Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 07, 2012, 00:22:26 » |
|
Witam Mam pewną ciekawostkę, z którą chcę się z Wami podzielić. Od pół roku w moim akwarium jest tylko jedna Ampularia, jakim zdziwieniem było, gdy pewnego dnia zauważyłem na szybie akwarium spore stadko małych ślimaków, z początku myślałem, że są to zwykłe ślimaki, którą kontrolowaną ilość zawsze trzymałem w akwarium, zastanowił mnie jednak kolor, jasno-żółty i klapka do zamykania skorupy. Podczas podmiany wody zauważyłem, że na pokrywie są jeszcze dwa kokony złożonych jajeczek - próbowałem z różnych żródeł dowiedzieć się, czy jest możliwe , że samica przez tak długi czas mogła przetrzymywać zapłodnione jajeczka, ale niestety wiedza naszych sprzedawców jest znikoma, nie wiedzieli nawet, że Ampularie są rozdzielno-półciowe. Niesamowity widok, kiedy kilkadziesiąt maluchów pływa do góry nogami pod lustrem wody i pożera pokarm płatkowy, którym karmie innych mieszkańców akwarium. Zjadają po dwa liście sałaty w ciągu 24 godzin i mają się dobrze. Zauważyłem jednak, że nie rosną w tym samym tempie , są róznice nawet o 100%, nie wiem jednak czym jest to powodowane, gdyż wszystkie wykluły się w tym samym czasie, pozostałe kokony usunąłem z przyczyn technicznych - za mały zbiornik dla tak dużej liczby urwisów.
|