Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« : Maj 26, 2005, 17:54:21 » |
|
Mam pytania dotyczące młodego tygodniowego narybku dania pręgowanego:
Jak szybko one rosną?? Kiedy będe mógł dolać wody do kotnika, bo w kotniku (45L) jest malutko wody bo tak sie rozmnaża danio. No i sie małe wykluły i pływajo w takiej płytkiej wodzie. Chce wlać wody do pełna ale nie wiem jak to zrobić żeby narybkowi nie zaszkodziło.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2005, 07:21:06 » |
|
naprawde nikt nie wie :? :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2005, 08:13:50 » |
|
wody do akwa dolej cienkim węzykiem
jak szybko rosną ? zalezy od zywienia
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2005, 18:46:33 » |
|
jak takiej wody świerzej sie tak raptownie doleje to sie rybkom nic nie stanie?? Tam w tym akwarium jest ok 5 litrów wody a ja musze dolać jeszcze 40L.
Co do karmienia daje im na razie tylko microvit z tropicala bo solowiec (żywy) jest jeszcze za duży. boje sie dawać żółtko i drożdże bo nie chce wody zepsuć. A czy malutkie świeżo wykocone mieczyki można trzymać z pregowanymi?? Czy one ich nie zjedzo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2005, 18:50:53 » |
|
To dolewaj stopniowo. Po 5 litrow dziennie. Tylko pytanie czy odstanej czy juz z innego akwa?
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2005, 18:54:21 » |
|
boje sie brać z ogulnego bo ostatnio ospe miałem. hmm ale można odlać z ogólnego wody do wiadra i niech postoi kilka dni to zarazki zginą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2005, 20:01:44 » |
|
Lepiej jak będziesz stopniowo dolewał odstanej ok. 12 h świeżej wody. Tylko po co miałeś tak mało wody w tym kotniku? To nie labirynty, żeby było trzeba. Malutkie mieczyki mogą wciąć narybek dania, ryzyko jest duże. A poza tym: http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=279
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2005, 09:43:35 » |
|
yhym dzięki.
Słyszałem że do rozmnożenia danio trzeba płytko wody więc tak zrobiłem(w linku który mi podałeś pisze tak samo poziom wody 7cm.), choć przyznam że u mnie w ogólnym na głębokości 40cm. danio sie tro bez przerwy. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2005, 10:12:00 » |
|
Hmm faktycznie w książce prof. Kornobisa podobno pisze o niskim poziomie wody. Może to w czymś pomaga, ale raczej nie jest konieczne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2005, 12:19:26 » |
|
może to poprostu zapobiega przeb pożarciem ikry, spadająca ikra szybciej dojdzie na dno w płytkiej wodzie niż w głębokiej. mniejsze ryzyko pożarcia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|