Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « co ile wyjmujemy i czyscimy żwir
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co ile wyjmujemy i czyscimy żwir  (Przeczytany 4791 razy)
adijaw
Zainteresowany
**

« : Styczeń 08, 2012, 23:12:45 »

witam kolegów
mam pytanie  co jaki okres (rok  ,miesiąć ) należy  wyjąć wypłukac żwir zmienic  biogrunt
mam akwa założone  rok temu nieruszałem podłoża tylko odmulanie 
ale ostatnio mam  dosc wysoki poziom PO4
reszta parametrów ok

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2012, 09:09:04 »

Odmulasz biogrunt? to proszenie się o kłopoty, np skoki po4.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2012, 09:12:58 »

podłoża nie wyjmujemy i nie płuczemy! Odmulanie to też mit-można oczywiście zebrać syf z powierzchni dna jeśli zachodzi taka potrzeba, ale nie polecam wtykania odmulacza w dno. Podłoże im starsze tym lepsze!

adijaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2012, 10:25:22 »

ale  biogrunt mam pod warstwążwirku 
czyli nieruszac  nalepiej tylko zbierac syfek z  góry:)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2012, 10:51:18 »

ale  biogrunt mam pod warstwążwirku 
czyli nieruszac  nalepiej tylko zbierac syfek z  góry:)
Tak jak napisali koledzy wyżej - sam prosisz się o kłopoty.
Po prostu przy podmianie wody zbierz wężem (jeśli jest taka potrzeba) to co zalega na dnie i tyle.

DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2012, 11:27:00 »

A przy zwirku też nie powinno się odmulac?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2012, 11:37:42 »

Tylko z wierzchu ściąga się wężem. Przy ściankach można wyczyścić głębiej (dla lepszego efektu wizualnego) i należy też sprzątnąć pod dużymi głazami oraz pod korzeniami (zwłaszcza kłody).

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
adijaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2012, 15:25:59 »

Tylko z wierzchu ściąga się wężem. Przy ściankach można wyczyścić głębiej (dla lepszego efektu wizualnego) i należy też sprzątnąć pod dużymi głazami oraz pod korzeniami (zwłaszcza kłody).

tak też robie- tylko skąd problem z wysokim po4 ok 3 ,a no3 na poziomie 5-10
dodam ze akwarium dobrze obsadzone roslinnoscia
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2012, 00:03:48 »

tak też robie- tylko skąd problem z wysokim po4 ok 3 ,a no3 na poziomie 5-10
dodam ze akwarium dobrze obsadzone roslinnoscia

Z kosmosu się nie bierze - to dobra wiadomość. Wszystkie produkty wszelkich przemian w akwarium bazują na tym co do akwarium wrzucisz (pokarm, nawozy, gnijące drewno, podłoże). Nawet jeśli jakieś związki powstają w wyniku rozkładu umierającej rośliny to budulec tej rośliny został dostarczony przez Ciebie. Zatem podstawowym krokiem jest analiza tego ile i czego dodajesz do akwarium.

Wzrastanie pewnych związków jest albo związane ze zwiększonym dodawaniem w.w.  tematów do akwarium lub z jakiej przyczyny przyblokowanie kolejnych przemian w danym ekosystemie. Dla przykładu PO4 o którym piszesz: może kumulować się z dwóch powodów: zwiększyła się podaż lub zmniejszył się popyt. Podstawą jest analiza prowadzenia przez ciebie akwarium.

Nie ma znaczenia czy akwarium dobrze obsadzone czy słabo, znaczenie ma czy rośliny rosną czy zahamowały wzrost - to uwzględnij w analizie.

Pozdrawiam, R.
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2012, 01:22:46 »

No ale u mnie to ciężko będzie wyciągnąć kamienie oraz korzeń są zakopane do połowy więc jak bym wyciągnął to wszystko się zasypie itp. Co w takiej sytuacji??
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2012, 01:26:37 »

Spuszczając wodę z akwarium (przy podmianach) wężem jeździsz przy dnie aby W MIEJSCACH DOSTĘPNYCH ściągnać z dna syf. Nic nie musisz przemeblowywać ani podnosić.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2012, 01:29:09 »

W takim wypadku, jasne że nie wyciągasz dekoracji. Ewentualnie odsysasz syf spod wystających nad podłoże elementów. Każde grzebanie w warstwie podłoża negatywnie wpływa na sytuację w zbiorniku.

DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2012, 01:39:41 »

Dziękuję za bardzo przydatne informacje.
adijaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2012, 19:38:05 »

co 2 dni leje tylko  no3   i sie troche ruszyło  z roslinnoscia  reszte nawozów odstawiłem narzie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: