Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Czy takie świetlówki mogą być do 200l?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy takie świetlówki mogą być do 200l?  (Przeczytany 1377 razy)
GOLUMN
Nowy
*

« : Luty 04, 2012, 09:44:39 »

Zakupiłem zestaw akwariowy aludekor 100 o wymiarach 100-40-50(200l).
Pokrywa przeznaczona jest do świetlówek typu T5.
Moje pytanie czy jeżeli zastosuję na tył SYLVANIA AQUASTAR o mocy 39w i temperaturą barwową 10000 K a na przód SYLVANIA GROLUX o mocy 39w i temperaturą barwową 8500 K może być? Czy zostawić np.dwie świetlówki SYLVANIA GROLUX ?
Dodam,że roślinki będą średnio wymagające oraz tzw.cieniolubne.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2012, 10:12:56 »

Jeżeli roślinki masz cieniolubne to 2 Groluxy powinny być lepsze.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2012, 10:51:26 »

Ja proponuje Sylwan gro lux na przód a na tył Sylwan lux line plus i będziesz zadowolony a w szczególności rośliny. Swiatlo powinno byc z przodu mocniejsze na tyle slabsze tym się sugeruj  przy doborze.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2012, 10:54:54 wysłane przez bitter » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2012, 18:53:52 »

Coś chyba pokręciłeś moce obu lamp będą takie same za to jeśli chodzi o lumeny Sylvania lux line plus 6500K ma ich więcej za to Grolux 8500K świeci ciemniej. Co do barwy Grolux ma lepszą. Rośliny potrzebują dwóch parametrów jedne potrzebują światła o lepszej barwie dla fotosyntezy a inne jaśniejsze światło jeśli chodzi właśnie o lumeny. W jednym można się z Tobą zgodzić zastosowanie dwóch różnych lamp parametrowo wpłynie korzystnie dla roślin, ale w tym przypadku można by też dać Sylvanię Aquastar która posiada lepszą barwę niż 6500K i świeci  podobnym światłem (słabszym) jeśli chodzi o lumeny.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2012, 18:57:15 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: