Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: czego brakuje roslinom?  (Przeczytany 5375 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 21, 2011, 00:08:09 »

Wlasnie nie bo kazdy zwiazek chelatujacy ma inne wartosci pKa i logarytmy dysosjacji u nich sa rozne a to daje pewne spostrzegawcze rzeczy jesli kumasz choc troche czacze to zczaisz o co chodzi:P odkrylem to bawiac sie oksydoreduktorami i nawozami markowymi. Co do kobaltu. Synteza barwnikow sie klania. Co do preparatow najlepszych z kobaltem - zoolek sie klania. Krzem nie we wszystkich wystepuje, np rogatek wywlucznik maja (ich charakterystyczna lamliwosc z takim jakby trzaskiem wybacz za to slowo) czesc wytwarzajacych korzen tez ma, tez nurzance i lotosy. Wszystko w swoim czasie juz taki nie bede podziele sie nim z wami tylko to wymaga 3- metrowego postu rozumiesz? Tongue nie wiem jaki tytan ma intermag, moj nawoz bazuje na proszku, to inna bajka.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 21, 2011, 01:48:43 »

Wlasnie nie bo kazdy zwiazek chelatujacy ma inne wartosci pKa i logarytmy dysosjacji u nich sa rozne a to daje pewne spostrzegawcze rzeczy jesli kumasz choc troche czacze to zczaisz o co chodzi:P odkrylem to bawiac sie oksydoreduktorami i nawozami markowymi.
no i do jakich wniosków doszedłeś ?

Synteza barwnikow sie klania. Co do preparatow najlepszych z kobaltem - zoolek sie klania.
których barwników ?

Krzem nie we wszystkich wystepuje, np rogatek wywlucznik maja (ich charakterystyczna lamliwosc z takim jakby trzaskiem wybacz za to slowo) czesc wytwarzajacych korzen tez ma, tez nurzance i lotosy.
i twierdzisz ze dodatkowe dawkowanie krzemu im pomoże ? a co z roślinami które nie posiadają krzemu, im też ?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 21, 2011, 02:29:48 »

A zastanow sie dobrze. Jesli pKa EDTA np dla cynku wynosi 18,9 a dla zelaza 14,2 i EDDHSA odpowiednio cynk 16,8 i zelazo 17,6 to do jakich wnioskow dojdziesz? kobalt u zwierzat jest prekursorem przy tworzeniu hemu w hemoglobinie, ktory defakto jest zwiazkiem kompleksowym czy chelatem nie pamietam juz. Barwniki w roslinach maja bardzo podobna budowe do hemu. Roznica polega na tym ze sa to analogiczne zwiazki podobnie zbudowane tyle ze w hemie (ktory tez jest barwnikiem) wystepujacym w hemoglobinie jest zelazo (wyizolowano ponad 200 barwnikow roslinnych) a przykladowo w chlorofilu jest magnez. Analogia i podobienstwo budowy przyczynia sie do tego ze kobalt dziala tez na barwniki roslinne. Nie jestem w stanie powiedziec ci na ktore, alfa i omega nie jestem bo wszystkiego nie jestem w stanie wiedziec ale obiecuje ci i poszukam milo ze pytasz lubie osoby rzadne wiedzy bo sam taki jestem:) co do trzeciego pytania. Jesli roslina cos lubi to dlaczego jej tego nie podac? jesli ktorejs roslinie nie odpowiada krzem to go po prostu wydali bo rosliny tez wydalaja pozdro!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #18 : Grudzień 21, 2011, 02:34:12 »

Wiedzmin22, zainteresowałeś mnie tym co piszesz. Pokażesz fotki swoich roślin. Chciałbym zobaczyć jakie efekty uzyskujesz na swoim nawozie.

Pozdrawiam, R.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 21, 2011, 02:48:45 »

Jasne ze pokaze, moja dwusetka jest aktualnie tarliskiem dla neonow, 126 juz dawno nie mam wiec moja kompozycja piekna nie jest z uwagi ze nie chce ryb stresowac wkladajac tam rece wiec ziele ruszam po tarle, jak sie wytra to pokaze, wtedy cos zobaczycie:D ps gdzie sa starzy wyjadacze tego forum, nie bylo mnie tu "troche" uciekli?Tongue

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2011, 02:54:18 »

Nie chodzi mi  o zdjęcia całego akwa w kwestii gapienia się na aranż (chociaż to też może być ciekawe). Mogą być same fotki poszczególnych roślin.

Pozdrawiam, R.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 21, 2011, 03:01:51 »

Jutro rodia dzis juz palic swiatla w akwa nie bede nie powinno sie tego w nocy robic, faza ciemna musi byc. Poza tym mam hqi. Nie chce tez nimi na 5 min pstrykac. Cierpliwosci:)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 21, 2011, 12:30:37 »

wiedzmin22 chodzi ci o zjawisko wypierania z kompleksu ? Co do barwników to napisz o które konkretnie chodzi, pisałeś to w odniesieniu do roslin zielonych czy czerwonych ?
W jakiej formie podajesz krzem ?
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Grudzień 24, 2011, 21:42:00 »

Dobra panowie wiec jeszcze raz Smiley jakie preparaty mam wywalić a jakie stosowac ?? XD
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 24, 2011, 22:14:21 »

Jesli stac cie na linie PG to micro, macro i ferro, i k+ jesli nie to kup mikro albo mikro plus intermagu i rozrob go 1 czesc nawozu : 9 czesci wody destylowanej i zacznij dawkowac od 1-2 ml na sto litrow, dodatkowo makro sobie zrob na przepisie pmdd, i probuj cos zdzialac. Imo linia PG to marnotrawstwo kasy (jak dla mnie) ale kazdy lubi co innego Wink

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 07, 2012, 21:27:46 »

No no widzę same mądre rzeczy Wink Jakieś tam labilności kompleksów stałe pKa itp Wink osobiście nie sięgałbym tak głęboko w obszary, które nie są potrzebne w akwarium, aż tak bardzo:) zwłaszcza gdy roślina pobierze związek dopiero po tym jak rozpadnie się chelat. myślę, że również że stężenia w gotowych preparatach są w takim stanie, że równowaga kinetyczna tych, że kompleksów, jest stała i to czy pKa ma 17 czy 16 nie gra istotnej roli. W końcu akwarium nie jest eksperymentem na poziomie molekularnym Wink

To taka mała dygresja osobista Wink
Pozdrawiam

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
sajgon.master
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2012, 15:52:12 »

Gdy u mnie pojawiły  się dziury na liściach zwłaszcza nowych , dodawałem potasu codziennie , po tygodniu wszystko wróciło do normy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: