asanroth
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 10, 2012, 20:06:44 » |
|
Witam, posiadam filtr kaskadowy i to chyba napowietrza wodę, więc dodawanie Co2 do wody jest zbędne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2012, 21:03:08 » |
|
filtr kaskadowy powoduje zazwyczaj silny ruch tafli wody, tym samym napowietrzając słup wody, jednak nie ma to żadnego związku z suplementacją co2. Podawaj śmiało! Edit: może o tyle jest tu związek, że delitakne napopwietrzanie wybija co2 z wody, ale podawanie z butli wysokociśnieniowej i tak da radę 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2012, 21:15:17 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2012, 21:15:43 » |
|
filtr kaskadowy powoduje zazwyczaj silny ruch tafli wody, tym samym napowietrzając słup wody, jednak nie ma to żadnego związku z suplementacją co2. Podawaj śmiało!
Niestety jestem innego zdania i podobnie jak autor tematu uważam że napowietrzanie wody wytrąca bardzo skutecznie CO2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2012, 21:42:56 » |
|
filtr kaskadowy powoduje zazwyczaj silny ruch tafli wody, tym samym napowietrzając słup wody, jednak nie ma to żadnego związku z suplementacją co2. Podawaj śmiało!
Niestety jestem innego zdania i podobnie jak autor tematu uważam że napowietrzanie wody wytrąca bardzo skutecznie CO2. Oczywiście że wytrąca, ale nie popadajmy w paranoję-sam ruch tafli wody nie jest w stanie dostarczyć tyle tlenu do wody, żeby wybił on całe co2. Wystarczy dolać tyle wody do zbiornika, żeby wypływająca z kaskady woda nie tworzyła 'wodospadu' a płynnie wpływała do zbiornika i po sprawie. Mam układ kaskada (wspomagająca filtr kubełkowy)+co2 z butli w swoim 54L i problemów brak. Poziom co2 jest wyraźnie widoczny w dających się zaobserwować efektach wzmożonej fotosyntezy roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2012, 08:07:37 » |
|
Niestety jestem innego zdania i podobnie jak autor tematu uważam że napowietrzanie wody wytrąca bardzo skutecznie CO2. Oczywiście że wytrąca, ale nie popadajmy w paranoję-sam ruch tafli wody nie jest w stanie dostarczyć tyle tlenu do wody, żeby wybił on całe co2. Wystarczy dolać tyle wody do zbiornika, żeby wypływająca z kaskady woda nie tworzyła 'wodospadu' a płynnie wpływała do zbiornika i po sprawie. Mam układ kaskada (wspomagająca filtr kubełkowy)+co2 z butli w swoim 54L i problemów brak. Poziom co2 jest wyraźnie widoczny w dających się zaobserwować efektach wzmożonej fotosyntezy roślin. Masz 54 litry ? kaskadę i filtr kubełkowy?Na co ci tyle ,karpie trzymasz tam 3kg?nie przesadzaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2012, 10:24:48 » |
|
Masz 54 litry ? kaskadę i filtr kubełkowy?Na co ci tyle ,karpie trzymasz tam 3kg?nie przesadzaj
w akwariach roślinnych nadfiltracja to świetna sprawa! Bańka przy niej staje się niesamowicie stabilna. W krakowskiej galerii akwarystyki roślinnej chłopaki mają podpięte po trzy/cztery kubły pod każdy zbiornik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2012, 11:35:24 » |
|
Masz 54 litry ? kaskadę i filtr kubełkowy?Na co ci tyle ,karpie trzymasz tam 3kg?nie przesadzaj
I ludzie się dziwią, że mają glony i takie tam problemy. Ja w 38L mam teraz 2 filtry, a jakiś czas temu nawet 3. Dlaczego...? Bo tak mały zbiornik nie jest w stanie sam z siebie się oczyścić. Ludzie zazwyczaj podmieniają ogromne ilości wody, mają za mało roślinek itd. Poza tym im mniejszy zbiornik tym trudniej go utrzymać. A wracając do tematu, to nie widzę żadnego problemu CO2+kaskada. Kaskada wytwarza taki sam ruch wody co każdy inny filtr. Ruch tafli wody tylko wspomaga roślinki produkujące tlen. Oczywiście tak jak vento podkreślił - nie powinno się robić wodospadu. Cały pic z wytrącaniem się CO2 z wody polega na tym samym co potrząśnięcie butelki wody gazowanej lub piwa - im więcej trzęsiemy tym więcej CO2 się wytrąci. Jednak ilość CO2 w akwarium jest dużo mniejsza, niż w wymienionych napojach, więc taki ruch tafli nie powinien wpłynąć na zawartość CO2 w wodzie. A wodospad działa tak samo jak byśmy przelewali wodę czy piwo do szklanki - pieni się, to oznacza, że się wytrąca CO2. Jak delikatnie, po ściance szklanki nalejemy piwo wtedy piana będzie bardzo mała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2012, 14:40:01 » |
|
w akwariach roślinnych nadfiltracja to świetna sprawa! Bańka przy niej staje się niesamowicie stabilna. W krakowskiej galerii akwarystyki roślinnej chłopaki mają podpięte po trzy/cztery kubły pod każdy zbiornik
Możesz coś więcej napisać o wpływie nadfiltracji na stabilność zbiornika w roślinnych baniakach? Nie znam się na roślinach, a chętnie dowiem się czegoś nowego. W pierwszej chwili gdy przeczytałem co napisałeś, pomyślałem, ze problemy ze stabilnością baniaka mogą wynikać z małego litrażu. 54l to małe szkiełko i przy mocnym nawożeniu łatwo rozbić równowagę biologiczną baniaka, duże szkła mimo wszystko powinny radzić sobie nawet na zwykłym filtrze wewnętrznym gdyż za biologiczną stabilność odpowiada głównie podłoże. Popraw mnie proszę jeśli sie myle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2012, 15:42:33 » |
|
pamiętaj że od jakiegoś czasu prowadzę zbiorniki na aktywnych substratach, które zamiast zapewniać stabilność, łatwo mogą ją zachwiać. I tu własnie doceniłem w pełni udział nadfiltracji w stabilizowaniu baniaka. Niemniej zbiornik na bazalcie, który prowadziłem wcześniej, również łatwo reagował na wszystkie moje potknięcia i zaniedbania. Reagował na dwa sposoby-glony, lub podupadanie zielska. Kiedy podpiąłem tam drugi kubeł, problemy znikły niemal natychmiast. Samo podłoże też nie bardzo zapewniało równowagę, choćby z uwagi na ilość osadów pod gęstwiną roślin trawnikowych, których nie byłem w stanie usuwać. Przy słabszej filtracji, po każdym wyrywaniu czegoś z podłoża, lub delikatnych zmianach w aranżacji, bańka musiała swoje odcierpieć, a ja poczekać trochę, aż wszystko dojdzie do normy. Przy Pracującym HW-303 i Tetrze EX-1200 nic nie ma prawa mnie zaskoczyć, a grzebać w akwa mogę codziennie. Nie ma mowy o jakimś ataku glonów, zmętnieniu wody, nagłym zastopowaniu wzrostu roślin, lub ich nieprawidłowym wzroście. Mogę dwa tygodnie nie robić podmian i przez przypadek wlać pół butelki żelaza a i tak reakcja zbiornika będzie na tyle spokojna, że bez problemu zdołam wszystko naprawić. Już sam fakt, że startowałem w listopadzie bańkę 375L na nowo na substracie wzbogacanym nawozami z dodatkiem kapsułek ferki, przy oświetleniu 320W i nie zobaczyłem nawet jednego glona, świadczy o skuteczności nadfiltracji.
EDIT: wszystkim początkującym szczerze polecam instalowanie filtrów przynajmniej dwa razy mocniejszych od sugerowanych do danego litrażu przez producenta-zaoszczędzi to Wam wielu nerwów przy starcie zbiornika!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 16:37:56 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2012, 16:12:16 » |
|
Dzięki Vento za info.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bastek500
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2012, 18:29:50 » |
|
Ja mam małe akwa 30l w nim krewetki i rużne rodzaje roślin trawki i inne, to mój taki mały rośliniak. Mam tam filtr kaskadowy Hagen Aqua Clear 30 i niedawno dostałem od starszego brata Hagena Aqua clear 20 i zastanawiam się czy go zamątować ta 30 ma przpustowość 568l/h a 20 378 l/h ale te filtry jusz też nie są najmłodsze i troche im wydajność spadła, podaje też co2 w płynie i mysle że 2 kaskady nie będą w niczym przeszkadzać nie usuną całego co2 z wody tak myśle.
za wszystkie rady z góry dziękuje i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2012, 18:34:16 » |
|
W pełni się zgadzam z vento i potwierdzam na podstawie własnych doświadczeń.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2012, 18:40:44 » |
|
podaje też co2 w płynie i mysle że 2 kaskady nie będą w niczym przeszkadzać nie usuną całego co2 z wody tak myśle.
1. Jakie CO2 w płynie? 2. Po co Ci tam 2 kaskady? 3. Zainwestuj w słownik  (Nie jestem złośliwy  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bastek500
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2012, 18:49:56 » |
|
ja mam dyslekcje i nie umie pisać bez błedów co2 to easy life easycarbo w ilości 1 mililitr na 30 litr wody a 2 kaskade bym założył bo po co się ma w szwce kurzyć 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 19:41:12 wysłane przez bastek500 »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2012, 19:24:59 » |
|
Easy carbo to węgiel w płynie a nie co2, które jest gazem. A co do kaskad-ja w swoim 25L mam też dwie-hbl 301 i hbl 501 i jestem bardzo zadowolony z wyników! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|