Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to moze byc?  (Przeczytany 2359 razy)
dep77
Stały użytkownik

« : Luty 10, 2005, 20:59:51 »

Ostatnio w akwarium gdzie trzymam Ksiezniczki zaczol sie pojawiac dziwny brunatny nalot. Nie wiem co to moze byc z dnia na dzien jest tego coraz wiecej nawet roslinke mosialem przesadzic do innego akwa bo by mi zmarniala od tego osadu. Teraz nawet widoczne jest to na tylnej i bocznej szybie. Akwarim oswietlam swietlowka, nawet piekne skalki granitowe sa juz obsypane tym brunatnym nalotem. Nie wiem czy to wina swietlowki czy czegos innego. Moze to sa okrzemki ale nie wiem jak to sprawdzic.
Moze ktos z was mi poradzi
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2005, 21:23:57 »

heh, to sa dlugie nitki ? jakiego koloru ?

pewnie to glony, a pojawienie sie ich zalezy od..... hmm..temat rzeka, nie mam wiedzy aby ci pomoc, lepiej poszukaj na forum albo tutaj http://www.holenderskie.pl/forum/ to jest duzo o roslinkach glonach etc.

Mi tez ostatnio pojawily sie na szybie :/

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
dep77
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2005, 22:19:47 »

wiesz co to nie jest w ksztakcie nitek, ale  wejde na srone ktora mi proponujesz i moze sie wiecej czegos dowiem.
aha ta strona o pielegniczkach jest naprawde super od razu sobie dodalem do ulubionych
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2005, 22:29:12 »

http://www.glony.republika.pl/ - wlasnie tam trafilem, troche pomogla mi w identyfikacji tego co mam w akwarium. przeczytaj jeszcze forum na holendrskim i moze znajdziesz odp. Smiley

polecam tez forum o ze strony apisto - duuuuzo informacji o pielegniczkach

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2005, 22:37:29 »

Podejrzewam ze chodzi o okrzemki, w ich pozbyciu się pomoze zwiększenie oświetlenia.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2005, 16:58:24 »

A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na pozbycie się okrzemków ? Właśnie dość obficie pojawiły się moim świeżym zbiorniku. Wyglądają okropnie. Mam oświetlenie 3x 36W na 240l co daje 0,45 W/l, także to chyba nie jest tak mało (w innych zbiornikach mam znacznie mniej i nigdy nie miałem problemów z okrzemkami). Moje wszystkie glonojady (1x zbrojnik niebieski, 3x kosiarka, 5x gupik) zostały przeniesione do tego akwarium by podjąć walkę z tymi paskudztwami. Zwłaszcza kosiarki dość chętnie je jedzą. By zwiększyć efektywność działania glonojadów postanowiłem wesprzeć je chordą świderków, które wprowadzam do zbiornika w znacznych ilościach (już ok. 60-80 sztuk). Świderki są super na okrzemki. Na brązowym nalocie widać wyraźnie ślady ich żerowania. Wczoraj postanowiłem nawieść rośliny – stwierdziłem że im lepiej zmobilizuję je do wzrostu tym szybciej (jako silniejsze) wyprą one okrzemki. Nie byłem pewny czy dobrze myślę więc podałem tylko połowę porcji nawozu.
Co jeszcze mogę zrobić ??
PS: Zaznaczam że zbiornik jest stosunkowo świeży (ma ok. 2tyg) i widocznie jest jeszcze w pełni stabilny – być może stąd te okrzemki. W niektórych miejscach widzę już powolutku pojawiające się zielenice, które mogą świadczyć o postępującym procesie dojrzewania i stabilizacji.

mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2005, 15:49:35 »

Też mam taki brązowy nalot w akwa 12l. Jest on na termometrze od str. okna , we żwirku blisko szyb akwa i pod piaskiem.Wszystko od str. okna, ale nie od północy. Występuje tylko w tych miejscach. Cool

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2005, 22:07:27 »

Moje duze akwa ma juz dobre pol roku a i tak sa okrzemki na niektorych roslinach(w 63l-podobnie jak u innych nigdy ich nie bylo chociaz swiatlo jest  marne- ilosc W).
Atakuja roslinki niskie,czesciowo zwir...wkurza mnie to...zielenice tez sa obecne ale one mi nie przeszkadzaja.
Swiatlo:0.6W/l,bimbrownia,duzo roslin(hygrophila-sa czyste),rogatki i moczarki i kabomby u mnie nie rosna :?Paprotki pokryte okrzemkami ,swietne efekty daje wyjecie roslin i wrzucenie ich do slimaczarium,gdzie po dobie sa czysciutkie i mozna je wsadzic do duzego i tak na okraglo...albo ja i rosliny albo ONE...zobaczymy...
Tez czekam na dobra rade,moze one preferuja wode o okreslonych wartosciach...chyba w koncu kupie testy :!: Moze lubia okreslone nawozy... :?:  :?  :?:

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: