaobserwowałem dziwne zachowanie kosiarki gdy zobaczyłem jak leży na boku i jest atakowana kolcami przez właśnie tą samicę zb. niebieskiego Sad Kosiarka jest dorosła ma kilkanaście centymetrów i jeszcze nigdy żadna z moich kosiarek nie chorowała.
Ktoś wie co jej może dolegać ? To wynik obrażeń otrzymanych od mniejszej samicy zb. niebieskiego czy może grzyb lub bakterie ?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2011, 00:16:59 »

Daj zdjecie.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2011, 12:35:56 »

Już za późno Sad Dzisiaj rano leżała jeszcze żywa okaleczona z dwiema dużymi dziurami w brzuchu i była jedzona przez samicę zb. niebieskiego Sad Dobiłem ją i posłałem do ścieków Wink Mam nadzieję że to nie była żadna choroba i reszcie ryb nic nie będzie
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2011, 12:45:51 »

Masz naukę na przyszłość, by w razie następnego takiego zdarzenia odseparować chorą lub ranną rybkę od reszty, bo osłabione okazy niemal zawsze padają przekąską dla innych ryb Sad.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2011, 13:14:40 »

Jesli zauwazyles paraliz to najprawdopodobniej bylo to zatrucie. Zrob testy na miedz przede wszystkim. Ale ogolne testy tez. Daj tu wyniki

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2012, 19:09:58 »

Minęło sporo czasu od zgonu tamtej kosiarki i teraz od dwóch tygodni kolejna kosiarka ma lekki paraliż i dwie białe plamy, coś jakby pleśń  Huh Jakiś czas temu wyskoczyła z akwarium i po jakimś czasie to zauważyłem i wrzuciłem ją z powrotem, po dość długim czasie kosiarka wróciła na chwilę do siebie i zaczęły się problemy te które przed chwilą opisałem Sad Może to nie ma nic wspólnego z tą chorobą ale wolałem o tym napisać
Ktoś potrafi mi pomóc ?
http://imageshack.us/photo/my-images/839/dsc00246ct.jpg/

Dodam jeszcze że kosiarka przez większą część czasu jest wygięta w ten sposób

Zapomniałem dodać że tydzień temu do akwarium nasypałem soli i kosiarce się poprawiło ale nagle zaczęło się znowu pogarszać Sad
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2012, 19:13:43 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2012, 15:19:34 »

Dostałeś tutaj poradę od speca akwarystyki profesjonalnej i się nie stosujesz.
Zdjęcie kiepskie ale stawiam na bakterie, tym bardziej że jak piszesz zainfekowane miejsca smakują rybom trochę przypomina to columnaris.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: