|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 21, 2011, 00:08:09 » |
|
Wlasnie nie bo kazdy zwiazek chelatujacy ma inne wartosci pKa i logarytmy dysosjacji u nich sa rozne a to daje pewne spostrzegawcze rzeczy jesli kumasz choc troche czacze to zczaisz o co chodzi:P odkrylem to bawiac sie oksydoreduktorami i nawozami markowymi. Co do kobaltu. Synteza barwnikow sie klania. Co do preparatow najlepszych z kobaltem - zoolek sie klania. Krzem nie we wszystkich wystepuje, np rogatek wywlucznik maja (ich charakterystyczna lamliwosc z takim jakby trzaskiem wybacz za to slowo) czesc wytwarzajacych korzen tez ma, tez nurzance i lotosy. Wszystko w swoim czasie juz taki nie bede podziele sie nim z wami tylko to wymaga 3- metrowego postu rozumiesz?  nie wiem jaki tytan ma intermag, moj nawoz bazuje na proszku, to inna bajka.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 21, 2011, 01:48:43 » |
|
Wlasnie nie bo kazdy zwiazek chelatujacy ma inne wartosci pKa i logarytmy dysosjacji u nich sa rozne a to daje pewne spostrzegawcze rzeczy jesli kumasz choc troche czacze to zczaisz o co chodzi:P odkrylem to bawiac sie oksydoreduktorami i nawozami markowymi.
no i do jakich wniosków doszedłeś ? Synteza barwnikow sie klania. Co do preparatow najlepszych z kobaltem - zoolek sie klania.
których barwników ? Krzem nie we wszystkich wystepuje, np rogatek wywlucznik maja (ich charakterystyczna lamliwosc z takim jakby trzaskiem wybacz za to slowo) czesc wytwarzajacych korzen tez ma, tez nurzance i lotosy.
i twierdzisz ze dodatkowe dawkowanie krzemu im pomoże ? a co z roślinami które nie posiadają krzemu, im też ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 21, 2011, 02:29:48 » |
|
A zastanow sie dobrze. Jesli pKa EDTA np dla cynku wynosi 18,9 a dla zelaza 14,2 i EDDHSA odpowiednio cynk 16,8 i zelazo 17,6 to do jakich wnioskow dojdziesz? kobalt u zwierzat jest prekursorem przy tworzeniu hemu w hemoglobinie, ktory defakto jest zwiazkiem kompleksowym czy chelatem nie pamietam juz. Barwniki w roslinach maja bardzo podobna budowe do hemu. Roznica polega na tym ze sa to analogiczne zwiazki podobnie zbudowane tyle ze w hemie (ktory tez jest barwnikiem) wystepujacym w hemoglobinie jest zelazo (wyizolowano ponad 200 barwnikow roslinnych) a przykladowo w chlorofilu jest magnez. Analogia i podobienstwo budowy przyczynia sie do tego ze kobalt dziala tez na barwniki roslinne. Nie jestem w stanie powiedziec ci na ktore, alfa i omega nie jestem bo wszystkiego nie jestem w stanie wiedziec ale obiecuje ci i poszukam milo ze pytasz lubie osoby rzadne wiedzy bo sam taki jestem:) co do trzeciego pytania. Jesli roslina cos lubi to dlaczego jej tego nie podac? jesli ktorejs roslinie nie odpowiada krzem to go po prostu wydali bo rosliny tez wydalaja pozdro!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 21, 2011, 02:34:12 » |
|
Wiedzmin22, zainteresowałeś mnie tym co piszesz. Pokażesz fotki swoich roślin. Chciałbym zobaczyć jakie efekty uzyskujesz na swoim nawozie.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 21, 2011, 02:48:45 » |
|
Jasne ze pokaze, moja dwusetka jest aktualnie tarliskiem dla neonow, 126 juz dawno nie mam wiec moja kompozycja piekna nie jest z uwagi ze nie chce ryb stresowac wkladajac tam rece wiec ziele ruszam po tarle, jak sie wytra to pokaze, wtedy cos zobaczycie:D ps gdzie sa starzy wyjadacze tego forum, nie bylo mnie tu "troche" uciekli? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2011, 02:54:18 » |
|
Nie chodzi mi o zdjęcia całego akwa w kwestii gapienia się na aranż (chociaż to też może być ciekawe). Mogą być same fotki poszczególnych roślin.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 21, 2011, 03:01:51 » |
|
Jutro rodia dzis juz palic swiatla w akwa nie bede nie powinno sie tego w nocy robic, faza ciemna musi byc. Poza tym mam hqi. Nie chce tez nimi na 5 min pstrykac. Cierpliwosci:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 21, 2011, 12:30:37 » |
|
wiedzmin22 chodzi ci o zjawisko wypierania z kompleksu ? Co do barwników to napisz o które konkretnie chodzi, pisałeś to w odniesieniu do roslin zielonych czy czerwonych ? W jakiej formie podajesz krzem ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 24, 2011, 21:42:00 » |
|
Dobra panowie wiec jeszcze raz  jakie preparaty mam wywalić a jakie stosowac ?? XD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 24, 2011, 22:14:21 » |
|
Jesli stac cie na linie PG to micro, macro i ferro, i k+ jesli nie to kup mikro albo mikro plus intermagu i rozrob go 1 czesc nawozu : 9 czesci wody destylowanej i zacznij dawkowac od 1-2 ml na sto litrow, dodatkowo makro sobie zrob na przepisie pmdd, i probuj cos zdzialac. Imo linia PG to marnotrawstwo kasy (jak dla mnie) ale kazdy lubi co innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 07, 2012, 21:27:46 » |
|
No no widzę same mądre rzeczy  Jakieś tam labilności kompleksów stałe pKa itp  osobiście nie sięgałbym tak głęboko w obszary, które nie są potrzebne w akwarium, aż tak bardzo:) zwłaszcza gdy roślina pobierze związek dopiero po tym jak rozpadnie się chelat. myślę, że również że stężenia w gotowych preparatach są w takim stanie, że równowaga kinetyczna tych, że kompleksów, jest stała i to czy pKa ma 17 czy 16 nie gra istotnej roli. W końcu akwarium nie jest eksperymentem na poziomie molekularnym  To taka mała dygresja osobista  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sajgon.master
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2012, 15:52:12 » |
|
Gdy u mnie pojawiły się dziury na liściach zwłaszcza nowych , dodawałem potasu codziennie , po tygodniu wszystko wróciło do normy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|