Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Danio pręgowany ma guz na boku.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio pręgowany ma guz na boku.  (Przeczytany 4025 razy)
Kadafix
Stały użytkownik

« : Wrzesień 13, 2012, 21:03:12 »

Witam. Wczoraj zauważyłem u jednego z danio biały guz na prawym boku. Dziś zauważyłem to samo u drugiego danio, także z prawej strony. Sądząc po budowie ciała są to samicę (są bardzo grube).  Od razu wziąłem z strychu małe awka (5 l, większego nie mam ;/) aby poddać je kwarantannie. Podczas wyławiania jednemu z danio owy guz pękł ( nie zdążyłem go dotknąć sitkiem, więc to nie przeze mnie.) Pozostałym 4 danio nic nie jest. Chore rybki nie zachowywały się dziwnie, pływały cały czas energicznie jak zawsze z swoją grupą.  Czy ktoś może wie co to może być Huh

Parametrów wody niestety nie znam, ale robię co tygodniowe podmiany wody 20 %, karmie rano suchą karmą Gold Flakes z firmy Dajana, wieczorem mrożoną ochotką. W akwarium oprócz danio jest jeszcze 5 neonów innesa, 6 otosków i bojownik syjamski. Co 2 tygodnie stosuje żelazo dla roślin z firmy tetra- Plant mini.
Nie wiem co jeszcze mogło by się przydać.

Zdjęcie pękniętego guza (niestety nie mam całego bo nie dało rady zrobić, ryba strasznie się ruszała a nie chciałem za długo trzymać poza wodą)

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2012, 18:16:47 »

Naprawdę nikt nie wie co im jest ?? Pływają cały czas energicznie jak przedtem, ale nadal mają owy guz. Nie mam pojęcia co to jest, najbardziej przypomina FLEXIBAKTERIOZE, ale wokół pyska nic im się nie dzieje.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: